Οι Έλληνες rich & famous του Λονδίνου
Aυτοδημιούργητοι, γαλαζοαίματοι αλλά και γόνοι του αθηναϊκού «old money» ανάμεσα στους 14 πλουσιότερους κροίσους.
Tέσσερις δισεκατομμυριούχοι, μία γαλαζοαίματη, πέντε γόνοι μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών, δύο «μάγοι» των επενδύσεων και ένα «κακό παιδί» του επιχειρείν αποτελούν –μεταξύ άλλων- το κλειστό κλαμπ των πλουσιότερων Ελλήνων του Λονδίνου. Κάποιοι είναι αυτοδημιούργητοι, άλλοι υπήρξαν κληρονόμοι του αθηναϊκού «old money», όμως όλοι τους είναι αρκετά πλούσιοι για να πάρουν μια θέση στη φετινή Rich List των Sunday Times. Ανάμεσα στους 1.000 πλουσιότερους της Βρετανίας, τα «Π» εντόπισαν 14 ελληνικής καταγωγής μεγιστάνες και τις οικογένειές τους, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους περιουσίες συνολικής αξίας άνω των 16 δισ. στερλινών.
Πλουσιότερος και διασημότερος από τους Έλληνες του Λονδίνου είναι ο επιχειρηματίας που κατάφερε να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο μόνο με το μικρό του όνομα. Ο Ελληνοκύπριος Στέλιος Χατζηιωάννου, ή απλά «Stelios» όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι ξένες εφημερίδες, έγινε κατά 1 δισ. στερλίνες πλουσιότερος τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Sunday Times. Όχι και άσχημα για έναν επιχειρηματία που παραδέχεται ότι εάν δεν ανήκε σε μια εύπορη εφοπλιστική οικογένεια, σήμερα θα ήταν… σουβλατζής. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο ίδρυσα μια αεροπορική εταιρεία στα 28 μου ήταν γιατί είχα πλούσιο πατέρα, διαφορετικά θα μπορούσα να ανοίξω σουβλατζίδικο στην Αθήνα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια στους Times. «Και πάλι θα ήμουν επιχειρηματίας, αλλά όχι κατ΄ ανάγκη αυτής της κλίμακας». Από την αίθουσα συσκέψεων της EasyGroup, με τη μαγευτική θέα στο λιμάνι του Μονακό, ο 51χρονος πια επιχειρηματίας θυμάται πως όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη του να αποδείξει την αξία του στον εφοπλιστή πατέρα του. Κάπως έτσι, με τα 30 εκατ. δολάρια που πήρε από την οικογένειά του και με δύο αεροπλάνα, έστησε το 1995 την EasyJet, μια αεροπορική εταιρεία που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε και να εξελιχθεί σε μια μεγάλη δύναμη των αιθέρων, με στόλο 300 αεροσκαφών. Σήμερα, ο «Stelios» μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Μονακό και Λονδίνου, περνά τους χειμώνες στο Σεν Μπαρτς αλλά δεν ξεχνά την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου αναπτύσσει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.
Ο Άλκης Δαυίδ μπορεί να χρωστά τα δισεκατομμύριά του στην οικογενειακή επιχείρηση Coca Cola HBC, όμως ο ίδιος προτιμά να ασχολείται με τη show business. Με επιχειρηματική δράση στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, συχνά-πυκνά τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με τον πιο απροσδόκητο και αμφιλεγόμενο τρόπο. Όπως την εποχή που προσέφερε 1 εκατ. δολάρια σε όποιον θα τολμούσε να τρέξει γυμνός μπροστά από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ή τότε που μετέδωσε live στο διαδίκτυο την –όπως αποδείχθηκε αργότερα, σκηνοθετημένη- ευθανασία ενός δήθεν καρκινοπαθούς. Σήμερα, ο 49χρονος επιχειρηματίας ασχολείται μεταξύ άλλων με την SwissX, μια εταιρεία που πουλά νόμιμα έλαια κάνναβης και μετρά μεταξύ των πελατών της διασημότητες όπως η Ντονατέλα Βερσάτσε και ο ράπερ Snoop Dog.
Αντίθετα, στην περίπτωση της οικογένειας Λαζαρή, η περιουσία των 2 δισ. στερλινών που εντόπισαν οι Sunday Times είναι αποτέλεσμα του κλασικού success story του Έλληνα μετανάστη που ξεκινά φτωχός αλλά γίνεται πάμπλουτος. Όταν πριν από τρία χρόνια η ίδια εφημερίδα έγραψε τον επικήδειο του Ελληνοκύπριου πατριάρχη της οικογένειας, ξεκινούσε κάπως έτσι: «Όταν ο Χρήστος Λαζαρή έφτασε στη Βρετανία το 1962, είχε μόνο 20 λίρες στην τσέπη του. Πέθανε δισεκατομμυριούχος». Σήμερα, τα παιδιά του Λεωνίδας, Νικόλας και Άντρη Λαζαρή γιγαντώνουν ακόμα περισσότερο την αυτοκρατορία του real estate που δημιούργησε ο πατέρας τους, ελέγχοντας εμπορικά χώρους συνολικής επιφάνειας άνω των 260.000 τ.μ. καθώς και δεκάδες εκατοντάδες άλλα ακίνητα.
