Ως ο πρώτος «δεύτερος κύριος» στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Νταγκ Έμχοφ έχει αναλάβει να συστήσει τη γυναίκα του στην Αμερική, αποδοκιμάζοντας αυτό που περιγράφει ως τοξικό ανδρισμό της εποχής Τραμπ.

Η προθυμία του να εγκαταλείψει τη δική του καριέρα για να καταστήσει δυνατές τις πολιτικές φιλοδοξίες της Κάμαλα Χάρις, έχει προκαλέσει τον χλευασμό των δεξιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον αποκαλούν «κερατά», αλλά αυτός δε δείχνει σημάδια επιβράδυνσης: έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 40 προεκλογικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων από άκρη σ' άκρη και έχει βοηθήσει στον «εξανθρωπισμό» της συζύγου του στα μάτια των ψηφοφόρων, που εξακολουθούν να γνωρίζουν ελάχιστα για την πρώτη μαύρη γυναίκα που διεκδικεί την προεδρία.

«Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι άνδρας, τι σημαίνει να είσαι αρρενωπός», δήλωσε στο MSNBC τον Αύγουστο. «Υπάρχει αυτή η πεποίθηση εκεί έξω ότι πρέπει να είσαι σκληρός, θυμωμένος και να ξεσπάς για να είσαι δυνατός. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Η δύναμη είναι το πώς δείχνεις την αγάπη σου για τους ανθρώπους».

Τώρα, ωστόσο, υπάρχει μια απειλή για την ακμαία εικόνα του Έμχοφ, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογές των οποίων το αποτέλεσμα θα κριθεί στη λεπτομέρεια.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι ο 59χρονος Έμχοφ, το 2012, είχε χαστουκίσει μια σύντροφό του κατά τη διάρκεια ενός καβγά ενώ ήταν μεθυσμένος, επειδή πίστευε ότι φλέρταρε με έναν άλλο άνδρα. Η Daily Mail ανέφερε ότι ο Έμχοφ χτύπησε την ανώνυμη γυναίκα τόσο δυνατά που «στριφογύρισε» από το χτύπημα. Ένας φίλος δήλωσε στην εφημερίδα ότι, μετά την επίθεση, αυτή του τηλεφώνησε «κλαίγοντας με λυγμούς».

Φίλοι δήλωσαν στη Mail ότι οδηγήθηκαν στο να ξεμπροστιάσουν την «υποκρισία» του Έμχοφ. Ένας είπε: «Είναι πραγματικά κακός. Το να τον παρουσιάζουμε ως υποστηρικτή των γυναικών είναι απλά αηδιαστικό».

Η ομάδα του Έμχοφ αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό με δήλωσή της στην ηλεκτρονική έκδοση Semafor. «Αυτή η αναφορά είναι αναληθής», δήλωσε ένας εκπρόσωπος. «Οποιαδήποτε υπόνοια ότι θα χτυπούσε ή έχει χτυπήσει ποτέ μια γυναίκα είναι ψευδής». Η εκστρατεία δεν απάντησε σε αίτημα των Times για σχολιασμό ή στο αρχικό δημοσίευμα της Mail.

Εάν το στρατόπεδο της Χάρις δεν μπορέσει να αποκλιμακώσει τον ισχυρισμό, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά «στη λεπτομέρεια» των εκλογών, δήλωσε ο Χανκ Σέινκοπφ, στρατηγικός αναλυτής των Δημοκρατικών και πρώην σύμβουλος του προέδρου Κλίντον. «Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δε δίνει σημασία στους αντιπροέδρους και δε δίνει σημασία στους συζύγους, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα», είπε.

Ενώ οι περισσότεροι Δημοκρατικοί θα απορρίψουν τους ισχυρισμούς ως «ρεπουμπλικανικό χτύπημα», προέβλεψε ο Σέινκοπφ, δε θα πράξουν το ίδιο όλοι οι αναποφάσιστοι Αμερικανοί. «Θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, και υπάρχουν πολλοί από αυτούς σε αυτή τη χώρα», είπε. «Και μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί της, κάτι που πρέπει να αποφύγουν, γιατί αυτό αφαιρεί το καλύτερο επιχείρημά τους, το οποίο είναι ότι “η άλλη πλευρά είναι τρελή και εμείς όχι».

Με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας, το αδυσώπητο πρόγραμμα του Έμχοφ παραμένει αμετάβλητο. Το βράδυ της Παρασκευής μίλησε σε μια συναυλία του «Get Out the Vote» στο Πίτσμπουργκ, ενώ το Σάββατο ακολούθησαν δύο εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Έμχοφ, ο οποίος είναι πιστός Εβραίος και ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και έχει υπερασπιστεί τη Χάρις από τις κατηγορίες του Τραμπ για αντισημιτισμό, συνόδευσε την αντιπρόεδρο εν συντομία τη Δευτέρα για να φυτέψει ένα δέντρο για την επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Έμχοφ μπήκε στη μάχη τις εβδομάδες που ακολούθησαν από τότε που η Χάρις αποδέχθηκε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, στη δέκατη επέτειο γάμου του ζευγαριού, και από τότε έχει μεγάλη επιτυχία με τους πιστούς του κόμματος. «Κάνει προεκλογική εκστρατεία παντού», δήλωσε ένας σύμβουλος. «Έχουμε ένα πολύ επιθετικό πρόγραμμα επειδή ο ίδιος αισθάνεται ότι έχουμε τόσο λίγο χρόνο. Είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειαστεί και ζητά το ίδιο από τους ψηφοφόρους: βγείτε έξω, μιλήστε στους φίλους σας, βεβαιωθείτε ότι όλοι στη ζωή σας είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Ο Έμχοφ ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, όπου έδωσε μια αυτοσαρκαστική περιγραφή του πρώτου του ραντεβού στα τυφλά με την μελλοντική πρόεδρο και εκθείασε την πολυφυλετική, πολυθρησκευτική οικογένειά τους, προβάλλοντας το προοδευτικό όραμα της Χάρις για τις ΗΠΑ. Τα παιδιά του Έμχοφ από τον προηγούμενο γάμο του, η Έλλα, 25 ετών, και ο Κόουλ, 30 ετών, κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στο YouTube, στο οποίο συζητούν πόσο περίεργο ήταν «να βλέπεις την χαζοχαρούμενη φάτσα του σε ζωντανή μετάδοση».

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται κατά κράτος μεταξύ των ανδρών, η εκστρατεία της Χάρις ελπίζει ότι ο Έμχοφ μπορεί να ενισχύσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων της μέσης ηλικίας και της μεσαίας τάξης.

Μιλώντας πριν από την αποκάλυψη των ισχυρισμών για την πρώην σύντροφό του, το προσωπικό της εκστρατείας δήλωσε ότι ο Έμχοφ έβλεπε τις επιθέσεις εναντίον της Χάρις και της οικογένειάς του ως «αντιπερισπασμό». Είπε σε κόσμο σε μια πρόσφατη φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σαν Αντόνιο ότι δυσανασχετεί με τις κατηγορίες σε βάρος της.

«Αυτά τα πράγματα σε κάνουν να θυμώνεις. Είναι εξοργιστικό, αλλά πρέπει να μετατρέψουμε αυτόν τον θυμό σε δράση», είπε.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing