Μιάμιση εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές εκλογές και οι υποψήφιοι διεκδικούν και την τελευταία ψήφο. Και ενώ οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, η κούρσα στις κρίσιμες πολιτείες είναι εξαιρετικά αμφίρροπη.

Tο προηγούμενο Σαββατοκύριακο και οι δύο υποψήφιοι διοργάνωσαν εκδηλώσεις για την προσέλκυση ψηφοφόρων στις πολιτείες όπου δίνουν μεγάλη μάχη, καθώς οι πολίτες σε όλη τη χώρα επωφελούνται από την πρόωρη ψηφοφορία είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω ταχυδρομείου. Παρόλο που προηγουμένως περιφρονούσε την πρόωρη ψηφοφορία ως πιθανό στόχο απάτης, η ομάδα του Τραμπ έχει πλέον αναγνωρίσει την αξία της: την περασμένη εβδομάδα, η πολιτεία της Τζόρτζια ανέφερε ρεκόρ συμμετοχής κατά τις δύο πρώτες ημέρες της πρόωρης ψηφοφορίας, η οποία ιστορικά ευνοεί τους Δημοκρατικούς. Την περασμένη Παρασκευή, ο Τραμπ προέτρεψε τις γυναίκες οπαδούς του να σηκώσουν τους «χοντρούς» συζύγους τους «από τον καναπέ» για να ψηφίσουν.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προσελκύσει μια ευρεία συμμαχία ψηφοφόρων, που περιλαμβάνει τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του, τους Ρεπουμπλικανούς του Ρίγκαν, τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, που έλκονται από τα στοιχεία του κατά της ελίτ, και εκείνους που νοσταλγούν την οικονομία της εποχής του. Αλλά ποιο ακριβώς είναι το προφίλ του ψηφοφόρου του Τραμπ; Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε 81.283.501 ψήφους και ο Τραμπ 74.223.975. Σύμφωνα με στοιχεία από το 2020, που βασίζονται σε έγκυρο δείγμα ψηφοφόρων από το κέντρο ερευνών Pew, ο Τραμπ ήταν πιο δημοφιλής μεταξύ των λευκών ανδρών χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου: το 65% αυτών τον ψήφισε. Εχει, όμως, και άλλους υποστηρικτές: το 53% των λευκών γυναικών ψήφισε τον Τραμπ, το 38% των ισπανόφωνων, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και το 42% των ψηφοφόρων με πτυχίο πανεπιστημίου. Στις αγροτικές περιοχές, κέρδισε το 65% των ψήφων, αλλά και το 43% των προαστίων.

Ο συγκεκριμένος συνασπισμός, δήλωσε ο Γουίτ Εϊρς, Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος και ιδρυτής της North Star Opinion Research, έχει υποστεί μικρές μετατοπίσεις από το 2020. «Το κύριο σημείο που έχει αλλάξει είναι το γεγονός ότι φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα μεταξύ των μειονοτήτων με χαμηλότερο εισόδημα, ιδίως των μαύρων και των ισπανόφωνων ανδρών, επειδή η ανάμνηση της οικονομίας την εποχή του Τραμπ είναι καλύτερη από αυτή του Μπάιντεν», είπε. Οι δημοσκοπήσεις για το 2024 δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται μεταξύ των βασικών υποστηρικτών του, αλλά χάνει υποστήριξη ανάμεσα στις λευκές γυναίκες. Οι υποστηρικτές του είναι άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, νέοι, πλούσιοι, φτωχοί, αστοί και αγρότες. Ποιοι είναι, λοιπόν; Και τι τους παρακινεί;

trump_election_usa_ok

Ως επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού ψηφοδελτίου, ο Τραμπ εγγυάται ότι θα κερδίσει τους περισσότερους, αν και όχι όλους, από τους βασικούς ψηφοφόρους του κόμματος. Ο Εϊρς χωρίζει τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους χονδρικά σε τρεις ομάδες: Οι Never Trumpers (Ποτέ Τραμπ), που αρνούνται να τον υποστηρίξουν, αποτελούν πλέον μόνο το 10%-12% των Ρεπουμπλικανών. Οι Always Trumpers (Πάντα Τραμπ), τον θεωρούν «σωτήρα της Αμερικής» και αποτελούν περίπου το 35%-40%. Το το υπόλοιπο, περίπου 40%-45%, είναι Maybe Trumpers (Ισως Τραμπ). «Τους αρέσουν οι πολιτικές του, αλλά δεν συμπαθούν την προσωπικότητά του», δήλωσε ο Εϊρς. «Πιστεύουν ότι οι πολιτικές του θα τους ευνοήσουν περισσότερο από τις πολιτικές της Κάμαλα Χάρις και γι’ αυτό θα σφίξουν τα δόντια και θα τον ψηφίσουν, παρά τους ενδοιασμούς τους», πρόσθεσε.

