Τζορτζ Σόρος: Ο δισεκατομμυριούχος που αγαπούν οι συνωμοσιολόγοι
Έργα και ημέρες ενός δραστήριου Αμερικανού
Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες για τον δισεκατομμυριούχο (για να χρησιμοποιήσουμε μόνο αυτή τη λέξη) Τζορτζ Σόρος, με αφορμή τις καταγγελίες που έκανε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, δείχνοντας προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου.
Ο Σόρος είναι ένα πρόσωπο γύρω από το οποίο χτίζονται μύθοι, θεωρίες συνωμοσίας και παρεμβάσεις κάθε μορφής. Εδώ και δεκαετίες. Το γνωστό περιοδικό Forbes τον έχει στο Νο 60 της παγκόσμιας κατάταξης των πλουσίων με περιουσία μόλις 8,3 δισ. δολάρια. Για τους ισχυρούς του πλανήτη -αυτό το 1%- θα μπορούσε να είναι και «φτωχός».
Αυτό πάντως δεν εμπόδισε κάποιους από το να ρίξουν στο γραμματοκιβώτιο της οικίας του -στα πλούσια προάστια της Νέας Υόρκης- ένα «τρομοδέμα».
Ο Σόρος γεννήθηκε στη Βουδαπέστη ως Γκιόργκι Σβαρτς στις 12 Αυγούστου 1930 σε μια εύπορη οικογένεια εβραίων. Τα χρόνια εκείνα η Ευρώπη δεν ήταν καθόλου φιλική απέναντι στους εύπορους εβραίους. Το περιβάλλον ήταν έντονα αντισημιτικό, έτσι -μεταξύ πολλών άλλων- το επίθετο Σβαρτς έδωσε τη θέση του στο Σόρος.
Το 1947 ο νεαρός Γκιόργκι (ή Τζορτζ) πήγε στην Βρετανία για γράφτηκε στο London School of Economics. Έκανε σπουδές Φιλοσοφία, ενώ μεταξύ των καθηγητών του ήταν και ο σπουδαίος φιλόσοφος Καρλ Πόπερ.
Εργάστηκε σε πιστωτικά ιδρύματα τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ και ίδρυσε το πρώτο του hedge fund στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η πλέον «ένδοξη» στιγμή του ήρθε το 1992, στη «Μαύρη Τετάρτη» της βρετανικής οικονομίας και της βουτιάς της λίρας. Και αν πολλοί έχασαν τα λεφτά τους, εκείνος έβγαλε πάνω από 1 δισ. δολάρια.
Ίδρυσε το Open Society Fundations –το όνομα το «δανείστηκε» από την Ανοιχτή Κοινωνία του Καρλ Πόπερ- επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικούς, πολιτικούς και άλλους σκοπούς.
Επηρέασε (άλλοι θα έλεγαν, έριξε) την πτώση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ στη γενέτειρά του, Βουδαπέστη, δραστηριοποιήθηκε πολύ έντονα. Τόσο έντονα, που θύμωσε τον νυν πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.
Ο «πόλεμος» που έχει κηρύξει εις βάρος του ο Ορμπάν τα τελευταία τρία χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν τα γραφεία του Open Society στη Βουδαπέστη. Σειρά νόμων που ψηφίσθηκαν στην Ουγγαρία το 2017 ενίσχυσαν το πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενώ απειλείται ανοικτά και η λειτουργία του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης που ίδρυσε στην ουγγρική πρωτεύουσα ο υιός Σόρος.
Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο Σόρος «επιδιώκει να πλημμυρίσει την Ουγγαρία και την Ευρώπη με μετανάστες και οι οργανώσεις που χρηματοδοτεί σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, είναι το εργαλείο του για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Στις ΗΠΑ ο Σόρος στήριξε την προεδρική υποψηφιότητα του Τζον Κέρι απέναντι στον Τζορτζ Ο. Μπους, ωστόσο, ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν κατάφερε να σταματήσει την πορεία του Μπους για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, το διάστημα 2004-2008.
Στήριξε επίσης την Χίλαρι Κλίντον το 2016, αλλά και εκείνη έχασε από τον Τραμπ. Οι συντηρητικοί αντίπαλοί του θεωρούν ότι βρίσκεται πίσω από κινήματα όπως το Occupy Wall Street και το Black Lives Matter.
Όλοι έχουν κάτι να του προσάψουν: Στην Ισπανία για παράδειγμα, ότι χρηματοδότησε τους Podemos και την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Και στην Ελλάδα ότι έδωσε χρήμα για τις Πρέσπες.
Σε μια από τις πλέον πρόσφατες θεωρίες, ο Σόρος στα 80 του δεν μπορεί παρά να είναι μια μαριονέτα στα χέρια του υιού του.
Και μιλώντας για την οικογένειά του: Παντρεύτηκε τρεις φορές, χώρισε δύο. Έχει και πέντε παιδιά.