Η έδρα του μουσουλμανικού τάγματος Μπεκτασί στα περίχωρα των Τιράνων έχει μόνο δέκα μόνιμους κατοίκους, αλλά ελπίζει να γίνει η επόμενη χώρα του κόσμου. Ο Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, δήλωσε στον ΟΗΕ τον περασμένο μήνα ότι είναι αποφασισμένος να μετατρέψει σε κυρίαρχο κράτος μια έκταση περίπου 110 στρεμμάτων στην πρωτεύουσα, καθιστώντας την τη μικρότερη χώρα του κόσμου, ένα μουσουλμανικό «Βατικανό», τιμώντας τον ρόλο του τάγματος στη δημιουργία της χώρας του.

Συνδυάζοντας στοιχεία από τις χριστιανικές παραδόσεις, έναν όρκο κατά της βίας, κοινή προσευχή ανδρών και γυναικών και μια χαλαρή προσέγγιση όσον αφορά το αλκοόλ, η πίστη των Μπεκτασήδων υπήρξε βασικό συστατικό στο ανεκτικό θρησκευτικό χωνευτήρι χριστιανών και μουσουλμάνων της Αλβανίας.

edi_rama_albania

«Όπως είπε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', χωρίς τους Μπεκτασήδες δεν θα υπήρχε Αλβανία», δήλωσε ο Edmond Brahimaj, ο εκλεγμένος ηγέτης τους και σύντομα επικεφαλής του κράτους. «Είμαστε η γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης», δήλωσε ο 65χρονος Brahimaj, ο οποίος είναι γνωστός στους οπαδούς του ως Baba Mondi. Ένα μουσείο καταγράφει την ιστορία του τάγματος από την ίδρυσή του ως σιιτικό τάγμα Σούφι τον 13ο αιώνα στη σημερινή Τουρκία, μέχρι τις διώξεις και τον θάνατο τον 19ο αιώνα από έναν Οθωμανό σουλτάνο που τους αποκαλούσε αιρετικούς, αλλά και την εξάπλωση της πίστης στα Βαλκάνια, όπου οι κληρικοί του βοήθησαν την εκκολαπτόμενη Αλβανία να αμφισβητήσει την οθωμανική κυριαρχία.

Αφού ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο κοσμικός ιδρυτής της Τουρκίας, έκλεισε τις στοές προσευχής του τάγματος το 1925, οι Μπεκτασήδες μετακόμισαν στα Τίρανα. Σήμερα, οι Μπεκτασήδες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι αριθμούν από επτά έως είκοσι εκατομμύρια, ακολουθούν μια ασυνήθιστη εκδοχή του Ισλάμ.

Οι δικηγόροι ασχολούνται με τις νομικές λεπτομέρειες που διέπουν την κρατική υπόσταση, ξεκινώντας από τη Σύμβαση του Μοντεβιδέο του 1933. «Διακήρυττε ότι χρειάζεσαι γη, πληθυσμό, διακυβέρνηση και την ικανότητα να διεξάγεις διπλωματικές σχέσεις», δήλωσε ο Nik Grezda, οικονομικός σύμβουλος που βοηθά το τάγμα να προετοιμαστεί για την κρατική του υπόσταση.

«Το Βατικανό έχει στεφθεί με επιτυχία από την ίδρυσή του το 1929 και αυτό επιδιώκουμε», δήλωσε ο 45χρονος Grezda. Μόλις το αλβανικό κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ, το νέο κράτος θα ζητήσει διεθνή αναγνώριση. «Ένα νόμισμα, που θα ονομάζεται bek, θα μπορούσε να εκδοθεί για συλλέκτες και να συνδεθεί με τα κρατικά αποθέματα χρυσού, τα οποία θα μπορούσαν να είναι στην αρχή μόλις ένα κιλό», δήλωσε ο Grezda.

Ο Baba Mondi είπε ότι θα χρειαζόταν επίσης μια μικρή υπηρεσία πληροφοριών. «Δεν έχουμε μυστικά, αλλά πρέπει να είστε προστατευμένοι», είπε.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing