Παπαντωνίου: Από τους υπουργικούς θώκους… στη φυλακή
Τα ασυνήθιστα παιδικά χρόνια, ο θάνατος της πρώτης συζύγου, το ΚΚΕ, το «αμαρτωλό» υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Κορυδαλλός
Στις φυλακές Κορυδαλλού θα βρίσκεται από σήμερα προφυλακισμένος ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παπαντωνίου. Στη φυλακή οδηγήθηκε και η σύζυγός του, κ. Σταυρούλα Κουράκου.
Το ζεύγος δεν κατάφερε να πείσει για την νομιμοποίηση χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή τους και τα οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιάννη Παπαντωνίου, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η πολιτική διαδρομή του Γιάννου Παπαντωνίου μπορεί να είχε σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες καθώς ως πολιτικός της πρώτης γραμμής δεν έμεινε ποτέ χωρίς επιθέσεις, κριτική και βέλη από τους πολιτικούς του αντιπάλους, όμως η πορεία του για την ανέλιξή του στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην εξουσία ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Όχι όμως και η κατάληξή του.
Η πολιτική πορεία
Την δεκαετία του 70 ξεκίνησε και τα πρώτα του πολιτικά βήματα, συμμετέχοντα στο κόμμα του ΚΚΕ. Σύντομα ο δρόμος του διασταυρώθηκε με αυτόν του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου αμέσως τον ένταξε στο στενό του περιβάλλον και τον έβαλε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά, ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για τον Γιάννο Παπαντωνίου, καθώς έμελε τα επόμενα χρόνια να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, αφού εκτός από εκλεκτός του Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρξε και στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και ένα από τα βασικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου), του 1990, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004.
Το 1994 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, το 1996 έως το 2001 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τον Οκτώβριο του 2001 βρίσκει τον Γιάννο Παπαντωνίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι το υπουργείο, που όπως και ο Άκης Τσοχατζόπουλος… «καίει» τους υπουργούς του.
Διατέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας μέχρι το Μάρτιο του 2004. Αυτή θεωρείται και αμαρτωλή περίοδος του Παπαντωνίου, κατά την οποία κατηγορείται ότι να έλαβε παράνομα έσοδα ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.
Η δικαιοσύνη
Η πρώτη επαφή με τη δικαιοσύνη του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου ξεκίνησε με τη δημοσίευση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Το όνομα της συζύγου του, φιγουράριζε δίπλα από το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC. Ακολούθησε η πρωτόδικη καταδίκη του για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» και του επιβλήθηκε πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών.
Το Νοέμβριο του 2015, σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), το πρόστιμο μειώθηκε από 100 σε 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ η εξαγορά της ποινής παρέμεινε 14.600 ευρώ (10 ευρώ για κάθε μέρα). Το πρόστιμο και η εξαγοράσιμη ποινή επικυρώθηκαν και από τον Άρειο Πάγο, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα, καθώς ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Κορυδαλλός
Σήμερα η πόρτα της φυλακής στον Κορυδαλλό θα ανοίξει για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την σύζυγό του, μετά την κατηγορία της νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που κατηγορείται ότι έλαβε ως δώρο, κατά την θητεία του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνης το 2003.
Είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κόμματος, και του ίδιου υπουργείου, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που περνάει την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού.
Ασυνήθιστα παιδικά χρόνια και ο θάνατος
Ο Γιάννος Γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 27 Ιουλίου 1949. Εκεί εργάζονταν ως δικηγόροι οι γονείς του, ο πατέρας του Παναγιώτης Πανόπουλος και η μητέρα του Ευαγγελία Παπαντωνίου, δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Ο Γιάννος Παπαντωνίου κράτησε το επίθετο της μητέρας του. Μόλις τελείωσε το σχολείο σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν και ιστορία στη Σορβόννη.
Στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ και την περίοδο 1977 – 1978 δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα πρώτα βήματα του Γιάννου Παπαντωνίου στην πολιτική έφεραν και την ευτυχία στην ζωή του. Παντρεύτηκε το 1972 με τη Λία Καρτάλη, κόρη του πολιτικού Γεωργίου Καρτάλη και της Εριφύλης Καρτάλη, η οποία τον στήριξε στα πρώτα του βήματα στην πολιτική.
Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο. Ωστόσο, λίγο πριν πάρουν διαζύγιο, η πρώτη του σύζυγος πέθανε και στη συνέχεια παντρεύτηκε με τη Σταυρούλα Κουράκου.