Η Κάμαλα Χάρις ελπίζει να άρει το αδιέξοδο των αμερικανικών εκλογών, μιλώντας για τους κινδύνους της επανεκλογής του Ντόναλντ Τράμπ, σε λόγο που εκφωνήθηκε στο μέρος όπου εκείνος απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του πριν εισβάλλουν στο Καπιτώλιο. Η Χάρις, 60 ετών, ασχολήθηκε και με άλλα θέματα της καμπάνιας της, όπως η «χαρά» έναντι της αρνητικότητας και η «ελευθερία» σε αντίθεση με τους περιορισμούς των Ρεπουμπλικανών και τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων, αλλά επέστρεψε στο ίδιο βασικό μήνυμα με τον Τζό Μπάιντεν, ότι ο πρώην πρόεδρος αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Αμερική.

Η Κάμαλα Χάρις το εξέφρασε αυτό με έμφαση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του CNN το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ακολουθώντας τακτική αντιστροφής των ερωτήσεων που της έθεταν σε πολιτική επίθεσης κατά του Trump, συμφωνώντας ότι είναι "φασίστας" και αποκαλώντας τον «ασταθή» και «ακατάλληλο» για να υπηρετήσει ως Πρόεδρος τον ΗΠΑ.

Ο 78χρονος Τράμπ, ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση για debate με την Χάρις στην εκδήλωση, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο πρώτο τους debate, της ανταπέδωσε τις κατηγορίες, αποκαλώντας την «απειλή για τη δημοκρατία» που «δεν είναι κατάλληλη για πρόεδρος». Αλλά με τους αντιπάλους να παλεύουν στήθος με στήθος στα τελικά στάδια της προεδρικής κούρσας, η Χάρις ενισχύθηκε στους ισχυρισμούς της από ανώτερους Ρεπουμπλικανούς, που συνεργάστηκαν με τον Τράμπ στον Λευκό Οίκο.

«Σας καλώ να μπείτε στο διαδίκτυο για να ακούσετε τον John Kelly, τον πρώην προσωπάρχη του Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος μας είπε, ο Τράμπ είπε, ουσιαστικά, γιατί οι στρατηγοί μου δεν είναι σαν αυτούς του Χίτλερ;» είπε η Χάρις σε ακροατήριο 32 αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που συγκέντρωσε το CNN στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Απαντούσε σε ερώτηση ενός ακροατή σχετικά με το πώς θα καταπολεμούσε τον αντισημιτισμό. Ο παρουσιαστής Anderson Cooper προσπάθησε ξανά, ρωτώντας αν η Χάρις πιστεύει ότι ο Τράμπ είναι αντισημίτης. «Πιστεύω ότι ο Trump αποτελεί κίνδυνο για την ευημερία και την ασφάλεια της Αμερικής», είπε η Χάρις, δίνοντας έμφαση στην ατζέντα της και εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου.

kamala_xaris_omilia_usa

«Είχατε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να αψηφά τη θέληση του λαού σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και να εξαπολύει έναν βίαιο όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο με 140 αστυνομικούς να δέχονται επίθεση. Κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν», είπε. «Το λέω αυτό για να τονίσω ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει να έχει έναν πρόεδρο που ενθαρρύνει τον υγιή διάλογο, εργάζεται σε όλα τα επίπεδα, δεν φοβάται τις καλές ιδέες από όπου και αν προέρχονται, αλλά και επίσης διατηρεί ορισμένα πρότυπα ... και σίγουρα δεν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Χίτλερ, θαυμάζοντάς τον».

Πιεσμένη για λεπτομέρειες, η Χάρις προτίμησε τις γενικότητες και τις επιθέσεις στον Τράμπ. Στην ερώτηση «ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα αναλαμβάνατε για να γεφυρώσετε το πολιτικό χάσμα και να δημιουργήσετε περισσότερη ενότητα;» επανέλαβε την υπόσχεσή της ότι «θα είμαι μια πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς» και ότι «δε θα παίρνω αποφάσεις με βάση το ποιος με ψήφισε ή ποιο είναι προς το προσωπικό μου συμφέρον», όπως ισχυρίστηκε ότι έκανε ο Τράμπ.

Η Χάρις αναμένεται να μιλήσει στην Ουάσινγκτον αύριο Τρίτη, ενώ την Παρασκευή εισήλθε σε ρεπουμπλικανικό έδαφος με μια συγκέντρωση στο Χιούστον του Τέξας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και η τραγουδίστρια Beyonce. Σε ερώτηση της Pam Thistle, μεσίτριας ακινήτων, στην εκδήλωση του CNN για «περισσότερα στοιχεία για τα οικονομικά σας σχέδια», η Harris ανέφερε τα γνωστά της σημεία σχετικά με τους δισεκατομμυριούχους που πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους νοσηλευτές και τους δασκάλους.

