Η βόλτα του Σαμαρά στη Γλυφάδα και οι τράπεζες - Άγνωστες στιγμές πριν τις εκλογές του 2015
Οι εισηγήσεις που δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός να κλείσει τις τράπεζες
Αργά τη νύχτα της 18ης Ιανουαρίου 2015 ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει από την Καλαμάτα όπου είχε μεταβεί για την προεκλογική του ομιλία στην «Τέντα».
«Αδέλφια μου Μεσσήνιοι, προσέξτε καλά» ανέφερε σε όλους τους τόνους: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περί κουρέματος του χρέους φτιάχνει το άλλοθί του, για να πει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, ότι οι Ευρωπαίοι δεν τον αφήνουν να γίνει το κούρεμα και τότε θα επιβάλει φοροκαταιγίδα σε οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή, στην ακίνητη περιουσία, στις επιχειρήσεις… Με αυτούς θα έχουμε μόνο Μνημόνια».
Παρότι ο κόσμος είχε κατακλύσει το κλειστό γήπεδο και τον υποδέχθηκε με μεγάλη θέρμη, εν τούτοις εκείνος ήταν πολύ προβληματισμένος. Είχε λάβει την απόφαση να ματαιώσει τις περιοδείες του και να εμφανιστεί μόνο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 22 και 23 Ιανουαρίου.
«Κλείσε τις τράπεζες»
«Κλείσε τις τράπεζες, ο κόσμος θα φοβηθεί και το κλίμα θα γυρίσει… Υπάρχει χρόνος» του έλεγαν επίμονα οι συνεργάτες του. «Είναι ζαριά στην Ομόνοια. Δεν το κάνω, ας το κάνει ο Τσίπρας που θα το προκαλέσει …» απαντούσε εκνευρισμένος. Έτσι σκεπτόμενος, περιορίστηκε να πάει μόνο σε Περιστέρι, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα και κάποιες άλλες γειτονιές καθώς και να παρουσιάσει από το βήμα του ΕΒΕΑ το οικονομικό του πρόγραμμα.
H επίθεση σε Ντράγκι
Την Τρίτη το απόγευμα, 20 Ιανουαρίου, ο οικονομικός αστέρας του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλεί ηλίθιο τον Μάριο Ντράγκι αν και γνώριζε ότι την επομένη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα άνοιγε επισήμως τις κάνουλες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.
«Όχι ρε π…, όχι τώρα» ακούστηκε λίγο αργότερα μια φωνή μέσα από το δημαρχείο της Γλυφάδας την ώρα που ο Σαμαράς συναντιόταν με τον νέο δήμαρχο της πόλης Γιώργο Παπανικολάου.
Η βόλτα στη Γλυφάδα
Ήταν τόσο σκασμένος ώστε αντί να μπει στ΄ αμάξι και να γυρίσει στο Μαξίμου, όπως έκανε μετά από κάθε «βόλτα», προτίμησε να περπατήσει στην παραλία και να φάει με τους ψαράδες στην άκρη του μικρού λιμανιού.
Πηγαίνοντας προς τα ‘κει ξεπρόβαλε στο γλυκό σκοτάδι μια γνώριμη γυναικεία φιγούρα. «Αντώνη κουράγιο…». Η μπάσα δωρική φωνή της Ελένης Ροδά τον έκανε να κοντοσταθεί. Αναπόλησε αστραπιαία, την ευχαρίστησε και συνέχισε ψιθυρίζοντας ένα τραγούδι της.
Ανατρέχοντας κανείς σήμερα σε όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών του 2015, διαπιστώνει πως οι λίγες στιγμές στη γλυφαδιώτικη παραλία αποτέλεσαν μοναδική «παρένθεση» στα 2,5 χρόνια της πρωθυπουργίας του.
Η ομιλία στην Αθήνα
Τις επόμενες ώρες τον βασάνιζαν πολύ όχι τόσο η αυξανόμενη δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο αυτά που έβλεπε να έρχονται. Γι΄ αυτό και στη συγκέντρωση της Αθήνας είπε:
«Μόλις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, θα έχουμε αμέσως κυβέρνηση σε λίγες μέρες. Και σε μερικές εβδομάδες, θα έχουμε βγει από την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών. Και σε έξι μήνες, όλα αυτά που ζούμε τώρα θα μοιάζουν με μια κακή, μακρινή ανάμνηση. Διαφορετικά, η αβεβαιότητα τώρα ξεκινάει. Και η χώρα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να βρεθεί σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ακυβερνησία, ελλείμματα, μνημόνια, ύφεση».
Η συνάντηση με Χαρδούβελη
Το πρωί του Σαββάτου 24 Ιανουαρίου, κατεβαίνει στο περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα. Πεντακόσιοι άνθρωποι τον περίμεναν υπό βροχή. Μεταξύ αυτών 1-2 φίλοι του από το παλιό think tank των οικονομολόγων του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Εξοργισμένοι αναρωτιόντουσαν: «Γιατί δεν το ‘κανε; Έπρεπε να βάλει capital controls…». Ο Σαμαράς πέρασε από μπροστά τους, κατάλαβε ότι «λένε πάλι την ίδια μ…» και συνέχισε. Ήταν προφανές ότι δεν χωρούσε στο μυαλό του να βάλει τον κόσμο σε τέτοια δοκιμασία. Αργότερα κλείστηκε στο γραφείο του και το απόγευμα ανακοίνωσε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών του.
Βγαίνοντας από το Μαξίμου ο Γκίκας Χαρδούβελης περιορίστηκε ατύπως να πει στο δημοσιογραφικό πηγαδάκι: «Η τρόικα θα επανέλθει σε λίγες μέρες. Δεν πρόκειται να μας αφήσουν σε χλωρό κλαρί αν τους κάνουμε …νερά».
Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2015 μπορεί να γραφόταν ο επίλογος για τον Σαμαρά, όμως το πρωί της 26ης αποδείχτηκε πως τα λόγια του ήταν ο πρόλογος της τραγωδίας που ακολούθησε.