Οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά τα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας.

Η Ρέιτσελ Ριβς, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει άμεσα δάνειο ύψους 2,26 δισεκατομμυρίων λιρών στο Κίεβο, σύμφωνα με την υπόσχεση της G7 που δόθηκε τον Ιούνιο για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (39 δισεκατομμυρίων λιρών).

Το δάνειο θα αποπληρωθεί με τα κέρδη των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται στο εξωτερικό και τα οποία είχαν δεσμευτεί από τις δυτικές χώρες μετά την εισβολή του προέδρου Πούτιν το 2022. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα συναλλαγματικά αποθέματα που κατέχει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Η τράπεζα επιβεβαίωσε ότι έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ypourgos_oikonomikon_bretanias2

Η Ριβς δήλωσε ότι πρόκειται για έναν «σπουδαίο τρόπο» παροχής στήριξης στην Ουκρανία, πέραν του υφιστάμενου πακέτου στρατιωτικής στήριξης από το Ηνωμένο Βασίλειο ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών. Τόνισε ότι τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα κατασχεθούν, ούτε θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τη χρηματοδότηση του δανείου.

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι η Ρωσία είχε καθυστερήσει το να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα και ρίσκαρε περισσότερο, αυξάνοντας τις επιθέσεις της στην Ουκρανία. Στο διάστημα μεταξύ 5 και 14 Οκτωβρίου, τουλάχιστον τέσσερα εμπορικά πλοία επλήγησαν από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων φορτίων σιτηρών που προορίζονταν για την Αίγυπτο, καλαμποκιού για την Κίνα και προμηθειών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για τη Νότια Αφρική.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing