Ρόλο-κλειδί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς
Ο πρώην πρωθυπουργός «επιστρατεύεται» ενόψει των Ευρωεκλογών
Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, αναλαµβάνει ρόλο-κλειδί στην καµπάνια του ΕΛΚ ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019, στο ίδιο κάδρο εισέρχεται και ο Αντώνης Σαµαράς.
Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός συγκαταλέγεται στην οµάδα των άλλοτε οµολόγων του, καθώς και των Ευρωπαίων αξιωµατούχων όπως ο Χέρµαν Βαν Ροµπάι, ο Εντα Κένι, ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο και άλλοι, που θα έχουν ενεργό συµµετοχή στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος να διατηρήσει τα σκήπτρα στην Ευρωβουλή για µία ακόµη πενταετία. Οι προαναφερθέντες θεωρούνται µεταξύ των «σοφών» του ΕΛΚ που η γνώµη και η παρουσία τους έχουν βαρύνουσα σηµασία σε µια δύσκολη συγκυρία.
Το διακύβευµα είναι πιο κρίσιµο από ποτέ. Το ΕΛΚ, που είναι σήµερα η µεγαλύτερη οµάδα του Ευρωκοινοβουλίου, κινδυνεύει από τις 217 έδρες, που έχει στο σύνολο των 751, να πέσει στις 170180. Ανάλογη διαγράφεται και η πτωτική πορεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος (από τις 189 έδρες, ενδεχοµένως να πέσει στις 130-140), γεγονός που συνδέεται και µε την απώλεια -µετά το Brexitτων Βρετανών ευρωβουλευτών του Εργατικού Κόµµατος. Το Brexit δεν επηρεάζει το ΕΛΚ, διότι οι Βρετανοί Συντηρητικοί αποχώρησαν από την οµάδα το 2009.
Το αρνητικό είναι, όµως, ότι η οµάδα των Συντηρητικών-Aντιφεντεραλιστών, στην οποία προσχώρησαν, παραµένοντας όµως πολύτιµοι σύµµαχοι του ΕΛΚ, µε την αποχώρηση των Βρετανών Συντηρητικών θα κυριαρχείται πλέον από τη σκληρή εθνικιστική ∆εξιά της Πολωνίας. Απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο Εµανουέλ Μακρόν, ο οποίος διαφαίνεται ότι θέλει να δηµιουργήσει µια νέα οµάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, οπότε είναι πιθανόν να προσελκύσει και άλλα κόµµατα της Κεντροδεξιάς και των µεταρρυθµιστών, αποδυναµώνοντας κυρίως τους Σοσιαλιστές, αλλά και δυνάµει συµµάχους του ΕΛΚ. Εξάλλου, η άνοδος του ευρωσκεπτικισµού και της ακροδεξιάς είναι ο µεγάλος εφιάλτης των παραδοσιακών κοµµάτων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές). Το δίληµµα που θα τεθεί στις ευρωεκλογές θα είναι «λαϊκισµός ή κανονικότητα».
Ο Αντώνης Σαµαράς είναι µέλος του προεδρείου του επίσηµου «think tank» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (EPP), το οποίο τιµητικά φέρει το όνοµα του Βίλφριντ Μαρτένς, συνιδρυτή του ΕΛΚ (1976). Σε πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες συζητήθηκε το πολυετές οικονοµικό πλαίσιο της Ε.Ε. «Multiannual Financial Framework (MFF)» και ειδικότερα η πρόταση του EPP για την οικονοµική πολιτική µετά το 2020, συνυπολογίζοντας τον παράγοντα του Brexit. Συζητήθηκαν επίσης οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, οι προτεραιότητες και οι προτάσεις του ΕΛΚ και η στρατηγική για την κατάκτηση της εµπιστοσύνης των πολιτών στους τοµείς της µετανάστευσης, της οικονοµίας, της κοινωνικής ασφάλειας και της κλιµατικής αλλαγής. Αντικείµενο εξειδικευµένου προβληµατισµού αποτέλεσε η επικοινωνιακή πολιτική του ΕΛΚ ενόψει των ευρωεκλογών. Το ΕΛΚ ήδη έχει ξεκινήσει τις εσωτερικές συνεδριάσεις σε όλα τα επίπεδα, για την επεξεργασία της προεκλογικής καµπάνιας και τα «όπλα» που θα χρησιµοποιηθούν προκειµένου να ανακοπεί η καθοδική πορεία.
Ο Αντώνης Σαµαράς τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης από το ΕΛΚ και αρκετές αναφορές Ευρωπαίων αξιωµατούχων στη δική του διακυβέρνηση εστιάζονται στα όσα πέτυχε µέσα σε ένα βαρύ µνηµονιακό περιβάλλον και τα οποία ανατράπηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, που, ενώ προεκλογικά υποσχόταν ότι θα σκίσει τα µνηµόνια, έφερε ένα τρίτο µνηµόνιο ύψους 86 δισ. ευρώ.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται πολέµιος του λαϊκισµού, που στην Ελλάδα εκφράστηκε από τους ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ., όπως επισηµαίνεται. Σε οµιλίες που έδωσε στο εξωτερικό (Μαδρίτη, Χονγκ Κονγκ κ.λπ.), τόνισε ότι «ο λαϊκισµός δεν αποτελεί ιδεολογία αλλά “αρρώστια”, συνδέεται µε ακραία κόµµατα απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσµατος, αλλά ξεπερνά τον εξτρεµισµό, συνδέεται µε τη δηµαγωγία, αλλά δεν είναι µόνο δηµαγωγία». Μία συζήτηση που γίνεται στο ΕΛΚ και αφορά τον Αντώνη Σαµαρά είναι ότι το προηγούµενο του λαϊκισµού στην Ελλάδα δίνει µάθηµα και οδηγεί στην ύφεση αντίστοιχων φαινοµένων και κοµµάτων σε άλλες δηµοκρατικές χώρες. Αυτή θα είναι και η επιτοµή των οµιλιών που θα κληθεί να κάνει σε προεκλογικές εκδηλώσεις κοµµάτων του ΕΛΚ, σε διάφορες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών
Ορόσηµο για την επίσηµη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ είναι η 4η Νοεµβρίου. Στο Οσλο θα πραγµατοποιηθεί διευρυµένη Σύνοδος, στην οποία θα εκλεγεί µε ψηφοφορία ο υποψήφιος τον οποίο θα προτείνει το ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Κοµισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του τον Σεπτέµβριο του 2019. Το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα ηγηθεί της καµπάνιας των ευρωεκλογών. Ισχυρές πιθανότητες συγκεντρώνει ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Γίρκι Κατάινεν, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέµπερ, είτε θα δοκιµάσει τις δυνάµεις του για την ίδια θέση, είτε θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόµµατος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.
Ο Μάνφρεντ Βέµπερ σε συνέντευξη που είχε δώσει στα Παραπολιτικά, τον ∆εκέµβριο, δήλωσε ότι «τα ριζοσπαστικά κόµµατα από την Αριστερά και τη ∆εξιά είναι πολύ καλά στο να περιγράφουν τα προβλήµατα και να υποκρίνονται ότι έχουν εύκολες και απλές λύσεις, αλλά ψεύδονται. ∆εν έχουν αληθινές λύσεις», επισήµανε. «Πρέπει να τονιστεί αυτό και να δείξουµε στους συµπολίτες µας ότι προσφέρουµε αληθινές λύσεις στα προβλήµατά τους».