Ο Ντάνιελ Γκρέσελ, 70 ετών, συνταξιούχος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, από το Μαϊάμι της Φλόριντα, δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του μέρος της πνευματικής Δεξιάς. Αντιπαθεί τον πρόεδρο Μπάιντεν και τη Χάρις, επειδή θεωρεί ότι δεν υποστηρίζουν αρκετά σθεναρά το Ισραήλ, ασπάζονται την πολιτική της ταυτότητας και είναι αδύναμοι στα σύνορα. «Η πολιτική διαφορά υπερκαλύπτει την αντιπάθειά μου για την προσωπική συμπεριφορά του [Τραμπ]», δήλωσε ο Γκρέσελ. Στην ερώτηση γιατί ψηφίζει τον Τραμπ, ο Μάικ Κλαρκ, 74 ετών, συνταξιούχος ασφαλιστής, από το Μίσιγκαν, απάντησε: «Δεν είναι η Κάμαλα». Πιστεύει ότι η Χάρις δεν θα είναι σε θέση να «ισοσκελίσει τον Προϋπολογισμό». «Δεν τρέφω αυταπάτες ότι ο Τραμπ είναι άγγελος», ανέφερε, «αλλά δεν είναι Δημοκρατικός. Νομίζω ότι έχει κάποιες καλές ιδέες».

Για ορισμένους, η γοητεία του Τραμπ έγκειται στην ιδιότητα του αδέσμευτου. Ο Μπράιαν Πανεμπέκερ, 65 ετών, από την κομητεία Μακόμπ του Μίσιγκαν, έχει ταχθεί υπέρ του πρώην προέδρου. Τώρα, που αποσύρθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία, πιστεύει ότι οι εκλογές του 2020 ήταν στημένες, ότι το φαινόμενο «wokeness» έχει παρατραβήξει και ότι τα σύνορα με το Μεξικό πρέπει να κλείσουν. «Δεν ήταν υπόχρεος στο βαθύ κράτος (σ.σ.: μυστικά κυβερνητικά δίκτυα, που οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι ασκούν πραγματικά την εξουσία στις ΗΠΑ) ή στο γραφειοκρατικό κατεστημένο της Ουάσινγκτον.

(Ο Τραμπ) ήταν ένα αουτσάιντερ και ένιωσα ότι πραγματικά εκπροσωπούσε την εργατική τάξη», δήλωσε ο Πανεμπέκερ, προσθέτοντας: «Είναι ήδη δισεκατομμυριούχος, οπότε αγωνιζόταν για τον απλό άνθρωπο και τη γυναίκα, όσο ειρωνικό κι αν φαίνεται αυτό». Αυτά τα συναισθήματα συμμερίζεται και ο Μάρτι Μπερντ, 74 ετών, συνταξιούχος σύμβουλος προσλήψεων, από το Σάινερ του Τέξας, ο οποίος υποστηρίζει τον Τραμπ από το 2016. Οπως είπε, τότε διαπίστωσε ότι δεν ήταν συνηθισμένος πολιτικός, αλλά επιχειρηματίας. Δεν τον ενοχλούσε το θράσος του ή τα προσωπικά του «φορτία». «Αισθανθήκαμε ότι μας μίλησε, λέγοντάς μας τι επρόκειτο να κάνει», δήλωσε.

Οι προαναφερθέντες αποτελούν μέρος μιας αυξανόμενης αντιπαράθεσης κατά της ελίτ στις ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με τον Μάικ Μέρφι, πολιτικό σύμβουλο των Ρεπουμπλικανών, σχετίζεται με την υιοθέτηση των πολιτικών ταυτότητας από τους Δημοκρατικούς. «Αν οι Δημοκρατικοί ευθυγραμμίζουν την πολιτική τους με την πολιτική ταυτότητας, τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούν» όταν η λευκή εργατική τάξη σχηματίσει επίσης μια ομάδα ταυτότητας, τόνισε. Αυτό ισχύει και για μια κατηγορία νέων ανδρών, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στην τεχνολογία ή σε συναφείς κλάδους, οι οποίοι τείνουν να είναι φιλελεύθεροι σε κοινωνικά ζητήματα, απεχθάνονται τις πολιτικές ταυτότητας και χαιρετίζουν τους ομοίους του Ελον Μασκ, του επιχειρηματία που είναι τώρα ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Τραμπ.

Για αυτούς τους νεαρούς άνδρες ο Τραμπ αντιπροσωπεύει μια χειροβομβίδα που ρίχνεται στο status quo, μια πρόκληση για το «προσωποπαγές» σύμπαν των προσλήψεων DEI (διαφορετικότητα, ισότητα και συμπερίληψη), που εκπροσωπούν οι Δημοκρατικοί. Ο Τάιλερ Λάντστρομ, 28 ετών, κτηματομεσίτης στη Χονολουλού της Χαβάης, συμπαθεί τον ανατρεπτικό χαρακτήρα του Τραμπ, αν και όχι τις πολιτικές του, και σκοπεύει να τον ψηφίσει για πρώτη φορά. «Η υποστήριξή μου ξεκίνησε θεωρώντας τον απλώς αστείο», είπε. «Μου άρεσε η έμπνευση ενός διαφορετικού στυλ ανθρώπου».

