Οι Έλληνες πολιτικοί που μπήκαν στη φυλακή
Από τα υπουργικά έδρανα και την πρώτη γραμμή της πολιτικής στη φυλακή
Από την πρώτη γραμμή της πολιτικής και από την χρυσόσκονη της εξουσίας στην… φυλακή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που Έλληνες πολιτικοί βρέθηκαν από τα έδρανα της Βουλής στην φυλακή, έχοντας καταδικαστεί για διάφορες κατηγορίες, κυρίως διαφθοράς.
Η πρόσφατη απόφαση προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου, με την κατηγορία της δωροδοκίας δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοσιογραφική κάμερα ακολουθεί τα βήματα ενός πολιτικού που τον οδηγούν στην πόρτα του Κορυδαλλού.
Την πρώτη εικόνα είχαμε από την προφυλάκιση και εν τέλει την φυλάκιση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου και της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη.
Πρόκειται για τον προκάτοχο του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδείχθηκε το «αμαρτωλό» υπουργείο που καίει τους υπουργούς του.
Μένιος Κουτσόγιωργας
Το 1990 ξεσπάει το σκάνδαλο Κοσκωτά που έφερε τρικυμία στην πολιτική ζωή της χώρας. Αφορούσε ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το οποίο κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990. Μεταξύ των όσων παραπέμφθηκαν σε δίκη ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο τότε πρωθυπουργός, αλλά και ο Μένιος Κουτσιόγιωργας, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1991 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1992. Νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 1990, ο Μένιος Κουτσόγιωργας είχε κριθεί προφυλακιστέος και για τρεις μήνες είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού (αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο του 1991 με εγγύηση 70 εκατομμυρίων δραχμών), σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που παρέμειναν ελεύθεροι καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της δίκης.
Νίκος Αθανασόπουλος
Το 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ έπεσε από την εξουσία η Βουλή ασχολήθηκε με το σκάνδαλο του καλαμποκιού και παρέπεμψε τον Νίκο Αθανασόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Νικόλαος Αθανασόπουλος εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές 1977, 1981, 1985 και στην περιφέρεια Β’ Αθηνών στις εκλογές 1993. Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (1985-1986).
Το 1991 δικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο για το επονομαζόμενο «σκάνδαλο του καλαμποκιού». Μετά την αποφυλάκιση του από τις φυλακές Κορυδαλλού επανεξελέγη βουλευτής στην Β’ Αθηνών (1993). Συνέχισε τη μάχιμη δικηγορία μέχρι το 2012.
Σύμφωνα με την υπόθεση η ελληνική κρατική εταιρεία ITCO πωλούσε ως ελληνικό γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι με στόχο να έχει όφελος από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο, ζητώντας επιστροφές ύψους 400 εκατ. Δραχμών.Στις 11 Αυγούστου του 1990 ο Αθανασόπουλος καταδικάστηκε σε τρεισήμιση χρόνια φυλακή (εξέτισε εννέα μήνες) και έγινε το μοναδικό κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1981-1989 που πήγε στη φυλακή.
Ο Αθανασόπουλος θεωρείται και ως ο πατέρας της φράσης «όταν εμείς οι Έλληνες χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς οι βάρβαροι τρώγατε βελανίδια», που απηύθυνε στον Βέλγο αξιωματούχο Εμίλ Μένενς (Emile Mennens), προϊστάμενο του Τμήματος Καταπολέμησης της Απάτης (τότε UCLAF, σημερινό OLAF) της τότε ΕΟΚ. Ο Μένενς είχε καταθέσει στο δικαστήριο εναντίον του Αθανασόπουλου και στη διάρκεια της κατάθεσής του είχε μιλήσει άσχημα για την ελληνική δημόσια διοίκηση.
Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς κατηγορήθηκε για το έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για την πρώτη -χρονικά- υπόθεση κακοδιαχείρισης που συνδέθηκε με τη 12ετή θητεία του τέως δημάρχου, καθώς, λίγο καιρό αργότερα, ακολούθησε η αποκάλυψη του δεύτερου και μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου που βάρυνε τη δική του διοίκηση, αυτό της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.
Έπειτα από μια μακρά περίοδο ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην Δήμαρχος φυλακίστηκε. Έμεινα δύο χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίστηκε επικαλούμενος λόγους υγείας.
