Ιδιοκτήτης ακινήτου στη Λήμνο ζητάει... Bitcoin για να το πουλήσει
Για μία έκταση 9 στρεµµάτων στο νησί ζητά κάτι περισσότερο από 50 κρυπτονοµίσµατα
Δέκα χρόνων έγινε το bitcoin, καθώς στις 3 Ιανουαρίου συµπληρώθηκε µία δεκαετία από την «εξόρυξη» των πρώτων κρυπτονοµισµάτων. Θα χρειαζόταν να περάσει περίπου ένας ακόµα χρόνος για να γίνει η πρώτη συναλλαγή σε bitcoin στον πραγµατικό κόσµο και σίγουρα εκείνος ο προγραµµατιστής από τη Φλόριντα που τον Μάιο του 2010 πλήρωσε 10.000 bitcoins για να παραγγείλει δύο πίτσες δεν φανταζόταν τότε ότι αυτό το delivery θα άξιζε σήµερα περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια. Παρά την τρελή κούρσα του 2017 και τη µετέπειτα κατάρρευση των τιµών του, το bitcoin δεν κατάφερε έως τώρα να γίνει ευρέως αποδεκτό ως µέσο πληρωµών στην πραγµατική οικονοµία. Οµως, ανάµεσα στα πράγµατα που κανείς µπορεί να αγοράσει σήµερα χρησιµοποιώντας το κρυπτονόµισµα είναι και ένα οικόπεδο 9 στρεµµάτων στη Λήµνο.
Ο ιδιοκτήτης του, ένας εκπαιδευτικός από τη Β. Ελλάδα, που ασχολείται εδώ και χρόνια µε το bitcoin, δηµοσίευσε πρόσφατα την αγγελία σε εξειδικευµένο site κρυπτονοµισµάτων. Αλλωστε, τα νοµίσµατα του ∆ιαδικτύου έχουν πια µπει για τα καλά στην παγκόσµια αγορά του real estate. Οι πρώτες αγοραπωλησίες ακινήτων σε bitcoin κλείστηκαν το φθινόπωρο του 2017, καθώς οι «νεόπλουτοι» των κρυπτονοµισµάτων, άνθρωποι που έγιναν εκατοµµυριούχοι µέσα σε λίγες ηµέρες επενδύοντας στο bitcoin, το ether ή το litecoin, ήθελαν να µετατρέψουν τα πλούτη τους αυτά σε πιο χειροπιαστά περιουσιακά στοιχεία. Λίγους µήνες αφότου οι µεσίτες πολυτελών ακινήτων του Sotheby’s International Realty πέτυχαν µία από τις πρώτες πωλήσεις κατοικιών σε bitcoin στις ΗΠΑ, το φαινόµενο επεκτάθηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, µε την «Telegraph» να αποκαλύπτει τις δύο πρώτες αγοραπωλησίες στη Βρετανία τον ∆εκέµβριο του 2017.
Ηταν η εποχή που το bitcoin κάλπαζε προς τα 20.000 δολάρια, φτάνοντας να απασχολεί όχι µόνο τα πρωτοσέλιδα των «Financial Times» και της «Wall Street Journal», αλλά και τα τµήµατα ανάλυσης των µεγαλύτερων τραπεζών του κόσµου. Αυτό που ακολούθησε ήταν µια θεαµατική κατάρρευση της αγοράς, µε το bitcoin να χάνει µέσα στο 2018 το 72% της αξίας του.
Η πτώση των κρυπτονοµισµάτων, πάντως, δεν αποθαρρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου στη Λήµνο, ο οποίος µίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ προτιµώντας να διατηρήσει την ανωνυµία του. Εχοντας «ανακαλύψει» το bitcoin πολύ πριν αυτό γίνει της µόδας, έζησε τα πάνω και τα κάτω της αγοράς και πιστεύει στις µακροπρόθεσµες προοπτικές τόσο των κρυπτονοµισµάτων όσο και του blockchain, της τεχνολογίας στην οποία στηρίζονται. Γι’ αυτό και ζητά κάτι περισσότερο από 50 bitcoins (ή αλλιώς 180.000 ευρώ) για το υπερυψωµένο οικόπεδο, που απέχει µόλις ένα χιλιόµετρο από τη δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Λήµνου, το Μούδρο, και έχει πανοραµική θέα προς τη θάλασσα.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Στις 3 Ιανουαρίου του 2009, σχεδόν έναν χρόνο µετά τη δηµοσίευση της µελέτης µε την οποία ο προγραµµατιστής (ή οι προγραµµατιστές) µε το ψευδώνυµο Σατόσι Νακαµότο έθεσε τις βάσεις για τη δηµιουργία του κρυπτονοµίσµατος, «εξορύσσονται» τα πρώτα 50 bitcoins (που έµελλε να µείνουν γνωστά στην αγορά ως το «Genesis Block»).
Στις 22 Μαΐου του 2010 ο Λάζλο Χάνιετς υπόσχεται να πληρώσει 10.000 bitcoins σε όποιον του παραδώσει δύο πίτσες. Τα 10.000 κρυπτονοµίσµατα άξιζαν τότε µόλις 25 δολάρια, αλλά σήµερα η αξία τους θα ξεπερνούσε τα 40 εκατ. δολάρια.
Το 2011 ξεκινά η λειτουργία του Silk Road, µιας αγοράς στο dark web, στην οποία απευθύνονται όσοι ψάχνουν από ναρκωτικά και όπλα έως χάκερ και πληρωµένους δολοφόνους. Η χρήση του bitcoin στο Silk Road το καθιερώνει ως το νόµισµα των εγκληµατιών.
Στις 29 Οκτωβρίου του 2013 τοποθετείται το πρώτο αυτόµατο µηχάνηµα ανάληψης bitcoin σε µία καφετέρια του Βανκούβερ, στον Καναδά. Σήµερα µόνο στην Ελλάδα λειτουργούν 20 τέτοια ATMs. Πάντως, το µεγαλύτερο χρηµατιστήριο του bitcoin, το MtGox, χρεοκόπησε τον Φεβρουάριο του 2014, έχοντας χάσει σχεδόν 750.000 από τα νοµίσµατα των πελατών του ή το 7% των bitcoins που βρίσκονταν τότε σε κυκλοφορία.
Να σηµειωθεί ότι το 2015 η Αστυνοµία της Αυστραλίας εισβάλλει στο σπίτι του Κρεγκ Ράιτ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο δηµιουργός του bitcoin που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυµο Σατόσι Νακαµότο. Αργότερα το παίρνει πίσω και ο πραγµατικός δηµιουργός του νοµίσµατος παραµένει έως σήµερα ένα άλυτο µυστήριο.
Το bitcoin ξεκινά το 2017 κάτω από τα 1.000 δολάρια και έως τον ∆εκέµβριο έχει ξεπεράσει τα 19.000 δολάρια, σηµειώνοντας κέρδη 1.300%. Ακολουθεί η ελεύθερη πτώση του 2018.