Τα κέρδη της Goldman Sachs αυξήθηκαν κατά 45%, σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια, στο καλύτερο τρίμηνο διαπραγμάτευσης μετοχών από το 2021, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία για τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας. Η ανάκαμψη της δραστηριότητας της επενδυτικής τραπεζικής και η απροσδόκητη αύξηση των εσόδων από τη διαπραγμάτευση μετοχών το τρίτο τρίμηνο βοήθησαν την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο Ντέιβιντ Σόλομον, διευθύνων σύμβουλός της, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία «συνεχίζει να είναι ανθεκτική». «Ενώ έχουμε δει κάποια εξασθένηση στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ο τόνος των πρόσφατων συζητήσεών μου με πελάτες ήταν αρκετά εποικοδομητικός», δήλωσε. «Η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων έχει ανανεώσει την αισιοδοξία για μια ήπια προσγείωση, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας», πρόσθεσε. Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης, σε εύρος από 4,75% έως 5%, αναμένεται να ενθαρρύνει τις εταιρείες να επιδιώξουν περισσότερες συμφωνίες και δημόσιες προσφορές.

Οι αμοιβές της Goldman για επενδυτική τραπεζική το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 20%, σε 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν κατά 18%, σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση σταθερής απόδοσης, συναλλάγματος και χρηματιστηριακών εμπορευμάτων μειώθηκαν κατά 12%, σε 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία έχει στρέψει ξανά την προσοχή της στην επενδυτική τραπεζική και στις επενδύσεις έπειτα από μια αποτυχημένη ώθηση στην καταναλωτική τραπεζική.

Τα κέρδη περιλάμβαναν ένα εφάπαξ «πλήγμα» 415 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλάμβανε μια υποτίμηση, που σχετίζεται με τη μεταβίβαση της συνεργασίας της με την General Motors Co. για τις πιστωτικές της κάρτες στην Barclays. Ο Στίβεν Μπίγκαρ, τραπεζικός αναλυτής της Argus Research, δήλωσε ότι η Goldman πέτυχε «μια ισχυρή αύξηση των εσόδων σε όλους τους τομείς, δείχνοντας ότι η ανάκαμψη στις κεφαλαιαγορές βρίσκεται σε εξέλιξη, και πιστεύουμε ότι έχει αντοχή».

Τα κέρδη της Citigroup και της Bank of America ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις των αναλυτών χάρη στην ενίσχυση της επενδυτικής τραπεζικής και των επενδύσεων. Οι μετοχές της Goldman αντέστρεψαν αξιοπρεπή πρώιμα κέρδη και έκλεισαν οριακά χαμηλότερα. Επεσαν κατά 20 σεντς ή 0,04% στα 522,55 δολάρια, αποτιμώντας την τράπεζα στα 165 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η οποία απασχολεί 6.000 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει γραφεία στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και το Μίλτον Κέινς, πρόκειται να είναι ένας από τους πρώτους δυνητικούς ωφελημένους από την απαίτηση χαλάρωσης των κανόνων περί περιορισμού των συναλλαγών που θεσπίστηκαν μετά την τραπεζική κρίση για την προστασία των Βρετανών φορολογουμένων. Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι αυξάνει το όριο για τη συμμόρφωση με το καθεστώς από 25 δισεκατομμύρια λίρες καταθέσεων σε 35 δισεκατομμύρια.

Οι μεγάλες τράπεζες με δραστηριότητες λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής πρέπει να περιορίσουν τα τμήματα λιανικής τους σε ειδικά κεφάλαια και ρευστότητα. Ο στόχος είναι να προστατευθούν οι καταθέτες από τα επενδυτικά τραπεζικά στοιχήματα που εξελίσσονται άσχημα και έτσι να αποφευχθεί η ανάγκη για κρατική διάσωση των τραπεζών που χρεοκοπούν. Μια τράπεζα που βρίσκεται κοντά στο σημείο ενεργοποίησης είναι η Goldman, της οποίας το τμήμα αποταμιεύσεων Marcus στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταθέσεις ύψους 23 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να απαλλάξει τις τράπεζες με δραστηριότητες λιανικής εάν οι επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητές τους αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του κεφαλαίου τους.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing