Εξαφάνισαν το Μέγαρο Μαξίμου από το Google Maps
ΓΙα λόγους ασφαλείας και υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης
Εάν αναζητήσει κάποιος σήµερα στους δορυφορικούς χάρτες της Google την κάτοψη του Μεγάρου Μαξίµου, θα διαπιστώσει µε έκπληξη ότι αυτή έχει... εξαφανιστεί! Για την ακρίβεια, η εικόνα του έχει θολώσει τόσο πολύ, που είναι σαν να µην υπάρχει. Όπως αποκαλύπτουν τα «Π», οι υπηρεσίες Ασφαλείας του πρωθυπουργικού γραφείου ζήτησαν πριν από λίγο καιρό από τον διαδικτυακό κολοσσό να αφαιρέσει από τη γνωστή χαρτογραφική υπηρεσία Google Maps την ευκρίνεια του συγκεκριµένου νεοκλασικού κτιρίου, που αποτελεί την καρδιά της κυβέρνησης, προκειµένου να µην είναι ορατή η εικόνα του στον οποιονδήποτε θα µπορούσε να έχει τυχόν επικίνδυνες προθέσεις. Η απόφαση ελήφθη υπό τον φόβο εκδήλωσης ενός τροµοκρατικού χτυπήµατος ή οποιασδήποτε άλλης µορφής απειλής, αφού οι εν λόγω χάρτες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ αναλυτικοί και µπορεί να διακρίνει κάποιος από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο σπίτι του ή από το κινητό του τηλέφωνο ακόµη και το πού έχουν τοποθετηθεί κάµερες στο κτίριο.
Η υπηρεσία Ασφαλείας του πρωθυπουργικού γραφείου ενηµέρωσε και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα πριν προβεί σε αυτή την κίνηση, η οποία θα πρέπει να σηµειωθεί ότι εντάσσεται σε µια σειρά επιπρόσθετων µέτρων που έχουν ληφθεί από τα µέσα Ιουνίου, όταν υπεγράφη στο Οτέσεβο η Συµφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν µπορούν να δηµοσιοποιηθούν, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως κρατικά απόρρητα. Ούτως ή άλλως όµως, όποιος τυχόν περάσει από την Ηρώδου Αττικού θα διαπιστώσει ότι υπάρχει αυξηµένος αριθµός αστυνοµικών που περιπολούν πέριξ του Μεγάρου Μαξίµου είτε πεζοί είτε µε περιπολικά ή µοτοσυκλέτες. Αυξηµένα µέτρα ασφαλείας εφαρµόζονται και στον Εθνικό Κήπο, αφού υπάρχει τους τελευταίους µήνες πλειάδα αστυνοµικών µε πολιτικά που προφασίζονται τους τουρίστες ή πίνουν τον καφέ τους δήθεν αµέριµνοι στο γειτονικό καφενεδάκι. Γι’ αυτό και η Google «θόλωσε» και εκεί ένα σηµαντικό τµήµα του, που βλέπει προς το γραφείο του πρωθυπουργού.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ
Αξίζει να σηµειωθεί, πάντως, ότι την ώρα που για λόγους ασφαλείας η Google έχει θολώσει τη δορυφορική εικόνα του Μεγάρου Μαξίµου, η εικόνα του Λευκού Οίκου, όπου βρίσκεται η έδρα του προέδρου των Ηνωµένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραµπ, ή η αντίστοιχη του κυβερνείου της οδού Downing Street 10 στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται το ιδιαίτερο γραφείο της πρωθυπουργού του Ηνωµένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, είναι πεντακάθαρες... Και εάν θέλουµε να προβούµε σε εγχώρια σύγκριση, την ίδια ώρα που το Μαξίµου είναι «θολωµένο», το διπλανό Προεδρικό Μέγαρο, όπου περνάει το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, φαίνεται καθαρά στις δορυφορικές απεικονίσεις. ∆ιακρίνει κανείς ξεκάθαρα το κτίριο, τους κοµψά διαµορφωµένους κήπους του, ακόµη και τα αυτοκίνητα που έχουν παρκάρει στο εσωτερικό του. Μαζί, όµως, µε το Μέγαρο Μαξίµου έχουν «εξαφανιστεί» από τους χάρτες της Google, προφανώς κατόπιν αιτήµατος της Ελληνικής Αστυνοµίας, και τα γειτονικά πολυτελή οικήµατα της Ηρώδου Αττικού, του πιο ακριβού δρόµου στη χώρα. Πρόκειται για κατοικίες εφοπλιστών, µεγαλοεπιχειρηµατιών και εκπροσώπων της οικονοµικής και επιχειρηµατικής ελίτ της χώρας. Οπτική επαφή δεν υπάρχει ούτε µε το Μουσείο Μπενάκη, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, προφανώς επειδή έχει το µειονέκτηµα να βρίσκεται κοντά στο Μαξίµου. Για τον ίδιο λόγο δεν διακρίνονται επίσης τα κτίρια του υπουργείου ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης και της Γαλλικής Πρεσβείας. Σηµειωτέον ότι την ίδια ώρα η Αµερικανική Πρεσβεία επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας όχι απλώς διακρίνεται, αλλά έχει κανείς τη δυνατότητα να την παρατηρήσει ακόµη και τρισδιάστατη! Πεντακάθαρα φαίνεται και το κτιριακό συγκρότηµα της Βουλής των Ελλήνων και όλα τα πέριξ υπουργεία, όπως είναι το Εξωτερικών και το Οικονοµικών.
Ποια άλλα σηµεία θόλωσαν από την Google εσχάτως, µαζί µε το Μέγαρο Μαξίµου; «Γκρίζαρε» µια τεράστια ενιαία περιοχή που περιλαµβάνει το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, το Πάρκο της Σχολής Χωροφυλακής, το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκοµείο και το 251 της Αεροπορίας, καθώς και το Πάρκο Στρατού. Θολές είναι επίσης οι εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «∆ηµόκριτος», το κτιριακό στρατιωτικό συγκρότηµα δίπλα από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, ο χώρος πίσω από τη Λαχαναγορά του Ρέντη και η Σχολή Ναυτικών ∆οκίµων στον Πειραιά. Το καλό, πάντως, είναι ότι όλα τα παραπάνω, συµπεριλαµβανοµένης της δορυφορικής απεικόνισης του Μεγάρου Μαξίµου, µπορεί κάποιος να τα βρει πεντακάθαρα στους δορυφορικούς χάρτες άλλων εταιρειών, πέραν της Google.
ΒΕΛΓΙΟ – ΙΝΔΙΑ
Σηµειώνεται ότι πριν από λίγες ηµέρες το υπουργείο Αµυνας του Βελγίου κατέθεσε µήνυση κατά της Google, κατηγορώντας τον αµερικανικό κολοσσό ότι αρνήθηκε να «σβήσει» στρατιωτικούς χάρτες από το Street View, όπου εµφανίζονται ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες. Όπως ανέφερε το Reuters, οι σταθερές αρνήσεις της Google να «θολώσει» τις δορυφορικές εικόνες ώστε να µην είναι ευδιάκριτες οι στρατιωτικές περιοχές της χώρας, οι οποίες µπορεί να αποτελέσουν στόχο τροµοκρατικών επιθέσεων, οδήγησε το βελγικό υπουργείο Αµυνας να µηνύσει τον αµερικανικό όµιλο τεχνολογίας. Κι αυτό γιατί η Google έχει συµµορφωθεί µε παρόµοια αιτήµατα από άλλες κυβερνήσεις, µεταξύ των οποίων και της Γαλλίας, που ζήτησαν την εξαίρεση ευαίσθητων ιστότοπων µέσω του Google Earth, των χαρτών της Google και της Google Street View. Η Google απάντησε στις βελγικές κατηγορίες ότι συνεργάζεται µε τη βελγική κυβέρνηση για περισσότερο από δύο χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση.
Το βελγικό υπουργείο, ωστόσο, επιµένει, καθώς, όπως αναφέρει, «οι εγκέφαλοι της τροµοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόµιο των Βρυξελλών το 2016 σχεδίαζαν να επιτεθούν και σε πυρηνικούς σταθµούς των Βρυξελλών, τους οποίους εντοπίζει εύκολα κάποιος µέσω των χαρτών της Google». Παράλληλα, το 2017, η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι δεν εµπιστεύεται την υπηρεσία χαρτών της Google, χαρακτηρίζοντάς την αναξιόπιστη. Η υπηρεσία χαρτογράφησης και τοπογραφίας της Ινδίας, Survey of India, προέτρεψε τους πολίτες της χώρας να σταµατήσουν να βασίζονται στις υπηρεσίες Google Maps και Google Earth, καθώς καµία από τις δύο δεν έχει πιστοποιηθεί από την κυβέρνηση. Επίσης, πρόσφατα, τόσο η Ινδία όσο και η Καµπότζη διαµαρτυρήθηκαν στην Google γιατί τα σύνορά τους δεν εµφανίζονταν σωστά και η Google αναγκάστηκε να διαθέσει δύο διαφορετικές εκδόσεις της υπηρεσίας της, µία για κάθε χώρα.