Οι Ευαγγελικοί στηρίζουν τον πρώην πλανητάρχη

Ο Τραμπ διατηρεί σημαντική υποστήριξη μεταξύ των Ευαγγελικών χριστιανών, παρά την ταραχώδη προσωπική του ζωή, την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση και τη χαοτική σχέση του με την οργανωμένη θρησκεία. Το 2020, το 69% των λευκών Ευαγγελικών προτεσταντών, ένα σημαντικό, αλλά συρρικνούμενο τμήμα του εκλογικού σώματος (λόγω τόσο της δημογραφικής αλλαγής όσο και της αύξησης του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν την Εκκλησία), υποστήριξε τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με επικυρωμένα δείγματα ψηφοφόρων του κέντρου ερευνών Pew. Με βάση τα exit polls της Edison Research, το 47% των καθολικών όλων των προελεύσεων τον ψήφισαν το 2020 και το 52% τον Μπάιντεν.

Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν πολιτικές κατά των αμβλώσεων: Δεν έχουν ξεχάσει ότι, όταν ο Τραμπ ήταν στην εξουσία, διόρισε συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι οποίοι στη συνέχεια τερμάτισαν το ομοσπονδιακό δικαίωμα στις αμβλώσεις (παρόλο που ο ίδιος ο Τραμπ έχει αμφιταλαντευτεί στο θέμα των αμβλώσεων και η σύζυγός του, Μελάνια, υπερασπίστηκε πρόσφατα τα δικαιώματα στις αμβλώσεις). Ο Ρομπέρτο Αλμπίνο, 37 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών και Ευαγγελικός χριστιανός, ο οποίος είναι ηγέτης στο Ινστιτούτο Οικογένειας της Πενσιλβάνια, όπου εργάζεται για τη συμμετοχή της ισπανόφωνης ευαγγελικής κοινότητας, δηλώνει ότι υποστηρίζει τη νομοθεσία υπέρ της ζωής, αν και δεν κατατάσσει τον εαυτό του στους ψηφοφόρους που ψηφίζουν μόνο για τις αμβλώσεις. Το 2016 ψήφισε τον Τραμπ επειδή πίστευε ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν «πάρα πολύ ριζοσπαστική». Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, άρχισε να τον συμπαθεί περισσότερο, εν μέρει επειδή είδε τη δική του οικονομική κατάσταση να βελτιώνεται και εν μέρει επειδή είδε πόσο μίσος ενέπνεε ο Τραμπ στην Ουάσινγκτον. «Ηταν μεγάλη η έκταση στην οποία θα έφταναν για να δημιουργήσουν ψευδείς αφηγήσεις και να προσπαθήσουν να τον ρίξουν», ανέφερε. «Και αυτό βγήκε προς τα έξω ακόμα περισσότερο τη δεύτερη φορά».

Η κρίση του κόστους ζωής

Το «Casa Del Mofongo», στη Βηθλεέμ της Πενσιλβάνια, σερβίρει αναμφισβήτητα το καλύτερο δομινικανικό φαγητό στην πόλη, αλλά έχει παραλύσει από την αύξηση του κόστους των τροφίμων (ιδιαίτερα των αυγών και του κοτόπουλου) και του ενοικίου μετά την πανδημία. Και τώρα η Μάιρα Κολάντο, μία από τις ιδιοκτήτριες, αλλάζει την ψήφο της προς τον Τραμπ, παρόλο που δεν είναι οπαδός του. «Υπήρξα Δημοκρατική, ψήφισα τους Δημοκρατικούς, αλλά μάλλον δεν είμαι πια», είπε και προσέθεσε: «Οταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, υπήρχαν περισσότερα χρήματα στην αγορά. Θέλω να πω, όταν μιλάει, δεν είναι τόσο καλός, αλλά είναι επιχειρηματίας και είναι πολύ καλός με τα χρήματα».

Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν εκατομμύρια ψηφοφόροι που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τείνουν προς τον Τραμπ λόγω της οικονομίας. Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία ότι ο πληθωρισμός πέφτει τώρα. Αυτό που θυμούνται είναι ότι πριν από τέσσερα χρόνια ένα πακέτο αυγά κόστιζε τα μισά από ό,τι σήμερα και ότι το ενοίκιό τους αυξήθηκε. Αυτό το ένστικτο μπορεί να είναι η διαφορά που θα βοηθήσει τον Τραμπ να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing