Επανήλθαν στην επιφάνεια ισχυρισμοί ότι η ισπανική μυστική υπηρεσία πλήρωσε 3 εκατομμύρια λίρες για τη σιωπή μιας κοπέλας που εργαζόταν σε καμπαρέ, προκειμένου να μην αποκαλύψει τη σχέση της με τον Χουάν Κάρλος όταν ήταν βασιλιάς.

Οι ισχυρισμοί ότι πράκτορες της Cesid, της πρώην μυστικής υπηρεσίας, προσέφεραν πολλά μετρητά στην Μπάρμπαρα Ρέι, προέκυψαν καθώς τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν απομαγνητοφωνήσεις ηχογραφημένων κασετών στις οποίες ο Χουάν Κάρλος φέρεται να της αποκάλυπτε λεπτομέρειες της συζυγικής του ζωής.

Το σκάνδαλο της παράνομης σχέσης αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ένα ολλανδικό περιοδικό δημοσίευσε φωτογραφίες του ζευγαριού να φιλιούνται το 1994. Η σχέση διήρκεσε από το 1977 έως τον γάμο της το 1980, αλλά αναζωπυρώθηκε μετά το διαζύγιό της τη δεκαετία του 1990, όταν άρχισε να καταγράφει και να φωτογραφίζει τις συναντήσεις τους. Παρόλο που οι ισχυρισμοί δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990, σήμερα έγιναν και πάλι πρωτοσέλιδο.

Οι συντάκτες των νέων ισχυρισμών παραθέτουν ένα υποτιθέμενο χειρόγραφο σημειωματάριο του υποστράτηγου Μανγκλάνο, τότε διευθυντή της Cesid, στο οποίο καταγράφει μια πληρωμή 600 εκατομμυρίων πεσέτας. Ανώνυμες πηγές που επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν μια πληρωμή, αλλά ανέφεραν ότι ήταν πολύ μικρότερη: εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά όχι 600 εκατομμύρια πεσέτες.

Στις συνομιλίες που καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1990, οι οποίες δημοσιεύονται τώρα από την ιστοσελίδα κουτσομπολιού OK Diario, φέρεται να καταγράφεται ότι ο Χουάν Κάρλος μιλούσε στη Ρέι για τον γάμο του. Φέρεται να είπε ότι «επί 15 ημέρες» δεν είχε δει τη βασίλισσα Σοφία για δείπνο ή μεσημεριανό και ότι εκείνη είχε κλειστεί στο δωμάτιό της, επειδή «είναι θυμωμένη μαζί μου».

Ο Χουάν Κάρλος, κυνηγημένος από σκάνδαλα διαφθοράς, παραιτήθηκε το 2014. Οι έρευνες για τις οικονομικές του υποθέσεις τον οδήγησαν να μετακομίσει στο Άμπου Ντάμπι το 2020. Οι έρευνες αναβλήθηκαν και ο ίδιος κατέβαλε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα. Ωστόσο, επιστρέφει στην Ισπανία με αυξανόμενη συστηματικότητα.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing