Ο φονικός σεισμός του 1999 σε εικόνες - 19 χρόνια μετά (Pics+Vid)
Τα Parapolitika.gr θυμούνται...
Οι δείκτες του ρολογιού το μεσημέρι της Τρίτης 7/9/1999 έδειχναν 14:56:50 όταν ξαφνικά ο χρόνος για 143 συνανθρώπους μας σταμάτησε εκεί όταν λεκανοπέδιο της Αττικής άρχισε να σείεται από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο ανάμεσα στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας και της περιοχής των Αχαρνών, μόλις 18 χλμ από το κέντρο της Αθήνας ενώ το εστιακό βάθος του ήταν ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους 9-14 χιλιόμετρα.
Ο εγκέλαδος χτύπησε την, όπως αποδείχθηκε, απροστάτευτη πρωτεύουσα αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, 2.000 τραυματίες - οι 700 πιο σοβαρά-, τουλάχιστον 50.000 άστεγους και περισσότερα από 70.000 κτίρια με ζημιές μικρές ή μεγαλύτερες, με τις τότε εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών να φθάνουν τα 3 δις δολάρια.
Από τη δόνηση κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, το 6όροφο εργοστάσιο της Ρικομέξ στο Μενίδι (39 νεκροί) , εκείνα της Φαράν ΑΒΕΕ και της Φιαλοπλάστ, η πολυκατοικία στην οδό Πίνδου της Νέας Φιλαδέλφειας, άλλη μία στην οδό Ψυχάρη στη Μεταμόρφωση.
Σοβαρές ζημιές είχε υποστεί και η έδρα της ΑΕΚ, το Στάδιο Νίκος Γκούμας στη Νέα Φιλαδέλφεια, πολλές εκκλησίες στο λεκανοπέδιο, ενώ αλώβητη έμεινε η Ακρόπολη και άλλα μνημεία της Αθήνας.
Ο σεισμός της Πάρνηθας ή της Αθήνας του 1999, όπως είναι πιο γνωστός, είναι ο φονικότερος στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια.
Συνοδεύτηκε από εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις, με ισχυρότερη εκείνη στις 22:44 μμ, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε επίσης την 7η Σεπτεμβρίου. Μέχρι το 2001, οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν και συνδέθηκαν με τον σεισμό του 1999 ήταν πάνω από 4.000. Όπως έδειξαν οι σεισμολογικές μελέτες ο σεισμός του 1999 ήταν στην πραγματικότητα δυο σεισμοί, έντασης 5,8 και 5,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερόλεπτα. Για αυτό και έγιναν αισθητοί ως ένας σεισμός. Τη θεωρία αυτή την αποδέχθηκε το 2008 και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Συγκλονιστικές ήταν οι προσπάθειες των ανδρών διάσωσης της ΕΜΑΚ και των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν από δεκάδες χώρες για να συνδράμουν, έψαχναν νυχθημερόν για μια ένδειξη ζωής στα συντρίμμια.
Δεκάδες άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, πολλές συγκινητικές ιστορίες ανθρωπιάς και ηρωισμού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας -όπως εκείνη του πατέρα που προστάτευε με το σώμα του τα παιδιά του και τα έσωσε, αλλά ξεψύχησε όταν τους βρήκε η ΕΜΑΚ- και πολλές οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος.
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο σεισμός της Πάρνηθας ακολούθησε έναν πολύ μεγάλο σεισμό που είχε σημειωθεί 20 μέρες νωρίτερα (17 Αυγούστου) στη γειτονική Νικομήδεια της Τουρκίας μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Τα γεγονότα αυτά σ΄ταθηκαν αφορμλη για την επαναπροσέγγιση των δυο χωρών μετά από μια περίοδο τεταμένων σχέσεων αφού εκατέρωθεν συνέδραμαν σωστικά συνεργεία με αποστολές που στάλθηκαν σε Νικομήδεια και Αθήνα αντίστοιχα κάτι που έκτοτε ονομάστηκε «διπλωματία των σεισμών».