Αυστρία: Όταν ο καγκελάριος είπε «φτάνει!» στον ακροδεξιό συγκυβερνήτη
Το χρονικό της κυβερνητικής κρίσης στη Βιέννη που έφερε πολιτικές εξελίξεις λίγο πριν τις Ευρωεκλογές
Στον αέρα βρέθηκε το Σάββατο η κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των συντηρητικών και της άκρας δεξιάς στην Αυστρία, Ο 32χρονος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές το 2017, αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα έκανε δεκτή την παραίτηση του Νο2 της κυβέρνησής του, αντικαγκελάριου Χανς Κρίστιαν Στράχε.
Ο τελευταίος, ο οποίος είναι ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FPO, πρωταγωνίστησε σε βίντεο, το οποίο είχαν αποκαλύψει γερμανικά ΜΜΕ, στο οποίο φερόταν να προσφέρει δημόσιες συμβάσεις σε Ρωσίδα επιχειρηματία με αντάλλαγμα την εκλογική στήριξη.
Ο σάλος που δημιουργήθηκε έβαλε τέλος στην πολιτική καριέρα του Στράχε. Άγγιξε όμως και τον νεαρό συντηρητικό καγκελάριο, ο οποίος είχε προσφέρει στην άκρα δεξιά πολύ σημαντικά υπουργεία (Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών), προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή της και να σχηματίσει κυβέρνηση.
Πολλοί τον είπαν άπειρο για αυτή την γενναιοδωρία, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο.
Στις δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνώρισε ότι η «συγκατοίκηση» με τον ακροδεξιό συγκυβερνήτη δεν ήταν πάντοτε εύκολη. «Πολλές φορές αναγκάστηκα να δεχτώ καταστάσεις δύσκολες να καταπιώ» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:
«Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, έχω να πω ένα πράγμα: Ως εδώ!»
Ο καγκελάριος έσπευσε στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, στον οποίο ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρίση αυτή έρχεται μόλις μία εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές, στις οποίες τα κόμματα της άκρας δεξιάς και γενικότερα οι ευρωσκεπτικιστές διεκδικούν μεγάλο μερίδιο εδρών στη νέα Ευρωβουλή.
Σύμφωνα μάλιστα με τις έρευνες που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες, τα κόμματα αυτά ενδέχεται να αθροίσουν έως και 150 έδρες στο νέο Σώμα.
Πολλά μπορεί κανείς να προσάψει στον νεαρό καγκελάριο, αρκετές φορές καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας, ενώ είναι γνωστό πώς η Αυστρία έπαιξε τον πρώτο ρόλο στο να κλείσουν τα σύνορα στα βόρεια της Ελλάδας για να σταματήσει το ρεύμα των προσφύγων. Όμως είναι στα υπέρ του ότι δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες, όπως για παράδειγμα ότι η αποκάλυψη των γερμανικών ΜΜΕ για τα έργα και τις ημέρες του αντικαγκελάριου έγινε με τη χρήση κρυφής κάμερας ουσιαστικά με παράνομο τρόπο.
Ούτε ο Στράχε, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος από το 2005, προσπάθησε να κρυφτεί. Αν και ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο, τουλάχιστον απολογήθηκε για τις πράξεις του.
Πάντως, το τέλος της πολιτικής καριέρας του συγκεκριμένου πολιτικού βάζει απότομο τέλος και στη δεύτερη συμμετοχή της άκρας δεξιάς σε αυστριακή κυβέρνηση.
Το FPO είχε βρεθεί στην κυβέρνηση και το διάστημα 1999-2005 πάλι σε κυβερνήσεις του συντηρητικού κόμματος (Βίκτορ Κλίμα και Βόλφγκανγκ Σούσελ), προκαλώντας τότε σάλο στην Ευρώπη. Αρχηγός εκείνα τα χρόνια ήταν ο Γιοργκ Χάιντερ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2008 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Υπό την ηγεσία του Στράχε το ακροδεξιό κόμμα κατάφερε ουσιαστικά να αναγεννηθεί και να φτάσει το 26% στις βουλευτικές εκλογές του 2017, ποντάροντας στον ευρωσκεπτικισμό, στην αντιμεταναστευτική πλατφόρμα και στον φόβο στο Ισλάμ.
Για την ιστορία, οι δημοσκοπήσεις εν όψει των Ευρωεκλογών (πηγή: Politico) έδειχναν σκληρή μάχη μεταξύ του κόμματος του Κουρτς και των σοσιαλδημοκρατών για την πρώτη θέση. Μικρό προβάδισμα είχε το κόμμα του Κουρτς (+2,3%) και μένει να φανεί αν το σκάνδαλο θα φέρει την ήττα στην ευρωκάλπη, ενδεχομένως και την αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Αυστρία.