Πολύτεκνοι δίνουν ζωή στα άδεια Αντικύθηρα
Με τη συμπαράσταση επιφανών Αντικυθηρίων, πέντε οικογένειες ετοιμάζονται να μετοικήσουν στο νησί των 24 κατοίκων
Το παράδειγμα του φοίνικα που αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του φαίνεται πως ενέπνευσε στις ημέρες μας επιφανείς Αντικυθηρίους, που εργάζονται συντονισμένα και με σχέδιο προκειμένου να δουν τον τόπο τους, που ερήμωσε τα προηγούμενα χρόνια, να ζωντανεύει ξανά.
Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα άγονο νησί, που βρίσκεται μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης και σήμερα μετράει μόλις 24 κατοίκους, οι οποίοι μάλιστα είναι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι. Τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τα έργα υποδομής που έγιναν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους κατοίκους εκεί. Τους κέρδισαν η αστυφιλία και η ξενιτιά, που οδήγησαν αυτό το ιστορικό νησί στον μαρασμό και την εγκατάλειψη.
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΘΕΟΦΙΛΟ»
Σήμερα, όμως, μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε η Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και ο ίδιος ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ετοιμάζονται να μετοικήσουν στο νησί πέντε πολύτεκνες οικογένειες από την Αθήνα. Οι οικογένειες αυτές, που προτάθηκαν από τον εθελοντικό φιλανθρωπικό οργανισμό κοινωνικής φροντίδας «Θεόφιλος», θα βρουν εκεί ένα σπίτι και ένα επίδομα 500 ευρώ, το οποίο προσφέρει η Ενωσις Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή, με καλύτερα εφόδια για τα παιδιά τους και σε έναν τόπο με ιστορική και στρατηγική σημασία, με πλούσια παράδοση, αλλά και με μοναδική ομορφιά.
Οπως δήλωσε στα «Π» ο κ. Σεραφείμ, «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στα Αντικύθηρα είναι ένα μήνυμα ελπίδας». «Οπως τα πουλιά φέρνουν την άνοιξη, έτσι και αυτές οι οικογένειες θα φέρουν την άνοιξη στα Αντικύθηρα», πρόσθεσε. Και συνέχισε περιγράφοντας πώς ξεκίνησε η ιδέα της μετοίκησης στο νησί: «Πριν από δύο χρόνια είχαμε σκεφτεί πως το νησί φθίνει διαρκώς πληθυσμιακά και αυτό μας ανησύχησε. Δοκιμάσαμε ένα σχέδιο μετοικισμού με ορθόδοξο πληθυσμό από τον Λίβανο, που δεν πέτυχε, καθώς οι πρεσβείες δεν βοήθησαν. Συνεχίσαμε, όμως, να ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε. Εκανα κάποιες κινήσεις και υπέβαλα ένα αίτημα στην Εθνική Τράπεζα να επιχορηγήσει τη δημιουργία μικρών σπιτιών, ώστε να στεγαστούν οικογένειες που θα προετοιμαστούν για να μείνουν εκεί από τον σύλλογο πολυτέκνων «Θεόφιλος». Σήμερα έχουμε βρει τις οικογένειες, υπάρχει η χρηματοδότηση για το σχέδιο και περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες».
Oταν ρωτήσαμε τον δραστήριο ιεράρχη, που παραχώρησε τις εκτάσεις της Εκκλησίας για να στεγαστούν πολύτεκνες οικογένειες, με τι θα ασχοληθούν όσοι μετοικήσουν στα Αντικύθηρα, εκείνος μας απάντησε πως «ο αγροκτηνοτροφικός τομέας και η αλιεία θα απασχολήσουν πολλούς από όσους έρθουν, ενώ θα παρακολουθούν και μαθήματα μελισσοκομίας, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το μέλι των Αντικυθήρων, που είναι το καλύτερο στον κόσμο». «Και δεν σταματάμε μόνον εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΕΠΙΛΟΓΗ
Γι’ αυτό το κοινωνικό, δημογραφικό και εθνικό πείραμα μετεγκατάστασης πληθυσμού μάς μίλησε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην βουλευτής Θεόδωρος Κατσανέβας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Αντικύθηρα και συνεργάζεται με τον τοπικό μητροπολίτη για την κατάρτιση του σχετικού σχεδίου, αλλά και για την οικονομική ανάπλαση του νησιού.
«Πρώτα πρέπει να επιλεχθούν σωστά οι οικογένειες που θα πάνε εκεί, να είναι καλοί άνθρωποι και να μη δημιουργούν προβλήματα», μας είπε. «Αυτή την κίνηση πρέπει να την αγκαλιάσει η Πολιτεία και να πετύχει. Πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα αποκέντρωσης και να ζωντανέψουν και άλλα νησιά μας, όπως αυτά της παραμεθορίου. Γι’ αυτό τρέχουμε, για να αρθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν», κατέληξε.
Στα «Π» μίλησε και ο πρόεδρος των Αντικυθήρων, Ανδρέας Χαρχαλάκης, επισημαίνοντας πως «έπειτα από 23 χρόνια λειτούργησε το σχολείο». «Υπάρχει και η εκκλησία μας. Προσπαθούμε να αναστήσουμε τον τόπο μας, όμως το κράτος δεν βοηθάει και η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Εμείς περιμένουμε τις οικογένειες να έρθουν και τα παιδιά να χαμογελούν στους δρόμους του νησιού, όμως μας καθυστερούν», δήλωσε με παράπονο.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