Ο όρος «διαρθρωτικές λύσεις» δεν ακούγεται πολύ τρομακτικός για τους αρχάριους. Στους κύκλους του ανταγωνισμού, ωστόσο, πρόκειται για μια εταιρική βόμβα, δεδομένου ότι αποτελεί σύνθημα για αναγκαστική διάλυση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει αυτή τη ριζοσπαστική κίνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Google στην αγορά, μιας επιχείρησης αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διαχειρίζεται το 90% των διαδικτυακών αναζητήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν η διάλυση προχωρήσει, κάτι που κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι, θα είναι η πρώτη στις ΗΠΑ μετά από 20 και πλέον χρόνια από την τότε αποτυχία εναντίον της Microsoft.

Η περίπτωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη νομική πίεση που ασκείται στην Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, από ανταγωνιστές και αρχές ανταγωνισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενώ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το μέλλον όλων των δραστηριοτήτων της, από την επιχείρηση αναζήτησης μέχρι το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το κατάστημα εφαρμογών Play, το λειτουργικό σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα και τις επενδύσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ποιο είναι το λάθος της Google

Τον Αύγουστο, ο ομοσπονδιακός δικαστής Αμίτ Μέχτα αποφάνθηκε ότι η εταιρεία τεχνολογίας είχε δημιουργήσει παράνομο μονοπώλιο στον κλάδο της διαδικτυακής αναζήτησης και διαφήμισης. Το γεγονός αυτό προέκυψε μετά από καταγγελία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DoJ) που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.

Η «αντιανταγωνιστική συμπεριφορά» της Google είχε ως αποτέλεσμα «ολέθριες βλάβες» σε αγορές που ήταν «απαραίτητες για τη ζωή όλων των Αμερικανών», δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το «παράνομο μονοπώλιο» της Google στους τομείς της αναζήτησης και της διαφήμισης αναζήτησης λειτουργεί για περισσότερο από μια δεκαετία, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ αυτής και των ανταγωνιστών της, το οποίο «πλουτίζει παράνομα την Google». Στόχος του είναι οι ανταγωνιστές να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης, ώστε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να έχουν περισσότερες επιλογές.

Οι εισαγγελείς έχουν παρουσιάσει πιθανά «διορθωτικά μέτρα» για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε δικαστικές καταθέσεις.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Goolge

Το μόνο που έχει καταφέρει να πράξει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε αυτό το στάδιο είναι να παρουσιάσει πιθανές λύσεις, από τη διάλυση έως τους περιορισμούς στις συμφωνίες διανομής που συνάπτει η Google με συνεργάτες, όπως η Apple.

Η Google πλήρωσε στην Apple 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari, το πρόγραμμα περιήγησης ιστού στις συσκευές της Apple. Αυτό επέτρεψε στους αντιπάλους να έχουν «ελάχιστα έως καθόλου κίνητρα ανταγωνισμού υπέρ των χρηστών», δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ οι κατασκευαστές τηλεφώνων είχαν ελάχιστα κίνητρα να συνεργαστούν με τους αντιπάλους της Google.

Θα μπορούσε να περιοριστεί η δυνατότητα της δραστηριότητας αναζήτησης της Google να επωφελείται από τα προϊόντα της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των Android, Chrome και Play. Ο Chrome έχει ως προεπιλογή τη μηχανή αναζήτησης της Google, ενώ το κατάστημα Play είναι σχεδόν απαραίτητο για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων Android.

Το μονοπώλιο της στη διαφήμιση κειμένου είχε ως αποτέλεσμα ελάχιστες επιλογές για τους διαφημιζόμενους και υψηλές τιμές, ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα χρηματοδοτούσαν νέες επιχειρήσεις αναζήτησης χωρίς προφανή τρόπο εισόδου στην αγορά αυτή. Η Google θα αναγκαστεί ενδεχομένως να μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες με τους διαφημιζόμενους.

Μόλις προσδιοριστούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα, η Google θα αναγκαστεί να πληρώσει για τη σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής που θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά της, να καταστήσει ένα ανώτερο στέλεχος υπεύθυνο για τη συμμόρφωση ή/και να της απαγορευτεί να κατέχει μερίδιο σε πιθανούς ανταγωνιστές.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να καταθέσουν λεπτομερέστερη πρόταση στο δικαστήριο έως τις 20 Νοεμβρίου.

Η Google, η οποία πιστεύει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επισείει τον κίνδυνο απρόβλεπτων συνεπειών με τόσο ευρείες προτάσεις, θα έχει την ευκαιρία να προτείνει τις δικές της διορθωτικές κινήσεις τον Δεκέμβριο.

Η τελική απόφαση αναμένεται τον προσεχή Αύγουστο και η Google έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό να ασκήσει έφεση, γεγονός που σημαίνει ότι η υπόθεση θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια.

Πόσο πιθανή είναι η διάλυση της Google - Θα εκποιήσει το Chrome και το Android;

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν αναφορές σε μια προηγούμενη μάχη ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και μιας μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας. Η Microsoft κατηγορήθηκε τη δεκαετία του 1990 για παράνομο μονοπώλιο στην αγορά του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο για τα Windows και η υπόθεση επικεντρώθηκε στη «δύναμη της προεπιλογής».

Η Microsoft ενημερώθηκε ότι πρέπει να διασπαστεί στα δύο, αλλά η δικαστική απόφαση που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, ανατράπηκε εν μέρει μετά από έφεση, καθώς ο αρχικός δικαστής κρίθηκε μεροληπτικός, μεταξύ άλλων με σχόλια που παρομοίαζαν τα στελέχη της Microsoft με «εμπόρους ναρκωτικών» και «δολοφόνους συμμοριών». Οι εισαγγελείς απέσυραν την επιδίωξή τους για διάλυση.

Η Google δήλωσε ότι τα περιγραφόμενα σχέδια ήταν «ριζοσπαστικά» και «υπερβαίνουν κατά πολύ τα συγκεκριμένα νομικά ζητήματα της παρούσας υπόθεσης».

Το πρόγραμμα περιήγησης Chrome και το λειτουργικό σύστημα Android μπορεί να εμφανίζονται ως προφανείς υποψήφιοι προς απόσχιση, αλλά, όπως σημειώνει η Google, είναι αδύνατο οι αυτόνομες υπηρεσίες να συνεπάγονται χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Οι επικερδείς διαφημιστικές δραστηριότητές της πληρώνουν για δωρεάν και χαμηλού κόστους υπηρεσίες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι σαφές πώς η απόσχιση του Chrome και του Android θα τερματίσει την αναζήτηση Google ως προεπιλεγμένη επιλογή ή ισχυρή προτίμηση για τους κατασκευαστές τηλεφώνων ή τους καταναλωτές.

Οι αναλυτές της Wedbush δήλωσαν ότι μια διάλυση είναι «απίθανη» και προέβλεψαν ότι «οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στο επιχειρηματικό μοντέλο» θα αφορά τις συμφωνίες διανομής της για την αναζήτηση.

Ωστόσο, εάν η διάλυση προχωρήσει, θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο ευέλικτες, μικρότερες επιχειρήσεις. Ορισμένοι αποδίδουν την καινοτομία που οδήγησε στη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων στη διάλυση, πριν από 40 χρόνια, της AT&T, η οποία κυριαρχούσε στην αγορά τηλεφώνων για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing