Η Google συνήψε συμφωνία με μια νεοσύστατη επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας για την παροχή ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προς τα κέντρα δεδομένων και τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης της, σηματοδοτώντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία στην τεχνολογική βιομηχανία.

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια δήλωσε ότι η συμφωνία για την αγορά ενέργειας που θα προέρχεται από πολλαπλούς μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες που έχει αναπτύξει η Kairos Power θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωογόνηση της πυρηνικής ενέργειας στην Αμερική. Ο πρώτος αντιδραστήρας έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στην Αμερική έως το 2030, ακολουθούμενος από πρόσθετες εγκαταστάσεις έως το 2035.

Η Google, η οποία εδρεύει στο Mountain View της Καλιφόρνια, διαθέτει και λειτουργεί κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο, συμφώνησε να αγοράσει συνολικά 500 μεγαβάτ ενέργειας από έξι έως επτά αντιδραστήρες. Ωστόσο, Δεν αποκάλυψε τις αμερικανικές τοποθεσίες όπου θα κατασκευαστούν τα εργοστάσια. Η Google, που ανήκει στην Alphabet, ενώνεται με την Amazon, τη Microsoft και την Oracle στην αναζήτηση μιας λύσης καθαρής ενέργειας με σκοπό την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων που απαιτούνται για τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το υπολογιστικό νέφος.

Σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs, η χρήση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ αναμένεται να τριπλασιαστεί περίπου μεταξύ 2023 και 2030 και θα χρειαστούν περίπου 47 γιγαβάτ νέας παραγωγικής ικανότητας. Τον Μάρτιο, η Amazon Web Services συμφώνησε στην αγορά ενός κέντρου δεδομένων με πυρηνική ενέργεια και 960 μεγαβάτ ισχύος από την Talen Energy, έναν ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας. Τον περασμένο μήνα η Microsoft υπέγραψε συμφωνία με σκοπό την αναβίωση μιας μονάδας του εργοστασίου Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, όπου σημειώθηκε η χειρότερη καταστροφή πυρηνικού εργοστασίου στην Αμερική το 1979. Η Kairos, που ιδρύθηκε το 2016, αναπτύσσει μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που έχουν σχεδιαστεί με στόχο να είναι ασφαλέστεροι και αποδοτικότεροι σε σχέση με τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ο αντιδραστήρας επίδειξης στο Τενεσί αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Η Google δήλωσε ότι η τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα σύστημα ψύξης με λιωμένο αλάτι, σε συνδυασμό με καύσιμα, για την αποτελεσματική μεταφορά θερμότητας σε έναν ατμοστρόβιλο που παράγει ενέργεια.

Η τεχνολογία επιτρέπει στον αντιδραστήρα να λειτουργεί σε χαμηλή πίεση, επιτρέποντας έναν απλούστερο και πιο προσιτό σχεδιασμό πυρηνικού αντιδραστήρα. Το μικρότερο μέγεθος και ο αρθρωτός σχεδιασμός ενδέχεται να μειώσουν τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής, να επιτρέψουν την ανάπτυξη σε περισσότερα σημεία και να καταστήσουν την τελική παράδοση του έργου πιο προβλέψιμη. Ο Μάικλ Τερέλ, ανώτερος διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα της Google, δήλωσε: «Το δίκτυο χρειάζεται νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτούν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, βελτιώνουν τις υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες και προωθούν την εθνική ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. «Η συμφωνία αυτή συμβάλλει στην επιτάχυνση μιας νέας τεχνολογίας για την καθαρή και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και στην πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της τεχνητής νοημοσύνης για όλους».

Η Kairos θα πρέπει να λάβει άδεια κατασκευής και σχεδιασμού από την Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή των ΗΠΑ, καθώς και άδειες από τις τοπικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη των αντιδραστήρων. Ο Jeffrey Olson, αντιπρόεδρος για την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση της Kairos, δήλωσε ότι η συμφωνία «θα συμβάλει καταλυτικά στην εμπορευματοποίηση προηγμένων πυρηνικών εργοστασίων, μιας τεχνολογίας που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, η οποία θα προσδώσει στο δίκτυο ζωτικής σημασίας δυναμικότητα απαλλαγμένη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Δήλωσε, επίσης, ότι η συμφωνία «επιτρέπει την επέκταση της προηγμένης ενέργειας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ... για το δίκτυο στο σύνολό του». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρείες υποβάλλουν προσφορές προκειμένου να επιλεγούν από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των τεχνολογιών τους για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, καθώς οι υπουργοί στοχεύουν στην αναζωογόνηση της πυρηνικής βιομηχανίας. Ένας από τους υποψήφιους, η Rolls-Royce SMR, έλαβε σημαντική ενίσχυση τον περασμένο μήνα, όταν επιλέχθηκε από την τσεχική κυβέρνηση για την κατασκευή ενός στόλου αντιδραστήρων.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing