Επί επτά χρόνια, ένα ζευγάρι Γάλλων με μεγάλη εξουσία κρατούσαν τη μυστική κόρη τους σχεδόν απομονωμένη σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, αναγκάζοντάς την να ζει διπλή ζωή και να λέει ψέματα για την ταυτότητά της στους συμμαθητές της. Η ιστορία της Μαζαρίν Πενζό, της εξώγαμης κόρης του αείμνηστου Φρανσουά Μιτεράν και της Αν Πενζό, μιας επιμελήτριας τέχνης, έγινε γνωστή για πρώτη φορά το 1994, ένα χρόνο πριν από το τέλος της 14ετούς προεδρίας του στη Γαλλία.

Σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε το 2005, περιέγραψε τον Μιτεράν - έναν πανούργο επιχειρηματία που σήμερα θεωρείται μεγάλος πολιτικός - ως στοργικό πατέρα. Τώρα, πλησιάζοντας τα 50α γενέθλιά της τον Δεκέμβριο, η Πενζό έδωσε μια πιο θλιβερή εκδοχή της αλλόκοτης ανατροφής της σε ένα βιβλίο στο οποίο ισχυρίζεται ότι στερήθηκε μιας φυσιολογικής παιδικής ηλικίας.

Η Πενζό, συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων και άλλων έργων, δήλωσε ότι δεν κατηγορεί τους γονείς της. «Νομίζω ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν, καλοπροαίρετα. Θα μπορούσα να τους κρατήσω κακία ... αλλά ήταν παγιδευμένοι. Ακόμη και αν παγιδεύτηκαν από μόνοι τους», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. Με αφορμή μια 24ωρη επίσκεψη πίσω στο πατρικό της σπίτι, ένα «μελαγχολικό» διαμέρισμα στο Alma, μια κρατική έπαυλη στην περιοχή του Quai Branly στην αριστερή όχθη, αποκαλύπτει τη ζημιά που της προκάλεσε η ύπαρξή της σαν φάντασμα εκεί. Έφτασε στο να μισεί το διαμέρισμα, το οποίο αποκαλεί «τάφο», και να αισθάνεται ότι δεν είχε καμία ύπαρξη εκεί. Ο Μιτεράν την εγκατέστησε εκεί με τη μητέρα της όταν ήταν εννέα ετών, υπό 24ωρη φύλαξη από μια ομάδα μυστικών αστυνομικών, μέχρι που έφυγε μετά από νευρικό κλονισμό στα 16 της.

kori_miteran_mazarin2


Αν και ο Μιτεράν, ο οποίος ζούσε με την επίσημη οικογένειά του σε έναν κοντινό δρόμο στον Σηκουάνα, ερχόταν τα βράδια, δεν επιτρεπόντουσαν οι επισκέψεις ή τα πάρτι. Η επιστροφή στο διαμέρισμα - με την άδεια του προέδρου Μακρόν - βοήθησε στην ανάκτηση αναμνήσεων που, όπως είπε, είχε καταπιέσει. «Έχω αμνησία σε τρομακτικό βαθμό», δήλωσε στη Le Figaro. Δεν υπήρχαν οικογενειακές φωτογραφίες ή αναμνήσεις που θα μπορούσε να συζητήσει τους φίλους της. «Χωρίς αυτά, [οι αναμνήσεις] εξαφανίζονται. Στο σπίτι μας δεν ειπώθηκαν ποτέ πολλά. Αυτό συνδέεται με το ζήτημα του ονόματος. Για να υπάρχεις, πρέπει να σε ονομάσουν». Ο Μιτεράν υπέγραψε έγγραφα που επιβεβαίωναν την πατρότητά του το 1984 και το 2016 η Πενζό πρόσθεσε το «Μιτεράν» στο νόμιμο όνομά της. Η διπλή ζωή ήταν δύσκολη. «Δεν είπα ποτέ τίποτα στους γονείς μου, όχι για να κρύψω πράγματα, αλλά επειδή η σιωπή που μου επιβλήθηκε μου έγινε συνήθεια», είπε.

«Το σχολείο ήταν ένας άλλος κόσμος ... Αντίθετα, δεν έλεγα τίποτα για το σπίτι μου στον έξω κόσμο ... Ζούσαμε σε μια φούσκα, έξω από την κοινωνία. Καμία από τις αναμνήσεις μου δεν συνδέεται με κάποια μεγάλη συλλογική ή δημόσια εκδήλωση». Η Πενζό, η οποία κληρονόμησε την αγάπη του πατέρα της για τη λογοτεχνία, είναι κάτοχος διδακτορικού και σήμερα διδάσκει σε πανεπιστήμια, είχε αναγκαστεί να πει στους συμμαθητές της ότι ο πατέρας της ήταν δικηγόρος. Αυτό ήταν το επάγγελμά του πριν από δεκαετίες στην πολιτική, όπου έγινε υπουργός τη δεκαετία του 1950 και στη συνέχεια ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τη δεκαετία του 1970. Πέθανε το 1996, ένα χρόνο μετά το τέλος της προεδρίας του. Άφησε πίσω την Ντανιέλ, την επίσημη πρώτη κυρία, και τους δύο γιους τους. Στην ηλικία των 15 ετών, η Πενζό δεν άντεχε να ζει σε αυτό που αποκαλούσε «μαύρη τρύπα», πρόσθεσε. «Έφυγα γιατί ένιωθα ότι θα πέθαινα... Ήμουν άδεια. Ο συναισθηματικός δεσμός με τα πράγματα είχε κοπεί. Είχα παιδική ηλικία αλλά καθόλου εφηβεία».

Η αποκάλυψη της ύπαρξής της από το περιοδικό Paris Match το 1994, όταν ήταν 19 ετών, είχε προκαλέσει σοκ. Η φωτογραφία της Αν Πενζό και της κόρης της φημολογούταν τότε ότι είχε εγκριθεί από τον Μιτεράν. «Ξαφνικά, αισθάνθηκα ότι ήμουν σαν καταζητούμενη», δήλωσε στο Match την περασμένη εβδομάδα. «Όλα όσα με καθόριζαν, δεν υπήρχαν πια». Οι ψυχίατροι τη βοήθησαν να μάθει πώς να ανταπεξέρχεται και να «αισθάνεται λιγότερο ένοχη», είπε, αλλά η κατάθλιψή της επέστρεψε στη μετέπειτα ζωή της, ιδίως όταν χώρισε με τον Μοχάμεντ Ουλάντ-Μοχάντ, σκηνοθέτη και πατέρα των τριών παιδιών της. Η κλειστοφοβία την έχει κάνει να φοβάται να μπει σε ανελκυστήρες ή στο μετρό.

Η Πενζό δήλωσε ότι διατηρεί στενή σχέση με την 81χρονη μητέρα της, η οποία, το 2016, δημοσίευσε τις πλούσιες και λογοτεχνικές ερωτικές επιστολές του Μιτεράν προς αυτήν. Είπε ότι η επιστροφή στο διαμέρισμα φαινόταν επικίνδυνη και μερικές φορές τρομακτική, αλλά τη βοήθησε να αντιμετωπίσει το παρελθόν. Αποκάλυψε, επίσης, ότι της δόθηκε πρόσφατα η ευκαιρία να επιστρέψει εκεί για να ζήσει, όταν προσφέρθηκε ένα διαμέρισμα του αχανούς κυβερνητικού κτιρίου στον Ντιντιέ λε Μπρέτ, έναν ανώτερο διπλωμάτη, τον οποίο παντρεύτηκε το 2017. Το ζευγάρι δεν αποδέχθηκε την προσφορά.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing