Αυτοί είναι οι επιτηρητές του μετα-μνημονίου
Πολυμελής ομάδα τεχνοκρατών αναλαμβάνει από τον Αύγουστο τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας
Το Μνημόνιο τελειώνει, ζήτω το μετα-Μνημόνιο! Σε λιγότερο από δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου, η οκταετής μνημονιακή περίοδος για τη χώρα μας ολοκληρώνεται. Η περίοδος, ωστόσο, που ξεκινά από τις 21 Αυγούστου δεν θα διαφέρει και τόσο πολύ, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει για το αντίθετο. Ο έλεγχος από τις Βρυξέλλες για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί θα γίνεται κάθε τρίμηνο και θα πραγματοποιείται από μια 18μελή ομάδα τεχνοκρατών (με πολλούς Eλληνες), που παρουσιάζουν σήμερα τα «Π».
Oλοι είναι στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) και έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό στο ζήτημα της εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. «Αρχηγός» της ομάδας -και επικεφαλής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας εδώ και καιρό- είναι ο Chris Allen.
Ο Βρετανός χημικός μηχανικός προσελήφθη στην Κομισιόν το 2001 και στην αρχή ασχολούνταν με τις πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι έχει «ερωτευτεί» την Ελλάδα και ήθελε και ο ίδιος να παραμείνει στη χώρα μας. Πριν από λίγες ημέρες έδειξε πόσο σοβαρά παίρνει τον ρόλο του στη μετα-μνημονιακή εποχή. Σε δημόσιες δηλώσεις του διαμήνυσε ότι χρειάζονται περισσότερες περικοπές δημόσιων δαπανών, επισήμανε τα προβλήματα αποτελεσματικότητας που εξακολουθούν να υπάρχουν στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και υπογράμμισε τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. «Υπαρχηγός» είναι ο Paul Kutos, τμηματάρχης στην DG ECFIN από τον Οκτώβριο του 2016, με αρμοδιότητα την Ελλάδα.
Τα υπόλοιπα μέλη της ευρωομάδας εποπτείας της χώρας μας είναι τα εξής:
Julia Lendvai:
Αναπληρώτρια τμηματάρχης, εργάζεται στην ομάδα που ασχολείται με την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2016. Πρωτύτερα ήταν στέλεχος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν, έχοντας ασχοληθεί με την Πορτογαλία και την Ουγγαρία.
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης και κάτοχος διδακτορικού στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Namur στο Βέλγιο, η Lendvai έχει ειδικευτεί στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Βασίλης Νικήτας:
«Φρέσκος» στην ομάδα, ασχολείται με τα της χώρας μας από τον περασμένο Φεβρουάριο. Εχει διατελέσει στέλεχος στη διεθνή επενδυτική συμβουλευτική εταιρεία HCL Consultants, ενώ έχει εργαστεί επί σειράν ετών και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με σπουδές στα πανεπιστήμια Halmstad της Σουηδίας και LSE της Αγγλίας, ο κ. Νικήτας έχει εργαστεί για έναν χρόνο περίπου και ως σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών, επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη.
Milan Lisicky:
Εχοντας συμπληρώσει οκτώ χρόνια στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Lisicky μετακινήθηκε από την επίβλεψη της Τσεχίας σε αυτή της Ελλάδας.
Ο Τσέχος οικονομολόγος, με πτυχία από τα πανεπιστήμια της Πράγας, του Εσεξ και του LSE, έχει εργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας από το 2001 έως το 2004, με αντικείμενο τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού στα δημόσια οικονομικά.
Elena Giachin Ricca:
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης, η έμπειρη οικονομολόγος, με αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό της, εργάζεται ως αναλύτρια στην ομάδα της Κομισιόν.
Guillaume Prevost:
Ο Γάλλος οικονομολόγος είναι από τους παλαιότερους τροϊκανούς στην Ελλάδα. Από τη γραφειοκρατία του Παρισιού βρέθηκε στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και από τότε ασχολείται με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην Αθήνα. Υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών από το 1994, ο Prevost εντάχθηκε στην Κομισιόν το 2012 και έκτοτε ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα.
Andras Hudecz:
Ο Ούγγρος αναλυτής στατιστικής διαθέτει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, ενώ έκανε μεταπτυχιακό στην Αρχαιολογία και Αιγυπτιολογία (!) στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της ουγγρικής πρωτεύουσας.
Αφού πέρασε από την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας και την πολυεθνική Deloitte, μετακόμισε το 2016 στις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ελληνικό γραφείο της DG ECFIN.
Veli Laine:
Ο Φινλανδός οικονομολόγος ξεκίνησε την καριέρα του από το κυβερνητικό ινστιτούτο για την οικονομική έρευνα στο Ελσίνκι, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος αρχικά στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Φινλανδίας και έπειτα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, προτού προσληφθεί από την Κομισιόν το 2009.
Francesco Di Comite:
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο και του διδακτορικού του στα οικονομικά στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Louvain του Βελγίου, ο Di Comite ξεκίνησε να δουλεύει στο Ιδρυμα Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σεβίλλη.
Η έρευνά του αφορά κυρίως στο διεθνές εμπόριο, την οικονομική γεωγραφία και την πολιτική οικονομία. Το 2017, ο Ιταλός οικονομολόγος επέστρεψε από την Ισπανία στις Βρυξέλλες και έγινε μέλος της ομάδας που επιβλέπει την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Φωτεινή Διονυσοπούλου:
Από τις πιο έμπειρες πλέον Ελληνίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφοιτη του Πανεπιστημίου Louis Pasteur στο Στρασβούργο έχει συμπληρώσει ήδη 25 χρόνια στις Βρυξέλλες και στην Κομισιόν, καθώς εργάζεται εκεί από το 1992.
Για πρώτη φορά συμμετείχε σε αποστολή (τριμελής μόλις τότε) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για έλεγχο της πορείας των οικονομικών της το μακρινό 1998!
Χρήστος Γκόφας:
Με πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, ο Χρ. Γκόφας ξεκίνησε να εργάζεται το 1995 για λογαριασμό της Κομισιόν στα… Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής, σε προγράμματα ενίσχυσης των τοπικών υποδομών. Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, σε αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα.
Αξιοποιώντας την εμπειρία του αυτή, το 2004 έγινε επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ανοικοδόμηση της Σερβίας. Το 2008 πήγε στις Βρυξέλλες και ασχολήθηκε ενεργά με την κοινοτική βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ από το 2013 εντάχθηκε και εκείνος στην ομάδα παρακολούθησης της εφαρμογής του Μνημονίου στη χώρα μας.
Δημήτρης Καραστογιάννης:
Ο δικηγόρος της ομάδας έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακά στο Δίκαιο Ανταγωνισμού από το King’s College στο Λονδίνο και Ευρωπαϊκού Δικαίου από το Cambridge. Εργάστηκε σε δικηγορικές εταιρίες στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, προτού προσληφθεί στην Κομισιόν, στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας.
Εδώ και έναν χρόνο έχει γίνει μέλος της ομάδας της DG ECFIN που επιτηρεί την Ελλάδα. Στην ευρω ομάδα επιτήρησης και εποπτείας, που γνωρίζει καλά πλέον πρόσωπα και πράγματα στην ελληνική κυβέρνηση και στη Δημόσια Διοίκηση, συμμετέχουν επίσης ο στατιστικολόγος N. Tosici, ο οικονομικός αναλυτής Z. Petrov, η οικονομική αναλύτρια B. Βασιλοπούλου, ο νομικός Βασίλης Μαρούλης και ο Κύπριος οικονομικός εμπειρογνώμονας Ανδρέας Τρόκκος.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Ιουνίου, 2018