ΒΕΡΟΛΙΝΟ - Η κυβέρνηση της Γερμανίας που βρίσκεται σε αναμονή θα προχωρήσει σε ριζική μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αυστηροποιήσει τους όρους χορήγησης ασύλου, δεσμεύτηκε ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Ο Thorsten Frei, ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), δήλωσε ότι το δικαίωμα στο άσυλο έχει οριστεί πολύ ευρέως από τα δικαστήρια και πρέπει να περιοριστεί στον αρχικό μεταπολεμικό πυρήνα του, εάν οι χώρες θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Σε συνέντευξή του στους Times, ο Frei δήλωσε επίσης ότι ο μόνος τρόπος για να «σωθεί» η ευρωπαϊκή ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα είναι η Γερμανία να κλείσει προσωρινά τα σύνορά της στους αιτούντες άσυλο, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση, καθώς άλλα κράτη ακολουθούν το παράδειγμά της, έως ότου η κρίση επιβάλει θεμελιώδεις αλλαγές.

Οι εκλογές στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά οι γραμμές μάχης έχουν ήδη χαραχθεί, καθώς η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι βουλευτές του τρικομματικού συνασπισμού του καγκελάριου προτείνουν ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει λόγω των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό ήδη από τα μέσα του επόμενου μήνα, προκαλώντας πρόωρες εκλογές που θα διεξάγονταν τον Μάρτιο.

Το κεντροδεξιό CDU, το οποίο προηγείται τουλάχιστον 12 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, προετοιμάζει το πρόγραμμά του για την εξουσία. Παράλληλα με την επανεκκίνηση της παραπαίουσας οικονομίας της Γερμανίας, κορυφαία προτεραιότητά του είναι ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης. Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους δηλώνουν ότι οι κοινωνικές εντάσεις που πηγάζουν από τη μετανάστευση και το βάρος που οι πρόσφυγες θέτουν στους πόρους του κράτους είναι από τους μεγαλύτερους φόβους τους.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση επέκτεινε τους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας. Επισημαίνει ότι ο ρυθμός της παράτυπης μετανάστευσης έχει μειωθεί στο μισό από πέρυσι. Ωστόσο, τέσσερις στους πέντε πολίτες επιθυμούν τη μείωση του επιπέδου της μετανάστευσης και η δυσαρέσκεια έχει οδηγήσει σε αύξηση της υποστήριξης των αντικαθεστωτικών κομμάτων.

Ο 51χρονος Frei, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και στενός σύμμαχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Friedrich Merz, ο οποίος διεκδικεί υψηλόβαθμο αξίωμα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ότι το σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης έχει καταρρεύσει και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί μόνο με τεχνικές διορθώσεις.

«Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης με το ζήτημα, πρέπει να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα είναι δυνατόν να ανακτήσουμε τον κρατικό έλεγχο της μετανάστευσης με το υπάρχον σύστημα», δήλωσε. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου νομίζω ότι όποιος γυρίζει τη χώρα μας με τα μάτια του ανοιχτά θα δει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτήν την πίεση».

Βασικό στοιχείο του προγράμματος του CDU είναι η Γερμανία να αναστείλει προσωρινά τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο, ώστε να μπορεί να επιστρέφει συστηματικά τους μετανάστες πίσω στα σύνορά της. Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η πορεία θα μπορούσε ουσιαστικά να καταστρέψει τον χώρο Σένγκεν. Ωστόσο, ο Frei δήλωσε ότι αν η Γερμανία κάνει αυτό το βήμα θα σώσει τελικά το εν λόγω επίτευγμα.

«Ναι, θα οδηγούσε σε μια αλυσιδωτή αντίδραση και δεν θα το έβλεπα καθόλου ως αρνητικό», δήλωσε ο Frei. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι άλλες χώρες γύρω από τη Γερμανία θα αντιδρούσαν πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες, ενδεχομένως και μέσα σε λίγες ώρες, και θα έκλειναν τα δικά τους σύνορα. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας [αλυσιδωτής] αντίδρασης θα ήταν ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα [ωθούσατε τη ροή των αιτούντων άσυλο] πίσω στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι τότε θα ενώναμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε επιτέλους ό,τι είναι απαραίτητο για να τους προστατεύσουμε. Αυτό δεν θα ήταν το τέλος της Σένγκεν, αλλά μάλλον η πραγματική αρχή της Σένγκεν. Κατά την άποψή μου, είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί».

Η δεύτερη συνιστώσα του μεταναστευτικού σχεδίου του CDU είναι τα υπεράκτια κέντρα ασύλου τύπου Ρουάντα, τα οποία συζητούνται στις Βρυξέλλες. Ο Frei δήλωσε ότι έχει μελετήσει πολύ προσεκτικά τα σχέδια της προηγούμενης βρετανικής κυβέρνησης και πιστεύει ότι το μοντέλο μπορεί να σωθεί.
Το τρίτο στοιχείο είναι το πιο επίμαχο: να οριστεί πιο στενά το δικαίωμα ασύλου σύμφωνα με τις αρχικές αρχές που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, η οποία σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την επαναπροώθηση των μεταναστών σε χώρες όπου αντιμετωπίζουν αξιόπιστο κίνδυνο δίωξης.
Αυτό θα απαιτούσε να εξεταστεί διεξοδικά ένα πολυσύνθετο πλέγμα κανόνων που εδράζονται όχι μόνο στο γερμανικό σύνταγμα αλλά και σε βασικές συνθήκες της ΕΕ και στη χωριστή Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Frei δήλωσε ότι πολλές από τις γειτονικές χώρες της Γερμανίας, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και οι σκανδιναβικές χώρες, είναι ήδη πρόθυμες να εξετάσουν τέτοια βήματα και ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν το προβάδισμα. «Πρέπει να πω ότι τα προηγούμενα χρόνια οι μεταναστευτικές πολιτικές της Γερμανίας δεν ανήκαν στην ευρωπαϊκή επικρατούσα τάση. Ακολούθησαν μια εντελώς ξεχωριστή πορεία», είπε. «Με αυτή την έννοια, λοιπόν, πρέπει πραγματικά να πούμε ότι στο παρελθόν η Γερμανία ήταν μέρος του προβλήματος και επομένως θα κάναμε φυσικά χάρη στον εαυτό μας αν η Γερμανία εγκατέλειπε αυτήν την προβληματική θέση στην Ευρώπη. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα ήταν έτοιμοι να ακολουθήσουν αυτήν την πορεία μαζί μας».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing