Η κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι, του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, εντάχθηκε στην προεκλογική ομάδα της Κάμαλα Χάρις στην πολύ σημαντική πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Η Ντάσα Ναβάλναγια, 23 ετών, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια τον Ιούνιο, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της σε ρωσική φυλακή στην Αρκτική. Η Ναβάλναγια σπούδαζε Κοινωνική Ψυχολογία και Πολιτικές Επιστήμες από το 2019. Από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον λογαριασμό της στο LinkedIn, εργάζεται σε πλήρη βάση ως υπεύθυνη ομάδας για την εκστρατεία της Χάρις στη Φιλαδέλφεια.

Τα καθήκοντά της φαίνεται να περιλαμβάνουν κινητοποίηση των ψηφοφόρων, καθώς και ενημέρωση της κοινότητας. Η συμμετοχή της Ναβάλναγια στη σκληρή προεκλογική εκστρατεία ενδέχεται να πυροδοτήσει θεωρίες ότι προετοιμάζεται για έναν ενδεχόμενο ρόλο στη ρωσική αντιπολιτευτική πολιτική. Ο Ναβάλνι, ο μεγαλύτερος εγχώριος επικριτής του προέδρου Πούτιν, εξέτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών για κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα όταν πέθανε, στις 16 Φεβρουαρίου, στις φυλακές Polar Wolf. Τα έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα από το «Insider» υποδηλώνουν ότι δηλητηριάστηκε. Λίγο μετά τον θάνατό του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνάντησε την Ντάσα και τη μητέρα της, Γιούλια Ναβάλναγια.

kori_navalni

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» σχετικά με το ότι ο Πούτιν ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το αν εμπλέκεται ο Πούτιν στον θάνατό του. Η Γιούλια μίλησε, επίσης, με την Κάμαλα Χάρις τον Αύγουστο, τον ίδιο μήνα που η Ντάσα εντάχθηκε στην ομάδα της προεκλογικής της εκστρατείας. Η Ντάσα αποκάλεσε τον πατέρα της «υπερήρωα» και πηγή έμπνευσης.

Στα γενέθλιά της, τον περασμένο μήνα, δημοσίευσε στο «Χ» μια φωτογραφία με την ίδια να γελάει και έγραψε: «Είναι τα πρώτα μου γενέθλια χωρίς συγχαρητήρια ή γράμμα από τον πατέρα μου. Είναι δύσκολο χωρίς αυτόν». Ο Ναβάλνι είχε δηλώσει το 2020 ότι η Ντάσα είχε λάβει δωρεά για να σπουδάσει στο Στάνφορντ και ότι ο ίδιος και η σύζυγός του κάλυπταν μόνο τα έξοδα στέγασης και διατροφής της. Η Γιούλια, η οποία ζει εξόριστη στην Ευρώπη, έχει ορκιστεί να συνεχίσει το έργο του Ναβάλνι για την ανατροπή του Πούτιν.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing