«Στερνή µου γνώση, να σ’ είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός, µε την εν λόγω παροιµία να ταιριάζει γάντι στην «Εφηµερίδα των Συντακτών», η οποία έπειτα από τριάµισι χρόνια είδε το φως το αληθινό και ανακάλυψε πως «Ο Πάνος Καµµένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα».

Από την πρώτη ηµέρα που συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η φιλοκυβερνητική εφηµερίδα στήριξε σθεναρά τη συγκεκριµένη επιλογή και ουκ ολίγες φορές έδωσε δηµοσιογραφική κάλυψη και στήριξη στον Πάνο Καµµένο. Σε όλες τις δύσκολες στιγµές, οι (λεγόµενες) πένες της εφηµερίδας έβαλαν πλάτη, προκειµένου να αιτιολογήσουν τη συνεργασία, αλλά και να δικαιολογήσουν τις, τουλάχιστον αµφιλεγόµενες, ενέργειες του υπουργού Αµυνας.

∆εδοµένου ότι η «Αυγή» έχει χάσει µεγάλο µέρος του κύρους της, η «Εφηµερίδα των Συντακτών» ήταν επί της ουσίας το µέσο εκείνο που στα µάτια των προοδευτικών πολιτών έδωσε νοµιµοποίηση στον πολιτικό γάµο του κ. Τσίπρα µε τον κ. Καµµένο. Και το έκανε ακόµα και στις στιγµές εκείνες που ο υπουργός Αµυνας ξεπερνούσε τα όρια της νοµιµότητας και έφτανε στο σηµείο να συνοµιλεί µε καταδικασµένους ισοβίτες, όπως έπραξε µε τον κ. Γιαννουσάκη. Στην περίπτωσή τους ίσχυσε προφανώς το «ο σκοπός αγιάζει τα µέσα», καθώς ο υπουργός Αµυνας λασπολογούσε συστηµατικά κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης, άρα και της «Εφ.Συν.»! Είτε αυτοί ήταν πολιτικοί είτε επιχειρηµατίες είτε δηµοσιογράφοι και µέσα ενηµέρωσης.

Βέβαια, όταν τα πράγµατα άλλαξαν άρδην και ο κ. Καµµένος έβαλε στο στόχαστρό του την «Εφηµερίδα των Συντακτών», στο κύριο άρθρο της (16/10/2018) η εφηµερίδα σηµείωσε, µεταξύ άλλων: «Αυτός είναι ο κ. Καµµένος. Εχει την άνεση να συκοφαντεί, αλλά είναι ανίκανος να στοιχειοθετήσει οτιδήποτε». Ανίκανος, λοιπόν, ο κ. Καµµένος να στοιχειοθετήσει οτιδήποτε, ωστόσο όλα τα προηγούµενα χρόνια η «Εφηµερίδα των Συντακτών» υιοθετούσε, µάλλον άκριτα, όλες τις ανοησίες που εκστόµιζε ο «λασπολόγος κ. Καµµένος», κατά το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο της εφηµερίδας στις 16 Οκτωβρίου. Οι δηµοσιογράφοι ∆ηµήτρης και Αντα Ψαρρά είναι αυτοί που σήκωσαν το µεγαλύτερο βάρος της υποστήριξης στον κ. Καµµένο, σπαταλώντας, κατά γενική οµολογία, το δηµοσιογραφικό κεφάλαιο που είχαν χτίσει στην «Ελευθεροτυπία» µέσα από τη διάσηµη στήλη «Ιός».

Το μεγαλείο

Αµφότεροι δεν έχαναν ευκαιρία να αρθρογραφούν µε περισπούδαστο τρόπο για το µεγαλείο του Πάνου Καµµένου και να δίνουν αριστερά επιχειρήµατα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ένιωθαν και πολύ άνετα συγκυβερνώντας µε τον «ακροδεξιό Καµµένο». Ποια ήταν η συνταγή των δύο δηµοσιογράφων; Μα, η πατροπαράδοτη, περί συµφερόντων και επιχειρηµατιών που θέλουν να ρίξουν τη λαοπρόβλητη κυβέρνηση. Η κυρία Αντα Ψαρρά ειρωνευόταν ακόµα και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που στηλίτευαν τις αλλεπάλληλες συνοµιλίες του υπουργού Αµυνας µε τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του «Noor-1».

Σε ένα σκωπτικό σχόλιο (20/6/17) υπό τον τίτλο «Ανατρίχιασαν οι βουλευτές», η κυρία Ψαρρά δικαιολογούσε απολύτως τον κ. Καµµένο και παρουσίαζε αναλυτικά όλο το σκεπτικό του. Ιδού: «Ταυτόχρονα, τα κόµµατα της αντιπολίτευσης έχουν “ανατριχιάσει” στην ιδέα και µόνο της συνοµιλίας ενός υπουργού µε έναν καταδικασθέντα για εµπόριο ναρκωτικών! Χθες, µάλιστα, βουλευτές κατέθεσαν ερωτήσεις προς τον υπουργό ∆ικαιοσύνης µε αφορµή δηµοσίευµα περιθωριακού εντύπου, “το οποίο εµφανίζει τον υπουργό Αµυνας να εµπλέκεται σε τηλεφωνικές συνοµιλίες µε ισοβίτη, προκειµένου να τον πείσει να καταθέσει εναντίον συγκεκριµένου επιχειρηµατία, µε στόχο να τον εµπλέξει σε υπόθεση µεγάλου δηµοσίου ενδιαφέροντος”, σύµφωνα µε τον κ. Παναγιωτόπουλο της Ν.∆., που ερωτά στη συνέχεια αν για όλα αυτά είναι ενήµερος ο Σταύρος Κοντονής και σε ποιες ενέργειες προχώρησε».

Η ίδια δηµοσιογράφος, η οποία µε µια πρόχειρη αναζήτηση στο site της εφηµερίδας επιβεβαιώνεται ότι έχει πάρει εργολαβία την υποστήριξη του Πάνου Καµµένου, βάλλει συνεχώς κατά των Μέσων που ασκούν κριτική στον υπουργό Αµυνας. Οταν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», για παράδειγµα, αποκάλυπταν το κοινό ταξίδι του Πάνου Καµµένου µε την εισαγγελέα Ειρ. Τζίβα στο Μονακό, η ρεπόρτερ Ψαρρά µιλούσε για «διαπόµπευση µιας δικαστικού» και παρέθετε µαθήµατα δηµοσιογραφικής δεοντολογίας περί διασταύρωσης της είδησης. Κατά τη διαπρύσια υποστηρίκτρια του κ. Καµµένου, όλα ήταν µια σύµπτωση...

Οµως η Αντα Ψαρρά δεν είναι µόνη. Μόλις πριν από λίγους µήνες, συγκεκριµένα στις 27 Ιουνίου, ο ∆ηµήτρης Ψαρράς αποκάλυπτε σε ανάλυσή του υπό τον τίτλο «Η ελευθερία του Τύπου ως φάρσα» το... σχέδιο: «Μόνο που ο πραγµατικός στόχος όλης αυτής της εκστρατείας δεν είναι ο κ. Καµµένος, αλλά η κυβέρνηση. Ολες οι επιθέσεις στον υπουργό Αµυνας έχουν κρυφό στόχο να πλήξουν τη συνοχή της κυβέρνησης, να οδηγήσουν τους ΑΝ.ΕΛ. σε διάλυση ή αποχώρηση από την κυβέρνηση. Απλώς οι ιθύνοντες της Συγγρού θεώρησαν το κόµµα του κ. Καµµένου “αδύναµο κρίκο” και έστρεψαν σ’ αυτό τα πυρά τους, προκειµένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος της ανατροπής Τσίπρα».

Από την αποθέωση στις αντιφάσεις 

Αποθεωτικός για τον Πάνο Καµµένο ήταν σχετικά πρόσφατα και ο ανταποκριτής της εφηµερίδας στη Θεσσαλονίκη, στο ρεπορτάζ του για την παρουσία του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. στη ∆ΕΘ. Αφού τον χαρακτήρισε ασυγκράτητο, ο κ. Νίκος Φωτόπουλος σηµείωνε πως ο κ. Καµµένος µίλησε έξω από τα δόντια, ότι κατήγγειλε την παλιά και τη νέα διαπλοκή και ότι έδωσε στη δηµοσιότητα ονοµατεπώνυµα. Σε άλλη, εξίσου αποθεωτική ανταπόκριση, ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε πως ο κ. Καµµένος εκτόξευσε πυραύλους κατά των αντιπάλων του, παρουσιάζοντάς τον ως «πολυβόλο».

Στον χορό της υποστήριξης του Πάνου Καµµένου συµµετείχε αρκετές φορές ένας από τους πλέον έγκυρους δηµοσιογράφους της εφηµερίδας, ο Τάσος Παππάς, ο οποίος και αυτός µε τη σειρά του µιλούσε για στοχοποίηση. Εγραφε (1η/6/18) ο κ. Παππάς σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Το σκοτεινό αντικείµενο του µίσους τους»: «Οι επιθέσεις των εφηµερίδων της ∆εξιάς και ορισµένων στελεχών της αντιπολίτευσης εναντίον του Πάνου Καµµένου συνεχίζονται. Είναι φανερό ότι ο υπουργός Αµυνας έχει στοχοποιηθεί. ∆ίνει βεβαίως κι αυτός πολλές αφορµές µε τις πράξεις του, τις παραλείψεις του και κάποιες δηλώσεις του, που παραπέµπουν σε καφενειακού τύπου συζητήσεις, ωστόσο το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι τον χορό σέρνουν τύποι που έχουν διακριθεί στο άθληµα της ιλαρότητας. ∆εν αναφέροµαι σε δηµοσιολόγους που εκτελούν υπηρεσία, αλλά σε πολιτικούς πρώτης γραµµής, που κατέχουν νευραλγικά πόστα στα κόµµατά τους και είναι υποχρεωµένοι εκ της θέσεώς τους να µετράνε τα λόγια που εκστοµίζουν δηµοσίως, γιατί λειτουργούν και ως παράδειγµα. Κουνάνε το δάχτυλο και το παίζουν θυµωµένοι, γιατί ο υπουργός Αµυνας έχει ρίξει, όπως λένε, πολύ χαµηλά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι ίδιοι όµως έχουν πρωταγωνιστήσει σε σκηνές απείρου κάλλους και έχουν ξεπεράσει το αντικείµενο του µίσους τους. Βρίσκονται στο ίδιο µήκος κύµατος µε αυτόν που καταγγέλλουν και ενίοτε πλειοδοτούν».

Οι τελευταίες εξελίξεις, που οδήγησαν στην παραίτηση του ΥΠ.ΕΞ. Ν. Κοτζιά, µε αφορµή τα όσα είπε ο κ. Καµµένος στις ΗΠΑ, αλλά και στο Υπουργικό Συµβούλιο, έχουν προκαλέσει vertigo στην εφηµερίδα. Και αυτό γιατί δεν γίνεται τη µία ηµέρα να επισηµαίνεις στο κύριο άρθρο σου πως ο κ. Καµµένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα και δύο 24ωρα µετά, από την ίδια στήλη, να υποστηρίζεις ότι «αυτό το κυβερνητικό σχήµα, όσο παράδοξο και αν φαίνεται σήµερα σε σχέση µε το παρελθόν, είναι καταδικασµένο να συνεχίσει έως το τέλος. Η άλλη λύση είναι να παραδοθεί στην ηττοπάθεια και στους αντιπάλους του».

Από την άλλη, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Καµµένος τις ίδιες κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του κ. Κοτζιά τις εξαπέλυσε και κατά της «Εφ.Συν.». Ποιες είναι αυτές; Πως χρηµατοδοτούνται από τον Σόρος. Φυσικά, εµείς, επειδή συµφωνούµε µε συντάκτες της εφηµερίδας που λένε πως «δεν είµαστε ίδιοι», δεν θα υιοθετήσουµε τις συνήθεις ανοησίες του κ. Καµµένου. Και βεβαίως, επειδή πουθενά δεν είναι όλοι ίδιοι, είναι προφανές ότι και στην «Εφ.Συν.» υπήρχαν όλο αυτό το διάστηµα συνάδελφοι που δηµοσίως ή και κατ’ ιδίαν εξέφραζαν την αντίδρασή τους για την υπεράσπιση Καµµένου. Απλώς, δεν ήταν αυτοί που έδιναν τον τόνο...\

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/10/2018