Yachts από χρυσάφι στα ελληνικά νησιά
Τα πλωτά διαμάντια που έδεσαν στην Ελλάδα
Λιτές γραμμές, ακραίος μινιμαλισμός, φουτουριστικό ντιζάιν και μάλλον αμφιλεγόμενος σχεδιασμός. Κάποιοι το μισούν, άλλοι το αγαπούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το «Venus», το υπερσκάφος του Στιβ Τζομπς, δεν περνά απαρατήρητο. Γι’ αυτό και στο πέρασμά του από τα νερά του Αιγαίου τις τελευταίες ημέρες δεν θα μπορούσε παρά να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα. Το ταξίδι του, που ξεκίνησε από τη Μαρίνα του Φλοίσβου, περιλάμβανε την «απαραίτητη» στάση στη Μύκονο, πριν βάλει πλώρη για τη Μαγιόρκα. Σχεδιασμένο από τον Γάλλο «μάγο» του ντιζάιν, Φιλίπ Σταρκ, το αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων «Venus» αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του θρυλικού ιδρυτή της Apple. Ο δημιουργός του iPhone ασχολήθηκε προσωπικά και με την τελευταία λεπτομέρεια του 89 μέτρων σκάφους, όμως δεν πρόλαβε ποτέ να δει το έργο του ολοκληρωμένο. Πέθανε έναν χρόνο πριν από την παράδοσή του, με αποτέλεσμα το «Venus» να παραμένει μέχρι και σήμερα στην ιδιοκτησία της χήρας του, Λορίν Πάουελ.
Ο Ελληνοκύπριος
Δεμένο αρόδο στον Ορνό της Μυκόνου, το δημιούργημα που φέρει τις υπογραφές του Φιλίπ Σταρκ και του Στιβ Τζομπς θα έπρεπε, λογικά, να επισκιάζει τα δεκάδες υπερσκάφη που έψαχναν καταφύγιο από τον καιρό στο ίδιο σημείο. Ομως την περασμένη Κυριακή συνάντησε απροσδόκητο ανταγωνισμό από το κατά πολύ μικρότερο «Ability». Το 41 μέτρων, κατάμαυρο σκάφος κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα, όπως ακριβώς είχε κάνει και στην προηγούμενη στάση του, στην Πάρο. Το yacht, που κατασκευάστηκε για τον γνωστό σχεδιαστή Ρομπέρτο Καβάλι, έγινε πολύ γρήγορα το μοναδικό θέμα συζήτησης στις παραλίες του κόλπου της Παροικιάς. Ωστόσο αυτό που δεν γνώριζαν όσοι το θαύμαζαν από τις ξαπλώστρες τους είναι ότι το «Ability» ανήκει πλέον στον Ελληνοκύπριο πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ανδρέα Παναγιώτου, που ξεκίνησε ως παιδί μεταναστών στο Λονδίνο, εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 χρόνια του, χωρίς ποτέ να μάθει να διαβάζει, αλλά κατάφερε τελικά να γίνει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν πάρει την απόφαση να πουλήσει και τα 7.000 διαμερίσματα που είχε χτίσει ακριβώς πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Ο Παναγιώτου διαθέτει μια ολόκληρη συλλογή από «toys for boys», από ιδιωτικά αεροπλάνα έως αυτοκίνητα Ferrari, Lamborghini, Rolls Royce και Bugatti, για αυτό και συνηθίζει να νοικιάζει το «Ability» σε όποιον έχει να διαθέσει 147.000 ευρώ για μία εβδομάδα διακοπών. Αλλωστε, τα νερά του Αιγαίου είναι από τους ιδιαίτερα συχνούς προορισμούς για τους καπετάνιους των μισθωμένων mega yachts. Οπως είναι, για παράδειγμα, το ολοκαίνουργιο «O’Ptasia» της ελληνικής εταιρείας Golden Yachts, το οποίο με μήκος 85 μέτρων κέρδισε μια θέση στο Τop 100 των μεγαλύτερων σκαφών του κόσμου. Το συγκεκριμένο yacht, που ενοικιάζεται αντί 800.000 ευρώ την εβδομάδα, πέρασε τις τελευταίες ημέρες.
Ο hot εγκληματίας
Αντίθετα, το «Lionheart», που το τελευταίο διάστημα κινείται ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα παράλια της Τουρκίας, χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του. Ο σερ Φίλιπ Γκριν, ο επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων Topshop, έχει έρθει και άλλες φορές στην Ελλάδα με το μήκους 90 μέτρων και αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος του. Αυτή τη φορά, όμως, στην κρουαζιέρα του στα ελληνικά νησιά τον συνόδευσε και η κόρη του, Κλόε, η οποία μόλις πριν από έναν μήνα έφερε στον κόσμο τον καρπό του αμφιλεγόμενου έρωτά της με τον άνθρωπο που έγινε διάσημος ως «ο πιο hot εγκληματίας του κόσμου».
Ο Τζέρεμι Μικς έκανε τα πρώτα του βήματα ως μοντέλο όταν η φωτογραφία από τη σύλληψή του που δημοσιεύτηκε στο Facebook κάποιου αστυνομικού τμήματος της Αμερικής έγινε viral. Σήμερα, ο πρώην κακοποιός απολαμβάνει τον ελληνικό ήλιο πάνω στο υπερπολυτελές «Lionheart» μαζί με μία από τις πλουσιότερες κληρονόμους της Βρετανίας.
Ο εμίρης και ο σεΐχης
Στους τακτικούς επισκέπτες των ελληνικών νησιών δεν συγκαταλέγεται μόνο το «Lionheart» του Γκριν, αλλά και το «Katara» του πρώην εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί. Το σκάφος, που εθεάθη πρόσφατα στην Κέρκυρα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ακριβότερα του κόσμου, καθώς φημολογείται ότι κόστισε 300 εκατομμύρια δολάρια.
Το μήκους 124 μέτρων «Katara» διαθέτει επτά καταστρώματα, δύο ελικοδρόμια, πισίνα, τζακούζι καθώς και ένα υποβρύχιο, που μπορεί να φτάσει σε βάθος 100 μέτρων. Αλλά και στη Σύρο μιλούν ακόμα για το 77 μέτρων «Samar», που έγινε το «talk of the town» μόλις κατέπλευσε στο λιμάνι της Ερμούπολης. Η θαλαμηγός των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ανήκει στον Κουτάγμπα Αλγκανίμ, έναν δισεκατομμυριούχο σεΐχη από το Κουβέιτ, και μεταφέρει μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο Bell 407 και ένα Mini Cooper για τις μετακινήσεις των επιβατών της.
Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών 11/8/2018