Χανς Γιόακιμ Φούχτελ: Από "μαύρο" πρόβατο για τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον στενός συνεργάτης της κυβέρνησης
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συνεργάζονται πλέον άψογα με τον Γερμανό «επιτετραμμένο»
Μπορεί πριν από λίγα χρόνια ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, να ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινο πανί» και στελέχη του τότε κόμματος της αντιπολίτευσης να τον χαρακτήριζαν ανεπιθύμητο και «μοχλό για τη διείσδυση της Γερμανίας στην οικονομική ζωή της χώρας», ωστόσο πλέον αποτελεί τακτικό συνομιλητή της κυβέρνησης Τσίπρα, με αρκετούς υπουργούς να τον υποδέχονται στα γραφεία τους.
Ο κ. Φούχτελ εμφανίστηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή το 2010, όντας ένας εκ των εξ απορρήτων συνεργατών της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, τότε είχε επιλεγεί προσωπικά από εκείνη για να αναλάβει πλήρως την επιχείρηση συνεργασίας των ελληνικών δήμων και περιφερειών με αντίστοιχες στη Γερμανία, με σκοπό να υπάρχει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επενδυτικές συμφωνίες προς όφελος της ελληνικής πλευράς.
Από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία της χώρας, υπήρξε στροφή 180 μοιρών από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Γερμανό πολιτικό να αποτελεί έναν εκ των τακτικών συνομιλητών της κυβέρνησης, ενώ ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες έχει επισκεφθεί τα υπουργικά γραφεία, με σκοπό να προωθήσει τη συνεργασία γερμανικών εταιρειών με την Ελλάδα.
Ενδεικτικές, δε, είναι οι πρόσφατες επαφές του στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Συγκεκριμένα, στα μέσα Σεπτεμβρίου ο κ. Φούχτελ συναντήθηκε με τον κ. Τσιρώνη με αντικείμενο την εμβάθυνση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκτός των άλλων συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκοί στόχοι της μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης, σε συνδυασμό με την «εκτροπή» από την ταφή σε ΧΥΤΑ. Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιρώνης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «είχαμε μια γόνιμη συνεργασία στα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας των δασών».
Στην πολυμελή αντιπροσωπία που συνόδευε τον Γερμανό αξιωματούχο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Klaus Borger, τ. υφυπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου Saarland, Marc Bogdahn, επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, και Georg Gibis, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Kahlenberg. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος επίσης ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), Χριστ. Μαμτσάκος, ο οποίος είναι ο συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από πλευράς ΚΕΔΕ, ο δρ μηχανικός Θαν. Κελέμης, γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αλλά και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, εξειδικευμένα σε θέματα στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και δασικής πολιτικής.
Στην ίδια συνάντηση το «παρών» έδωσε ο Manfred Horr, στέλεχος της Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ). Σημειώνεται πως η GIZ είναι στην ιδιοκτησία του γερμανικού κράτους και παρέχει σε πολλές χώρες του κόσμου συμβουλές και τεχνική βοήθεια, όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες, αλλά και σε βιομηχανικές χώρες, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το 2013 η συγκεκριμένη εταιρεία είχε ετοιμάσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο είχαν συμπεριληφθεί, σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, πέντε δήμοι, οι Θεσσαλονίκης, Καρπενησίου, Πρεσπών, Σκοπέλου και Σπάρτης, και το οποίο υλοποιήθηκε το 2014. Σε αυτούς τους οκτώ μήνες, οι δήμαρχοι και άλλα δημοτικά στελέχη επισκέφθηκαν δήμους στο εξωτερικό, ήρθαν σε επαφή με συναδέλφους τους και ειδικούς σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης από χώρες όπως η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία και ενημερώθηκαν για αποτελεσματικές πρακτικές.
Ο κ. Φούχτελ, διευρύνοντας τις επαφές του, πέρασε το κατώφλι της οδού Νίκης, όπου είδε τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τρεις τομείς που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα τη χώρα, ο τουρισμός, ο τομέας της επιμόρφωσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και ο τραπεζικός τομέας.
Ενδεικτική του καλού κλίματος, αλλά και του γεγονότος ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διάθεση συνεργασίας με τη Γερμανία έχει αλλάξει καταλυτικά ήταν η δήλωση του κ. Σταθάκη στην Deutsche Welle μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υφυπουργό. «Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (…) είναι εξαιρετικά χρήσιμη και οι ιδέες, οι εκθέσεις και οι προεκτάσεις της παίζουν σημαντικό ρόλο στο να υπάρχει μια ισχυρή γέφυρα ανάμεσα σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε ελληνικούς δήμους και σε ελληνικές περιφέρειες με αντίστοιχες γερμανικές», είπε όλο νόημα.
Η κουβέντα στην Αντιπροεδρία
Μετά το υπουργείο Οικονομίας, επόμενος σταθμός του Χανς Γιοακίμ Φούχτελ ήταν η αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Εκεί ο Γερμανός «επιτετραμμένος» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Γιάννη Δραγασάκη για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα, δε, με γερμανικές εκτιμήσεις, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τους πόρους, δεν δίνουν δάνεια, αποφεύγοντας κατά αυτόν τον τρόπο κάθε ρίσκο. Ανάμεσα στις πιθανές λύσεις που συζητήθηκαν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δανειοδότησης ήταν η δημιουργία μιας κρατικής επενδυτικής τράπεζας, κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW.
Ο Γερμανός αξιωματούχος κατά την παραμονή του στη χώρα μας έγινε δεκτός και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη Μονή Πετράκη, όπου εξετάστηκε η διαμόρφωση νέων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, που μπορούν να στηριχθούν με τη συνεργασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.