Τη Σαρακοστή τα πολύ νόστιμα, νηστίσιμα γλυκά που μπορείς να φτιάξεις με τα χεράκια σου είναι λίγα. Γιαυτό σου προτείνουμε μια υπέροχη συταγή για παραδοσιακά παριανά σκαλτσούνια, νηστίσιμα με μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς.

Υλικά για καλτσούνια νηστίσιμα 

Για τη ζύμη

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 9 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου)

Για τη γέμιση

  • 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 2-3 πρέζα/ες γαρύφαλλο
  • 2 κ.σ. γεμάτες μαρμελάδα πορτοκάλι ή εσπεριδοειδών (εναλλακτικά βάλτε μέλι)

Για το πασπάλισμα
  • Ζάχαρη άχνη

Συνταγή για σκαλτσούνια νηστίσιμα 

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το γαρύφαλλο και με σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή όπως η ζύμη για τα μελομακάρονα.
  • Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι και πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνει πλακέ. Γεμίζουμε με λίγη γέμιση.
  • Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
  • Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν καλά.
  • Αραδιάζουμε τα σκαλτσούνια σε δυο ταψιά.
  • Όταν τα ετοιμάσουμε όλα, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 30′ να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
  • Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τι λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Αφού ψηθούν, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη.
  • Αφού κρυώσουν τελείως, τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος ώστε να διατηρηθούν τραγανά μέχρι το τελευταίο.