Άκης Τσοχατζοπουλος
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος εξαιτίας της πρόσφατης περιπέτειάς του με την δικαιοσύνης είναι και η περίπτωση που απασχόλησε περισσότερο την επικαιρότητα και την πολιτική ζωή. Ο παρ’ ολίγον πρωθυπουργός της χώρας, βρέθηκε στη φυλακή κατηγορούμενος για μίζες.
Η παραμονή του στη φυλακή συνοδεύτηκε από πολλά επεισόδια, όπως και η δίκη του καθώς μαζί του κατηγορήθηκε και η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας αποτελούσε τον έμπιστο του Ανδρέα Παπανδρέου από την δεκαετία του 1970.
Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής το 1981 και επανεκλέγεται χωρίς διακοπή έως το 2007. Διατέλεσε υπουργός πρώτης γραμμής επί ΠΑΣΟΚ, μέχρι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες για ατασθαλίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας .
Όσο ανελίσσεται και καθιερώνεται στην πολιτική ελίτ της χώρας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ασπάζεται έναν όλο και περισσότερο πολυτελή βίο. Το 2004 πραγματοποιείται ο γάμος του με τη Βίκυ Σταμάτη στο Παρίσι, όπου μια Jaguar μεταφέρει τους νεόνυμφους στην εκκλησία, ενώ μετά την τελετή, ακολουθεί πολυδάπανη δεξίωση στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons George V, με θέα στον Πύργο του Άιφελ.
Αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής το 2007, ενώ τον Μάιο του 2010, ο Τύπος αναφέρει ότι η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, τρεις ημέρες πριν από την ψήφιση του νόμου «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που πενταπλασιάζει τη φορολογία ακινήτων υπεράκτιων εταιρειών, αγοράζει έναντι περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ οικία στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συμφερόντων της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπεραμύνεται της αθωότητάς του, όμως το ΠΑΣΟΚ τον διαγράφει και ο κλοιός ξεκινάει να σφίγγει.
Το 2011, η Βουλή των Ελλήνων με ευρεία πλειοψηφία αποφασίζει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των εξοπλιστικών και συγκεκριμένα για τα ποινικά αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το 2013, καταδικάζεται πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Ο Άκης αποφυλακίζεται την άνοιξη του 2017, όμως η καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα τον στείλει και πάλι στη φυλακή. Αποφυλακίζεται επικαλούμενος προβλήματα υγείας.
Γιάννος Παπαντωνίου
Χθες, άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού για την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν κατηγορίες νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που κατηγορείται ότι έλαβε ως δώρο, κατά την θητεία του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνης το 2003.
Είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κόμματος, και του ίδιου υπουργείου, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που περνάει την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού.
Η πολιτική διαδρομή του Γιάννου Παπαντωνίου μπορεί να είχε σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες καθώς ως πολιτικός της πρώτης γραμμής δεν έμεινε ποτέ χωρίς επιθέσεις, κριτική και βέλη από τους πολιτικούς του αντιπάλους, όμως η πορεία του για την ανέλιξή του στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην εξουσία ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη.
Όχι όμως και η κατάληξή του. Η πρώτη επαφή με τη δικαιοσύνη του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου ξεκίνησε με τη δημοσίευση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Το όνομα της συζύγου του, φιγουράριζε δίπλα από το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Ακολούθησε η πρωτόδικη καταδίκη του για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» και του επιβλήθηκε πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών. Το Νοέμβριο του 2015, σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), το πρόστιμο μειώθηκε από 100 σε 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ η εξαγορά της ποινής παρέμεινε 14.600 ευρώ (10 ευρώ για κάθε μέρα).
Το πρόστιμο και η εξαγοράσιμη ποινή επικυρώθηκαν και από τον Άρειο Πάγο, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα, καθώς ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την δεκαετία του 70 ξεκίνησε και τα πρώτα του πολιτικά βήματα, συμμετέχοντα στο κόμμα του ΚΚΕ. Σύντομα ο δρόμος του διασταυρώθηκε με αυτόν του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Παπανδρέου αμέσως τον ένταξε στο στενό του περιβάλλον και τον έβαλε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.