Όλα έβγαζαν νόημα. Από την άκρως εμπιστευτική διαδικασία που διεξήγαγε η FA μέχρι τον διορισμό του Thomas Tuchel, ως νέου προπονητή της Εθνικής Αγγλίας. Κάποια στιγμή όμως τίποτα δεν έβγαζε νόημα πλέον. Ερωτηθείς γιατί ο επί του παρόντος άνεργος Tuchel δεν ξεκινάει τη θητεία του αμέσως, αλλά τον Ιανουάριο και χωρίς παιχνίδια μέχρι τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της FA έδωσε μη πειστικές εξηγήσεις.

"Πάντα λέγαμε στον Lee [Carsley] ότι θα έχει τρία προπονητικά προγράμματα και ήμασταν πολύ σαφείς ότι θα ήταν επικεφαλής στα παιχνίδια του Nations League", δήλωσε ο Mark Bullingham. "Και όταν μιλήσαμε για πρώτη φορά με τον Thomas, ήθελε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο [2026], οπότε ήταν λογικό και για τις δύο πλευρές να ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου".

Αυτό, φυσικά, δεν είχε νόημα, αφού υπάρχουν δύο αγώνες του Nations League τον επόμενο μήνα που θα έδιναν στον Tuchel και στους βοηθούς του την ευκαιρία να αρχίσουν να γνωρίζονται με τους παίκτες της Αγγλίας. Και επίσης δεν είχε νόημα, αφού ο Carsley δε δίνει την εντύπωση κάποιου που θα ξαναγυρνούσε στην παλιά του δουλειά, ως προπονητής ομάδων κάτω των 21 ετών, αρκετά γρήγορα, και όταν τα κακά αποτελέσματα απέναντι στην Ελλάδα και την Ιρλανδία θα άφηναν την ομάδα των ενηλίκων με ένα ακόμα παιχνίδι του Nations League την άνοιξη.

Ο Bullingham ρωτήθηκε αν υπήρχαν λόγοι πίσω από την καθυστέρηση, τους οποίους δεν ήθελαν να αποκαλύψουν. Ο Tuchel χαμογέλασε, αλλά άφησε και πάλι το νέο του εργοδότη να απαντήσει στην ερώτηση. Ο Bullingham είπε ότι ταίριαζε στα αντίστοιχα "χρονοδιαγράμματα" και πάλι ότι "ήταν λογικό για τον Lee να τελειώσει με τους αγώνες του Nations League".

tomas_tuchel_2


Μήπως ήταν οικονομικοί οι λόγοι; Έχει να κάνει με τον φόρο που ενδεχομένως θα έπρεπε να καταβληθεί για την αμοιβή του από την Μπάγιερν Μονάχου; Ή και με το ότι το συμβόλαιο του Gareth Southgate όντως διαρκούσε μέχρι τον Δεκέμβριο; Η FA είπε όχι, κάτι που καθιστά αυτή την έλλειψη της αίσθησης του επείγοντος ακόμα πιο περίεργη, δεδομένου ότι το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα πραγματοποιηθεί μετά από περίπου 20 μήνες. Ο Tuchel, όπως μαθαίνουμε, δεν θα παραστεί ούτε στην κλήρωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γίνει τον Δεκέμβρη στην Ελβετία.

Η FA έχει ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση. Όταν ο Sven-Goran Eriksson διορίστηκε τον Νοέμβριο του 2000, δεν επρόκειτο να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Η διαφορά είναι ότι τότε ήταν προπονητής της Λάτσιο και είχε μόλις κερδίσει τη Serie A. Μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και μετά από σερί κακών αποτελεσμάτων, οι Ιταλοί πείστηκαν να τον αφήσουν να φύγει. Τότε ήταν που πήγε στην Αγγλία, πέντε μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Εδώ, ωστόσο, σταματάνε οι συγκρίσεις. Κάποιοι μπορεί να γκρινιάζουν με τον διορισμό του τρίτου ξένου προπονητή της Εθνικής Αγγλίας - κάποιοι πονηρά είπαν τέταρτου, αν συμπεριλάβουμε και τον ολλανδόφωνο Steve McClaren - αλλά υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ του Tuchel και των δύο συγκεκριμένων προκατόχων του, και αυτή είναι η γνώση και εμπειρία του από το αγγλικό παιχνίδι.

Φυσικά, υπήρχαν και άλλα προβλήματα με τον Eriksson και τον Fabio Capello. Τα φλερτ του Eriksson εκτός γηπέδου, όχι με τις πολυάριθμες συντρόφους του, αλλά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Τσέλσι και τον Mazher Mahmood, γνωστό ως Ψεύτικο Σεΐχη της News of the World, υπονόμευσαν το κύρος του και τελικά του κόστισαν τη δουλειά του, ενώ και ο Capello δεν συνδέθηκε ποτέ πλήρως με την ομάδα του και έκανε ορισμένα κρίσιμα λάθη. Σίγουρα δεν υπολόγισε καλά τις αντιδράσεις, όταν υποστήριξε τον John Terry στο ρατσιστικό του παραλήρημα αναφορικά με τον Anton Ferdinand.

Αντίθετα, ο Tuchel πλασαρίστηκε ως αγγλόφιλος και είναι απίθανο να κάνει επιλογές που θα υποδηλώνουν ότι όλοι οι άλλοι δεν έχουν αναγνωρίσει τη διεθνή κλάση του αριστερού μπακ της Charlton Athletic. Για τον Eriksson, ο Chris Powell ήταν ένα ακόμη σύντομο φλερτ.

Στο Γουέμπλεϊ χθες (Τετάρτη), ο πολυμαθής 51χρονος Γερμανός ήταν πολύ εντυπωσιακός, δείχνοντας τα κατάλληλα επίπεδα σεβασμού και ενθουσιασμού, ενώ έδειξε μια αυτοπεποίθηση που πήγαζε από το γεγονός ότι είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος προπονητής σε επίπεδο συλλόγων. Είπε ότι ήταν πρόθεσή του να χτίσει πάνω σε όσα επιτεύχθηκαν υπό την καθοδήγηση του Southgate, και δικαίως.

Βέβαια, ο διορισμός του αποκαλύπτει επίσης τις αδυναμίες του αγγλικού ποδοσφαιρικού συστήματος. Οι ακαδημίες της Premier League αναδεικνύουν τα ταλέντα και το Εθνικό Ποδοσφαιρικό Κέντρο στο St George's Park τα διαμορφώνει σε επιτυχημένες διεθνείς ομάδες. Ωστόσο, θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της προπόνησης, αφού οι Άγγλοι ήταν μεταξύ των δέκα συνεντευξιαζόμενων που εντέλει απορρίφθηκαν. Αν ο Southgate δεν είναι σίγουρος για την επόμενη κίνησή του όταν θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στη δουλειά, ίσως είναι μια πρόκληση που θα ήταν διατεθειμένος να δεχτεί. Η ιδέα, όμως, ότι η FA έχει απογοητεύσει κατά κάποιο τρόπο τους Άγγλους προπονητές με το να κοιτάζει πέρα από τα σύνορά της είναι επίσης παράλογη.

Δεν φέρνουμε αντίρρηση όταν ένας ξένος προπονητής αναλαμβάνει τις ομάδες ράγκμπι και κρίκετ, την εθνική ομάδα γυναικών ή πολλά από τα ολυμπιακά μας αθλήματα. Δώσαμε ακόμα και στον Mo Farah τον τίτλο του ιππότη, όταν ο Αμερικανός μέντοράς του ήταν υπό έρευνα για αδικήματα ντόπινγκ και μέχρι το 2019 του είχε απαγορευτεί η συμμετοχή.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την ομάδα ποδοσφαίρου της Εθνικής Αγγλίας, φαίνεται να παραβλέπουμε το ότι πρόκειται για άθλημα ελίτ και οι κανόνες, όπως ισχύουν, επιτρέπουν στις εθνικές ομοσπονδίες να προσλαμβάνουν ξένους προπονητές. Αν υπάρχει κάποιο ζήτημα εδώ, αυτό είναι η αποτυχία της Fifa να εισαγάγει κανονισμό που να περιορίζει όλες τις χώρες, εκτός από τις αναπτυσσόμενες, από το να αναζητούν ξένους προπονητές.

Ο Bullingham και ο John McDermott, ο τεχνικός διευθυντής της FA, ανέλαβαν να βρουν έναν προπονητή που θα μπορούσε να καθοδηγήσει μια εξαιρετικά προικισμένη ομάδα παικτών στο επόμενο επίπεδο. "Το οφείλουμε στους παίκτες", δήλωσε ο Bullingham.

Αν η FA έχει επιδείξει δέουσα επιμέλεια και ο Bullingham, όπως επέμεινε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, φρόντισε ακόμα και να διερευνηθούν οι λόγοι που ο Tuchel έφυγε από την Τσέλσι, τότε πρόκειται για έναν έξυπνο διορισμό: έναν προπονητή που της δίνει μια ευκαιρία μάχης για ένα δεύτερο αστέρι στη φανέλα. Το μόνο λάθος είναι ότι δεν ξεκίνησε νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing