Πού ψάχνουν νέα στέγη οι 9 ανεξάρτητοι βουλευτές
Με ποια κόμματα φλερτάρουν και ποιους επιχειρεί να «ψαρέψει» ο Τσίπρας
Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, η κρίσιμη ψηφοφορία με τη διαγραφή ενός ακόμα βουλευτή και η επικείμενη κατάθεση της συμφωνίας με τα Σκόπια προς κύρωση στη Βουλή τους επόμενους μήνες θέτει σε εκλογική εγρήγορση και τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι αρχίζουν ήδη να αναζητούν κομματική στέγη και εκλογικό σχήμα στο οποίο θα ενταχθούν.
Εκτός από το πολιτικό σκηνικό, η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής στη Βουλή έφερε ανατροπή και στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Η διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου από την Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. έριξε τη δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού στο 153.
Οι ΑΝ.ΕΛ. έμειναν με οκτώ βουλευτές, ενώ η άτυπη κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών αυξήθηκε κατά ένα μέλος, φτάνοντας τους εννιά. Η προαναγγελία καταψήφισης της συμφωνίας από το κόμμα του κ. Καμμένου αλλά και οι εξελίξεις στο Ποτάμι θεωρείται πως θα αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να ψαρέψει και στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας.
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, τα «ψάρια» που μπορεί να αλιεύσει από τη συγκεκριμένη δεξαμενή δεν είναι πολλά. Ουδείς εκ των εννέα καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μόλις δύο φάνηκε να διακρίνουν θετικά σημεία στο κείμενο της συμφωνίας και μπορούν να θεωρηθούν ως εν δυνάμει υποστηρικτές της, όταν φτάσει προς κύρωση στη Βουλή. «Στα μεγάλα ζητήματα πρόκειται για μια συμφωνία εντός της εθνικής γραμμής.
Προβλέπει, δηλαδή, γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes και μάλιστα όχι μόνον έναντι όλων των άλλων αλλά και στο εσωτερικό της γείτονος χώρας, με αλλαγή του Συντάγματος, θέσεις δηλαδή όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης, ενιστάμενος μόνο για το τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι τη συμφωνία θα μπορούσε να στηρίξει και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, ως μια συνέχεια της πολιτικής του Κώστα Καραμανλή.
Η προερχόμενη από τη Νέα Δημοκρατία Κατερίνα Παπακώστα συμμετέχει ήδη ενεργά στο πολιτικό εγχείρημα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου. Η συνάντηση του κ. Αντώναρου με τον υφυπουργό Εξωτερικών από τους ΑΝ.ΕΛ., Τέρενς Κουίκ, έδωσε τροφή σε σχόλια περί συνεργασίας των δύο πλευρών.
Στην τρέχουσα συγκυρία, τα σενάρια δεν φαίνεται να έχουν βάση. Ο σχεδιασμός της κ. Παπακώστα με τον κ. Αντώναρο είναι η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, με τον σχηματισμό πάντως να είναι ανοικτός σε όποιον συμφωνεί. Ο ίδιος ο κ. Αντώναρος, πάντως, αποκλείει κάθε συνεργασία με άλλους δεξιούς σχηματισμούς, όπως αυτούς των Κυριάκου Βελόπουλου ή Φαήλου Κρανιδιώτη.
Πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ο ανεξάρτητος βουλευτής Λάρισας, προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης. Παρά το γεγονός ότι οι φήμες ήθελαν τον κ. Κατσιαντώνη να εντάσσεται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, φαίνεται πως ο βουλευτής Λάρισας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία.
ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
Αυτόνομη κάθοδο για τις ευρωεκλογές έχει αποφασίσει ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, Νίκος Νικολόπουλος. Τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται για το κόμμα στο οποίο θα ενταχθεί ο Χάρης Θεοχάρης. Η αποχώρησή του από το Ποτάμι, αλλά και οι θετικές αναφορές του στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν δώσει λαβή για σχόλια περί προσχώρησής του στη Νέα Δημοκρατία.
Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο, με την υπερψήφιση νομοσχεδίων περί ατομικών δικαιωμάτων αλλά και τη θετική αντιμετώπιση της συμφωνίας για το Σκοπιανό, τον φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο Κέντρο, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να φαντάζει ως ο ιδανικός προορισμός.
Ο προερχόμενος από τη Χρυσή Αυγή Νίκος Μίχος έχει ήδη ενταχθεί στον ΛΑΟΣ. Ο επίσης προερχόμενος αλλά και παραιτηθείς από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, στρατηγό Ελευθέριο Συναδινό, για κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες, ενώ δύσκολο φαντάζει το πολιτικό μέλλον του Κ. Μπαρμπαρούση μετά τη σύλληψή του.
Κλειστά τα χαρτιά του κρατάει προς το παρόν ο Δημήτρης Καμμένος, καθώς θεωρεί ότι τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα και θα αφήσει να περάσει το καλοκαίρι πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις του.
Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, ο οποίος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 23 Ιουνίου, 2018