Η MI5 εξέδωσε πρωτοφανείς οδηγίες προς τις βρετανικές επιχειρήσεις, προειδοποιώντας για την απειλή επιθέσεων δολιοφθοράς οι οποίες υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο και περιλαμβάνουν ακόμα και δουλειές «εκ των έσω».

Ο συναγερμός της υπηρεσίας ασφαλείας προκύπτει έπειτα από μια ύποπτη απόπειρα Ρώσων κατασκόπων να στείλουν εμπρηστικό μηχανισμό σε ένα φορτηγό αεροπλάνο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο. Αργότερα, η συσκευή έπιασε φωτιά σε αποθήκη ταχυμεταφορών της DHL στο Μπέρμιγχαμ. Οι οδηγίες προειδοποιούν ότι η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο σε εγκληματικές συμμορίες και άλλους εκπροσώπους για την πραγματοποίηση επιθέσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο «παράπλευρων ζημιών» πέρα από κάθε επιδιωκόμενο στόχο.

Ο Κεν ΜακΚάλουμ, γενικός διευθυντής της MI5, δήλωσε πρόσφατα ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις στους «τομείς των όπλων, της εφοδιαστικής και των μεταφορών» διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Θεωρείται ότι αυτές οι επιχειρήσεις αφορούν όχι μόνο τους μεταφορείς εμπορευμάτων, αλλά και τις εμπορικές αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες.

Οι νέες οδηγίες εκδόθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα από την Εθνική Αρχή Προστασίας της Ασφάλειας (NPSA), παράρτημα της MI5 που υποστηρίζει εταιρείες, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς στην προστασία τους από την τρομοκρατία και την κατασκοπεία.

mi6_rosia_b


Σύμφωνα με μία ενότητα: «Οι εργαζόμενοι αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο ενός οργανισμού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εσωτερικούς κινδύνους, που αξιοποιούνται είτε για τη διενέργεια κατασκοπείας είτε/και για την πραγματοποίηση πράξεων δολιοφθοράς κατά ενός οργανισμού». Μια άλλη ενότητα δίνει οδηγίες στις επιχειρήσεις για το πώς να μετριάσουν τους πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς. Αναφέρει: «Η χρήση της φωτιάς ως όπλο ή ως πράξη δολιοφθοράς μπορεί να σταματήσει ή να βλάψει τη λειτουργία ενός εργοταξίου και να εκφοβίσει το εργατικό δυναμικό».

Στην εισαγωγή των οδηγιών γίνεται το ασυνήθιστο βήμα να προσδιοριστεί ρητά η Ρωσία ως ο κύριος ένοχος. «Ένας βασικός τομέας απειλής που βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη είναι οι πράξεις δολιοφθοράς που φέρονται να πραγματοποιούνται για λογαριασμό του ρωσικού κράτους», αναφέρει. «Τα μέσα δολιοφθοράς θα εξαρτηθούν από την πολυπλοκότητα και την ικανότητα των φορέων και των τυχόν εκπροσώπων που χρησιμοποιούνται. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα των παράπλευρων ζημιών που προκαλούνται».

Σε ομιλία του για την εθνική ασφάλεια αυτόν τον μήνα, ο ΜακΚάλουμ προειδοποίησε ότι η GRU, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, ήταν «σε μια διαρκή αποστολή να δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους. Έχουμε δει εμπρησμούς, δολιοφθορές και πολλά άλλα».

Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία σήμαινε ότι εκατοντάδες Ρώσοι κατάσκοποι απελάθηκαν από την Ευρώπη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξάρτηση από εγκληματίες και άλλους εκπροσώπους για την εκτέλεση της «βρώμικης δουλειάς» του Κρεμλίνου στο εξωτερικό. Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς στρατολογούνται στα κράτη της Βαλτικής.

Σε συνέντευξή του στη Λάουρα Κένσμπεργκ του BBC, που μεταδόθηκε σήμερα, ο Αντρέι Κελίν, πρεσβευτής της Μόσχας στο Λονδίνο, κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «διεξάγει πόλεμο» κατά της Ρωσίας συνεχίζοντας να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα.

Ο Κελίν φάνηκε επίσης να ειρωνεύεται τις εκκλήσεις της οικογένειας της Ντον Στέρτζες, η οποία πέθανε αφού ήρθε σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok το 2018, σχετικά με την παρουσία του Πούτιν στην έρευνα για τον θάνατό της. Ο Σεργκέι Σκριπάλ, Ρώσος διπλός πράκτορας, ο οποίος επίσης δηλητηριάστηκε από Novichok στο Σάλσμπερι, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διέταξε προσωπικά την επίθεση. «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα πάει στη Βρετανία μόνο και μόνο για να καταθέσει», δήλωσε ο Κέλιν. «Δεν έχω γνωρίσει ποτέ αυτή την οικογένεια».

Το δέμα που έπιασε φωτιά σε αποθήκη της DHL στο Μίνγουορθ, κοντά στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ, στις 22 Ιουλίου, ερευνάται από την αντιτρομοκρατική διοίκηση της Scotland Yard. Η αστυνομία αρνήθηκε να αποκαλύψει τη χώρα από την οποία εστάλη το πακέτο ή τον παραλήπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών BfV της Γερμανίας αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας άλλος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος είχε αρχικά σταλεί από τη Λιθουανία, έπιασε φωτιά σε αποθήκη της DHL στη Λειψία στα τέλη Ιουλίου, λίγο πριν φορτωθεί σε αεροσκάφος.

Ο Τόμας Χάλντενγουανγκ, επικεφαλής της BfV, δήλωσε ότι αν το πακέτο, το οποίο περιείχε ηλεκτρονικές καταναλωτικές συσκευές και δοχεία με υγρό, είχε φτάσει στο αεροπλάνο που είχε καθυστέρηση, «θα είχε οδηγήσει σε συντριβή».

Τον Μάρτιο, μια επιχείρηση στο Λέιτον του ανατολικού Λονδίνου, που συνδέεται με την Ουκρανία, κάηκε σε μια φερόμενη εμπρηστική επίθεση που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Επτά Βρετανοί κατηγορούνται για την πυρκαγιά και πρόκειται να δικαστούν το επόμενο έτος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο 20χρονος Ντίλαν Ερλ, από το Λέισεστερσαϊρ, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και παροχή βοήθειας σε ξένη υπηρεσία πληροφοριών, βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανησυχούν ιδιαίτερα για την «απερίσκεπτη» φύση της στόχευσης του Κρεμλίνου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων.

Τον Μάιο μια πυρκαγιά κατέστρεψε ένα τεράστιο εμπορικό συγκρότημα στη Βαρσοβία, για την οποία ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, δήλωσε αργότερα ότι «πιθανότατα» ήταν έργο Ρώσων πρακτόρων. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Στην ομιλία του, ο ΜακΚάλουμ υπογράμμισε το έργο της NPSA. Ο οργανισμός, είπε, έχει ήδη συμβάλει στην προστασία των «κρίσιμων εθνικών υποδομών» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε άλλους που μπορεί να κινδυνεύουν από επιθέσεις. Προτρέπω τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες Αρχές να σκεφτούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Αναζητήστε την καθοδήγηση της NPSA, η οποία βασίζεται σε πληροφορίες, για να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τους ανθρώπους και τα περιουσιακά σας στοιχεία».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing