Σεισμό στην πολιτική σκηνή της Καταλονίας προκαλεί η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας και νυν βουλευτή, Μανουέλ Βαλς, να διεκδικήσει το Δήμο Βαρκελώνης στις κρίσιμες τοπικές εκλογές που θα γίνουν στην Ισπανία το 2019. 

Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ο Βαλς έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα και ας έκανε πολιτική καριέρα στη Γαλλία επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ. 

Η υποψηφιότητά του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Οι καταλανοί που δεν έχουν σε καμία περίπτωση βάλει στο συρτάρι το σχέδιο ανεξαρτησίας, θέλουν οπωσδήποτε να κερδίσουν το Δήμο. Σήμερα στην κεφαλή του βρίσκεται η Άδα Κολάου (εξελέγη το 2015) η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της πόλης.

Η Κολάου προέρχεται από τα κοινωνικά κινήματα με σπουδαίο ρόλο στις «μάχες» κατά των πλειστηριασμών κατοικιών στα χρόνια της κρίσης. Στηρίχθηκε από τους Podemos, αλλά στη συνέχεια έκανε «νερά» στο θέμα της ανεξαρτησίας, τουλάχιστον αυτό της καταλογίζουν οι φανατικοί. Άλλαξε αρκετές φορές γνώμη για το θέμα και τώρα δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει τη στήριξη που θα επιθυμούσε για να είναι και πάλι υποψήφια.

Ο Βαλς θα διεκδικήσει το Δήμο με το κόμμα Ciudadanos, το οποίο στήριξε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μέχρι την πρόταση μομφής του Ιουνίου 2018 που έφερε στην εξουσία τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

Οι Ciudadanos (Πολίτες, στα ισπανικά) είναι κατά της ανεξαρτησίας και κατάφεραν να έρθουν πρώτοι στις πρόωρες εκλογές που έγιναν στην Καταλονία το 2017, κλέβοντας τη δόξα από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας που έμειναν στη δεύτερη και τρίτη θέση. Επομένως, έχουν ρεύμα στην περιοχή.

Το αν αυτή η δημοφιλία «κουμπώνει» με τον Μανουέλ Βαλς, μένει να φανεί. Ο Γάλλος πολιτικός δεν έχει πολιτική φθορά στην Ισπανία, ενώ τα καταλανικά του είναι πολύ καλά. Και επικοινωνιακά, έχει ταλέντο.

Στη Γαλλία πάντως, ειπώθηκαν πολλά. Ο άλλοτε πολιτικός προϊστάμενος του Βαλς, τέως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, μίλησε με καλά λόγια. Του ευχήθηκε καλή επιτυχία και ο Βαλς -συγκινημένος- τον ευχαρίστησε.

Η Μαρίν Λεπέν όμως ξεσπάθωσε. «Θα μείνει άραγε βουλευτής στην Εθνοσυνέλευση;» αναρωτήθηκε, θέτοντας ένα… εθνικό θέμα.

Ούτε ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν χάρηκε ιδιαίτερα. Για την ακρίβεια, κατήγγειλε προκαταβολικά την απόφαση του Βαλς να διεκδικήσει την Βαρκελώνη, παραμένοντας βουλευτής. Ο νόμος του το επιτρέπει. Αν όμως παραιτηθεί, πρέπει να στηθούν κάλπες στην εκλογική του περιφέρεια.

Ο Μελανσόν υποψιάζεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν δεν θα τον αφήσει να παραιτηθεί, γιατί η δημοφιλία του προέδρου είναι χαμηλή και σε τυχόν στήσιμο κάλπης θα αντιμετωπίσει την οργή των ψηφοφόρων.

Βέβαια οι σχέσεις του Μακρόν με τον Βαλς δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές. Και οι δύο υπηρέτησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ολάντ -ο Βαλς ήταν υπουργός Εσωτερικών και πρωθυπουργός, ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομικών- αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο Βαλς αποφάσισε να διεκδικήσει το χρίσμα των σοσιαλιστών για την προεδρική εκλογή του 2017, αλλά έχασε. Ο Μακρόν έφτιαξε δικό του κόμμα και έγινε πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Βαλς αποφάσισε να διεκδικήσει την έδρα της εκλογικής του περιφέρειας με τη διακριτική ανοχή του κόμματος του Μακρόν. Δεν ήθελε ακριβώς να τον στηρίξει, αλλά δεν κατέβασε και άλλο υποψήφιο για να τον διευκολύνει να κερδίσει. Και όντως ο Βαλς εξελέγη βουλευτής και αργότερα εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Μακρόν (LREM).

Για την ιστορία, ο Μανουέλ Κάρλος Βαλς Γκαλφέτι γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1962. Ο πατέρας του ήταν Καταλανός και η μητέρα του Ελβετίδα. Ο ίδιος πολιτογραφήθηκε Γάλλος το 1982. Διατέλεσε δήμαρχος του Εβρί το διάστημα 2001-2012 και στη συνέχεια βρέθηκε στις κυβερνήσεις του Ολάντ. Απο τον Ιούνιο του 2017 είναι βουλευτής.