Χρυσούλα Ζαχαροπούλoυ: Η Ελληνίδα υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν
Η διακεκριμένη Ελληνίδα χειρουργός γυναικολόγος Χρυσούλα Ζαχαροπούλου αποδέχθηκε την πρόταση για τις ευρωεκλογές
Μία Ελληνίδα επιστήμονας φαίνεται πως έχει κλέψει το ενδιαφέρον του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, που την πλησίασε και κατάφερε να της αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι», προκειμένου να την εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος La Republique en Marche! (Η Δημοκρατία Μπροστά!) για τις φετινές εκλογές του Μαΐου.
Ο λόγος για την Κορίνθια γιατρό Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι και μπορεί να είναι άγνωστη σε εμάς, όχι όμως στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Γαλλίας, που πίνει νερό στο όνομα της.
Στις 11 Απριλίου του 2017, σε τελετή που έγινε στο υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, οι υπουργοί και υφυπουργοί Υγείας και Ίσων Δικαιωμάτων της Γαλλίας, ως εκπρόσωποι του τότε προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, της απένειμαν το μετάλλιο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας», για να υπογραμμίσουν τις σημαντικές αξίες της προσωπικής και της επαγγελματικής της διαδρομής. Μεταξύ των άλλων, τα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως, χάρη στην έντονη κινητοποίησή της προς την κοινωνία, τα κράτη και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παθολογία την οποία αποτελεί η ενδομητρίωση γράφτηκε στην πολιτική ευρωπαϊκή ατζέντα. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε πως η δρ Ζαχαροπούλου είχε καθοριστικό ρόλο ώστε να γίνουν γνωστές, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι συνέπειες αυτής της παθολογίας και συμμετείχε ενεργά στην ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας για το θέμα της ενδομητρίωσης.
Η ίδια κατάγεται από το χωριό Σέρβου Γορτυνίας και το χωριό Άγιοι Ανάργυροι Λακωνίας, ενώ μεγάλωσε στο Κιάτο. Ως κόρη αστυνομικού, ανήκε σε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, χωρίς παράδοση στην Ιατρική, και έχει ακόμα μία αδελφή που ζει εκεί, τη Σοφία. Τα «Π» επικοινώνησαν με τον πατέρα της, Νίκο Ζαχαρόπουλο, ο οποίος δήλωσε σχετικά με την πρόταση που έγινε στην κόρη του πως «πρόκειται για ύψιστη τιμή στο πρόσωπό της, στην οικογένειά της, στον τόπο καταγωγής της, τον Δήμο Σικυωνίων, και στην Ελλάδα». Και συνέχισε τονίζοντας πως «οι τιμές που απέδωσε στη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, με την παρασημοφόρησή της, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η πρόταση για την Ευρωβουλή δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά αντανακλούν και τιμούν όλα τα Ελληνόπουλα που εργάζονται και προοδεύουν εντός και εκτός της χώρας μας. Τιμούν τους δασκάλους και καθηγητές της, τους συμμαθητές της, την επιστημονική κοινότητα, τις γυναίκες, την οικογένεια, τους γονείς που στέκονται δίπλα στα παιδιά τους στις δύσκολες ημέρες που περνάμε».
Ο κ. Ζαχαρόπουλος, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τα «Π», αναφέρθηκε και στο γεγονός πως «λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πολλά Ελληνόπουλα μεταναστεύουν στην Ευρώπη για αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης, προοδεύουν και σηκώνουν την Ελλάδα στους ώμους τους». Και συνέχισε διευκρινίζοντας πως «αγαπάμε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ως ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλουμε ως πολίτες να κρατάμε την εθνική μας ταυτότητα, αλλά να παρακάμπτουμε τις εθνικές μας αδυναμίες, να κάνουμε την Ευρώπη πιο δίκαιη, πιο προσιτή στους νέους, πιο ενωμένη και ισχυρή για το καλό όλων των λαών».
Ο κ. Ζαχαρόπουλος ανέφερε πολλά στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό της κόρης του, τα σημαντικά της βραβεία, αλλά και τη στοχοπροσήλωσή της στη γυναικολογία, και συγκεκριμένα στην ενδομητρίωση. Ενώ σε ερώτηση για το πώς βρέθηκε στο Παρίσι εκείνος απάντησε: «Πρώτος σταθμός των σπουδών της ήταν η Ρώμη και το Πανεπιστήμιο La Sapienza. Χάρη στις ευρωπαϊκές ανταλλαγές φοιτητών, οι σπουδές και η εκπαίδευσή της συνεχίστηκαν στο Στρασβούργο, συγκεκριμένα στο IRCAD. Ακολούθησαν σπουδές στο Παρίσι, μετά το πέρας των οποίων εργάζεται σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο».
Η Ελληνίδα χειρουργός γυναικολόγος φαίνεται πως γνωρίζει από πολιτική και όλα δείχνουν πως το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, καθώς, όπως αποκάλυψε ο πατέρας της, που είναι πρώην αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Σικυωνίων, «μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου ασχολούμαστε με την πολιτική, και συγκεκριμένα με την Αυτοδιοίκηση. Το γεγονός πως βλέπω το παιδί μου να ασχολείται σε αυτό το επίπεδο με κάνει δύο φορές χαρούμενο» κατέληξε.
To ρεπορτάζ του Παναγιώτη Φωτεινού δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 6 Απριλίου