Τι συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον George Soros
Η βόμβα Καμμένου πως ο γνωστός κροίσος «χρηματοδοτεί την κυβέρνηση» και η σιωπή των υπουργών και του πρωθυπουργού
Βαριά πέφτει η σκιά του Ουγγροαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος πάνω από την κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Kρήτη TV. Οι αποκαλύψεις του για το επίμαχο Υπουργικό Συμβούλιο που τον οδήγησε στην παραίτηση δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση, βάζοντας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο κάδρο. Οπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε: «Ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός».
Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ., η οποία με ανακοίνωσή της ζητάει από τον Αλ. Τσίπρα «να εξηγήσει στους πολίτες ποιους εννοεί ο κ. Καμμένος ότι χρηματίζονται», με την κυβέρνηση να μην έχει δώσει επίσημη απάντηση. Παράλληλα, διά του βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη η Ν.Δ. κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το «σε ποιες νομικές ενέργειες προέβησαν προκειμένου να διακριβώσουν την αλήθεια αυτής της βαρύτατης καταγγελίας», με τον υπουργό Αμυνας να δηλώνει ότι «τα περί δήθεν αναφοράς μου στο Υπουργικό για 50 εκατ. ευρώ του Σόρος στην κυβέρνηση είναι ψευδή».
Ο Πάνος Καμμένος έχει βρει στο πρόσωπο του Τζορτζ Σόρος την αιτία για όλα τα... «δεινά» που έχουν βρει το κόμμα του, από τη διαχείριση των κονδυλίων για το Προσφυγικό μέχρι την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Το τελευταίο διάστημα οι αναφορές για τον δισεκατομμυριούχο πήραν άλλη διάσταση. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι διεξάγεται έρευνα για το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της Ε.Ε. για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα, ο Πάνος Καμμένος έμπαινε για τα καλά στο κάδρο της έρευνας και των ενδεχόμενων απειλών. Στον απόηχο της είδησης για την έρευνα, ο τηλεοπτικός σταθμός Star αποκάλυπτε ότι η έρευνα ξεκίνησε από τη ΜΚΟ «Solidarity Now», η οποία έχει ιδρυθεί από τον Τζορτζ Σόρος το 2013. Πρόσθετε, μάλιστα, ότι η οργάνωση είχε ζητήσει εγγράφως τον Απρίλιο του 2017 από την Κομισιόν να γίνει «επιτακτική έρευνα για την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Το εν λόγω ρεπορτάζ, που κατέληγε στο ότι «δεν βρέθηκε κάτι το επιλήψιμο» στην έρευνα, αναδημοσίευε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πάνος Καμμένος, γράφοντας: «Αποκάλυψη-βόμβα από το Star: Ο Σόρος πίσω από τη συκοφαντική επίθεση στον Καμμένο για το Προσφυγικό!».
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είχε πάλι την τιμητική του σε συνέντευξη του Πάνου Καμμένου στην ΕΡΤ, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ο συγκυβερνήτης του Αλ. Τσίπρα, σχολιάζοντας τα περί εμπλοκής των Ρώσων στο δημοψήφισμα, αλλά και τη συμφωνία, έλεγε χαρακτηριστικά: «Για τον Τζ. Σόρος, που έχει μοιράσει δισεκατομμύρια εδώ και δεκαετίες σε όλες τις αλυτρωτικές οργανώσεις των Σκοπιανών, δεν μιλά κανένας». Για να συνεχίσει στον ίδιο τόνο, υποστηρίζοντας ότι ο Σόρος συκοφαντούσε την Ελλάδα, παρουσιάζοντάς την ως «μπαμπούλα» των Βαλκανίων και λέγοντας: «Θα δείτε πολλά το επόμενο χρονικό διάστημα».
Οι φωνές του επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. για τον Σόρος και τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα δεν συγκινούν το Μέγαρο Μαξίμου, πόσω μάλλον την Αγία Παρασκευή και το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ... Την κρατική τηλεόραση, που δεν παραλείπει να ενημερώνει τακτικά για τις πρωτοβουλίες της «Solidarity Now». Πρόκειται για μία από τις ΜΚΟ που στηρίζονται οικονομικά από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, η οποία έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών και στη Λέσβο, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, κυρίως για τις συνθήκες στις οποίες ζουν.
Μια πρόχειρη αναζήτηση στο αρχείο της κρατικής τηλεόρασης προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει. Από τη μια ο υπουργός Αμυνας δαιμονοποιεί τις δραστηριότητες του Αμερικανού επιχειρηματία, αποδίδοντάς του παρασκηνιακές παρεμβάσεις στο Σκοπιανό αλλά και το Προσφυγικό. Σε πλήρη αντίθεση, η κρατική τηλεόραση προβάλλει τις δραστηριότητες της ΜΚΟ, αλλά και τις πρωτοβουλίες της. Η προβολή δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο πεδίο του Προσφυγικού, αλλά επεκτείνεται και στις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η οργάνωση κατά καιρούς σε μια σειρά από ευαίσθητα ζητήματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση, πάντως, κάθε άλλο παρά εχθρικά έχουν αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν τον Τζορτζ Σόρος. Αντιπροσωπευτικά είναι τα έγγραφα που είχε δημοσιεύσει ο ιστότοπος DCLeaks, σύμφωνα με τα οποία ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε συνεργαστεί με το Ιδρυμα «Open Society», που ανήκει στον Σόρος, ως δημοσιογράφος της «Αυγής», για μια πολυεπίπεδη και σύνθετη έκθεση για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία και τη Ρωσία, μετά την απόσχιση της Κριμαίας το 2014. Ο κ. Τσιμιτάκης το 2016 παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου του Αλ. Τσίπρα, επειδή είχε υπερασπιστεί τον Γ. Μουζάλα όταν είχε αποκαλέσει την ΠΓΔΜ «Μακεδονία», αλλά εν συνεχεία επανήλθε.
«Open Society» ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που έχουν δημοσιευθεί στο DCLeaks, είχε βρεθεί στο ραντάρ της «Open Society», χαρακτηρισμένο, μάλιστα, με θετικό πρόσημο. Σύμφωνα πάντα με τον ιστότοπο, συμβουλευτική εταιρεία της «Open Society» συμπεριελάμβανε ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο (πρώην ευρωβουλευτής και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) Γιώργος Κατρούγκαλος, ως πιθανούς «έμπιστους συμμάχους».
Επιπλέον, στα ίδια έγγραφα που αφορούσαν τον Ματθαίο Τσιμιτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλεγόταν στα ευρωπαϊκά κόμματα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν ευκολότερα υπέρ των θέσεων του «Open Society» για την Ουκρανία και τη δημοκρατικότητα της επανάστασης, παρά τις φιλορωσικές θέσεις τους.
Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν όσα ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του DiEM25, ο Σόρος τηλεφώνησε στον Τσίπρα και ζήτησε την αποπομπή του τον Ιούλιο του 2015. «Η σχέση μου με τον Σόρος περιορίζεται σε αυτό το τηλεφώνημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ουγγροαμερικανό μεγιστάνα: «έχει κάνει κάποια καλά, αλλά και κάποια περίεργα πράγματα».
George Soros: Ο κερδοσκόπος που θέλει να προωθεί αριστερή ατζέντα
Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Τζορτζ Σόρος ήταν γνωστός ως ο µεγαλύτερος κερδοσκόπος όλων των εποχών. Η θρυλική επίθεσή του στη στερλίνα το 1992, που έµελλε να γραφτεί στην Ιστορία ως το καλύτερο trade που είχε γίνει ποτέ, του έδωσε κέρδη-ρεκόρ, αλλά και τον τίτλο του «ανθρώπου που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας». Τα τελευταία χρόνια, όµως, ο 88χρονος Ουγγροαµερικανός προτιµά να είναι γνωστός ως φιλάνθρωπος. Για αυτό και έχει χαρίσει 32 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία για τη χρηµατοδότηση των δράσεων του ιδρύµατος «Open Society Foundation» ανά τον πλανήτη.
Για τη δηµιουργία του, ο Σόρος εµπνεύστηκε από τον φιλόσοφο Καρλ Πόπερ και τη θεωρία του ότι οι κοινωνίες µπορούν να ανθήσουν µόνο µέσα από τη δηµοκρατική διακυβέρνηση, την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Ετσι, µετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Σόρος χρησιµοποίησε τα δισεκατοµµύριά του για να στηρίξει τη µετάβαση των χωρών του πρώην σοβιετικού µπλοκ στη δηµοκρατία. Το «Open Society Foundation» έχει ξοδέψει 14 δισ. δολάρια τα τελευταία 35 χρόνια σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν µε την εκπαίδευση, τα δικαιώµατα των µειονοτήτων, την πάταξη της διαφθοράς και την ελευθερία του Τύπου. Με παρουσία σε 140 χώρες, µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανέλαβε δράση από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, µε πρωτοβουλίες όπως η κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο θέρµανσης για σχολεία, ορφανοτροφεία κ.λπ.
Χρηµατοδοτώντας οργανώσεις που στηρίζουν το δικαίωµα στην άµβλωση, τα δικαιώµατα των οµοφυλοφίλων και την πάταξη της αστυνοµικής βίας, ο Σόρος πήρε θέση στα ζητήµατα που διχάζουν την αµερικανική κοινωνία. Το αποτέλεσµα ήταν να στοχοποιηθεί από κύκλους της ∆εξιάς, οι οποίοι συχνά τον κατηγορούν ότι χρησιµοποιεί την τεράστια περιουσία του για να προωθήσει µια αριστερή ατζέντα.
Οµως, οι περισσότερες από τις πολλές θεωρίες συνωµοσίας που κυκλοφορούν γύρω από το όνοµά του τροφοδοτούνται από τη δραστηριοποίησή του στο Προσφυγικό. Ως πρόσφυγας και ο ίδιος, ο Σόρος ανακοίνωσε πριν από δύο χρόνια τη διάθεση 500 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση των µεταναστών.
Το αποτέλεσµα ήταν να γίνει persona non grata στην πατρίδα του, την Ουγγαρία, αφού ο Βίκτορ Ορµπαν τον κατηγορεί ότι εφαρµόζει ένα οργανωµένο σχέδιο να γεµίσει την Ουγγαρία µε µουσουλµάνους πρόσφυγες. Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ρεπουµπλικανικοί κύκλοι εντοπίζουν στο πρόσωπο του Σόρος τον άνθρωπο που χρηµατοδοτεί το καραβάνι µε τους χιλιάδες µετανάστες από την Ονδούρα, το οποίο πλησιάζει στα αµερικανικά σύνορα. Αυτή ακριβώς η εµπλοκή του ονόµατός του στα µεγάλα θέµατα που συντηρούν το µίσος σε µια διχασµένη Αµερική φέρεται ότι οδήγησε αυτή την εβδοµάδα στην τοποθέτηση εκρηκτικού µηχανισµού στην κατοικία του, στη Νέα Υόρκη.