Στην 66η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους της Βρετανίας βρίσκεται η σύζυγος του Πρίγκιπα Παύλου, Μαρί Σαντάλ, μαζί με τον πατέρα της. Ο γεννημένος στις ΗΠΑ Ρόμπερτ Μίλερ υπήρξε συνιδρυτής της Duty Free Shoppers, από την οποία κατάφερε να χτίσει μια περιουσία 2 δισ. στερλινών. Η Μαρί Σαντάλ συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της DFS, ενώ έχει δημιουργήσει και μια σειρά ακριβών παιδικών ρούχων που φέρει το όνομά της.
Ο πιο μυστηριώδης από τους Έλληνες κροίσους, ο Τέλης Μυστακίδης, βρίσκεται στην 72η θέση της λίστας των Sunday Times, παρότι περνά μια μάλλον άσχημη χρονιά. Ο άνθρωπος που βοήθησε την Glencore να γίνει ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά των εμπορευμάτων, μπήκε αθόρυβα στις λίστες των δισεκατομμυριούχων τα τελευταία χρόνια, κάνοντας πολλούς περίεργους να «γκουγκλάρουν» το όνομα αυτού του Έλληνα μεγιστάνα που προτιμά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Φέτος, ο Μυστακίδης απασχόλησε εκτενώς τις ξένες εφημερίδες, και όχι για καλό. Έπειτα από την αποκάλυψη σοβαρών λογιστικών παρατυπιών στα ορυχεία χαλκού της εταιρείας στο Κονγκό, ο Έλληνας μάνατζερ είδε τα καθήκοντά του στην Glencore να περιορίζονται.
Ο 52χρονος Τζον Χριστοδούλου άφησε την Κύπρο για τη Βρετανία μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Σήμερα, η εταιρεία του, Yannis Holdings, είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο real estate του Canary Wharf, με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και δύο πεντάστερα ξενοδοχεία. Όσο για τον 67χρονο Άντονι Γκριν, είναι απόγονος του Γιώργου Ζοχώνη, ιδρυτή της εταιρείας PZ Cussons, που παράγει τα σαπούνια Imperial Leather και Carex.
Στη λίστα των Sunday Times εντοπίζονται δύο διαχειριστές hedge fund, που ήταν μάλιστα έως πρότινος και συνεργάτες. Ο Κρις Ρόκος (στην 174η θέση) και ο Τρύφων Νάτσης (στην 642η θέση) υπήρξαν ανάμεσα στους ιδρυτές της Brevan Howard, μιας εταιρείας hedge fund που έγινε γνωστή στην Ελλάδα στα τέλη του 2009, όταν άρχισε να σορτάρει επιθετικά τα ελληνικά ομόλογα. Έκτοτε πολλά άλλαξαν. O Ρόκος έφυγε από την εταιρεία, για να στήσει ένα ανταγωνιστικό hedge fund και ο Νάτσης άλλαξε… στρατόπεδο και πλέον ποντάρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούν και τα αδέρφια Λογοθέτη, μέσω της εταιρείας Libra Group. Ο 43χρονος Γιώργος γιγάντωσε την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση από τα 3 πλοία στα 55 και ο 38χρονος Κωνσταντίνος σχεδίασε την επέκτασή της σε άλλους τομείς. H Libra Group ελέγχει σήμερα 30 θυγατρικές που δραστηριοποιούνται σε 35 χώρες και έξι ηπείρους, ενώ η οικογένεια Λογοθέτη στηρίζει ενεργά την Ελλάδα της κρίσης, τόσο με επενδύσεις όσο και με φιλανθρωπικές δράσεις.
Η παρουσία των μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών της Ελλάδας στη λίστα των Sunday Times συνεχίζεται με τον Μιχάλη Λαιμό (στην 221η θέση) και τον Αλέξανδρο Γουλανδρή (στην 560η). Ο 63χρονος Λαιμός έβαλε πωλητήριο σε ένα διαμέρισμα που διατηρούσε στη Νέα Υόρκη το 2008, αλλά πολύ σύντομα ανέβασε την τιμή που ζητούσε από τα 34 εκατ. στα 45 εκατ. δολάρια, γράφουν για αυτόν οι Sunday Times. Όσο για τον 46χρονο Γουλανδρή, είναι ένας συλλέκτης έργων τέχνης που το 2014 πούλησε μέσω του οίκου Sotheby’s ένα γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, αντί 100 εκατ. δολαρίων.
Ο 58χρονος Ελληνοκύπριος Τεό Παφίτης έγινε γνωστός στη Βρετανία ως κριτής του Dragon’s Den, ενός ριάλιτι σόου του BBC όπου επίδοξοι επιχειρηματίες παρουσιάζουν την ιδέα τους σε ένα πάνελ από πολυεκατομμυριούχους. Ένας δυσλεκτικός που δυσκολεύτηκε να τελειώσει το σχολείο, ο Παφίτης έγινε τελικά ειδικός στην αναδιοργάνωση προβληματικών επιχειρήσεων και έχτισε μια περιουσία που ξεπερνά τα 300 εκατ. στερλίνες.Γεννημένος στην Αίγυπτο από Ελληνοκύπριους γονείς, ο Στέλιος Στεφάνου μετακόμισε στη Βρετανία σε ηλικία 6 ετών. Το 2007 πούλησε την εταιρεία του, την Accord, αντί 180 εκατ. στερλινών, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται 836ος ανάμεσα στους πλουσιότερους της Βρετανίας. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει σημαντική φιλανθρωπική δράση, υπέρ της προστασίας των παιδιών και των ηλικιωμένων καθώς και κατά της ενδοοικογενειακής βίας.