Η Thistle δεν έμεινε ικανοποιημένη, συγκεκριμενοποιώντας την ερώτησή της, λέγοντας: «Μιλάω για τους σκληρά εργαζόμενους». Η Χάρις δήλωσε ότι ήθελε να «εξηγήσει τι εννοούσε... Πρέπει να το αναφέρω αυτό, διότι δυστυχώς ο Τράμπ, όταν ήταν πρόεδρος, έδωσε φοροελαφρύνσεις στους πλουσιότερους, στους δισεκατομμυριούχους και τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες πρόσθεσαν τρισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμά μας». Ενώ έφερε ξανά στο προσκήνιο τις πολιτικές του Τράμπ, το μόνο που κατάφερε ήταν να επαναλάβει την πολιτική εγγύηση του Biden την οποία και κληρονόμησε - «Δεν θα αυξήσω τους φόρους σε κανέναν που βγάζει λιγότερα από 400.000 δολάρια το χρόνο» - καθώς και το δικό της σχέδιο για φορολογικό επίδομα της τάξεως των 6.000 δολαρίων για τα παιδιά.

Ο Cooper προσπάθησε και πάλι για λογαριασμό της Thistle, ρωτώντας. «Αν κάποιος κερδίζει 500.000 δολάρια, 600.000 δολάρια, 700.000 δολάρια, σύμφωνα με το σχέδιό σας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν οι φόροι του;» ρώτησε. Η Χάρις απάντησε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να ξέρουμε τις λεπτομέρειες - είναι μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, σωστά;». Η Thistle δήλωσε στη συνέχεια στο CNN ότι «προσέχει πολύ τις λεπτομέρειες», κάνει μόνη της τη φορολογική της δήλωση και ως πρόσφατη χήρα, «πρέπει να ψηφίσω για την οικογένειά μου», προσθέτοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον θα ψηφίσει.

Όταν ρωτήθηκε πόσα χρήματα των φορολογούμενων θα δαπανηθούν για «παροχές και επιδόματα» προς τους μετανάστες, η απάντηση της Χάρις ξεκίνησε λίγο μπερδεμένα. «Ας ξεκινήσουμε με το εξής: το μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν είναι στιβαρό και χρειάζεται διορθώσεις, αφού έχει διαρραγεί εδώ και πολλά χρόνια. Ένα από αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι να βάζουμε πάντα ως προτεραιότητα αυτό που πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τα σύνορά μας», είπε.

Ο David Axelrod, πρώην σύμβουλος του προέδρου Obama, δήλωσε στο CNN ότι η Χάρις ήταν υπέρμαχος του δικαιώματος στην άμβλωση και της βοήθειας για τους φροντιστές ηλικιωμένων συγγενών. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι όταν αρνείται να απαντήσει σε μια ερώτηση, η συνήθειά της είναι να το ρίχνει στις γενικότητες και το έκανε αυτό σε μερικές απαντήσεις», προσέθεσε. Σε μια νέα πολιτική απόφαση, η Χάρις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσθέσει δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να τερματίσει τη συντηρητική πλειοψηφία του μετά την απόφαση να αρθεί το δικαίωμα στην άμβλωση που ίσχυε εδώ και πέντε δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αμερικανικός λαός χάνει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του στο Ανώτατο Δικαστήριο», ξεκίνησε η Χάρις. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους μεταρρύθμιση του δικαστηρίου και θα μελετήσουμε τι μορφή θα πάρει και πως θα είναι στην πράξη».
Αυτό σηματοδότησε μια αλλαγή σε σχέση με την κυβέρνησή της, διότι ο Μπάιντεν είχε συγκαλέσει επιτροπή για το μέλλον του δικαστηρίου, το οποίο είχε απορρίψει την αύξηση του μεγέθους του.

Ο αριθμός των δικαστών μπορεί να αλλάξει με νομοθετικές πράξεις του Κογκρέσου, οπότε η Χάρις έδωσε στους Ρεπουμπλικάνους το προεκλογικό στίγμα ότι αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν, θα επιδιώξουν να γεμίσουν το δικαστήριο, επειδή δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις του. Στη συνέχεια, επιτέθηκε και πάλι στον χαρακτήρα του Τράμπ, λέγοντας: «Ενώ θέτετε το θέμα του δικαστηρίου, πρέπει να καταλάβετε ότι και πάλι, σε 13 ημέρες, ο αμερικανικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών». «Σε 13 ημέρες, θα αποφασίσετε ποιος θα κάθεται στο Οβάλ Γραφείο στις 20 Ιανουαρίου», συνέχισε. «Από τη μία πλευρά, έχουμε τον Ντόναλντ Τράμπ, κάποιον που αποδεικνύει ολοένα και πιο πολύ πόσο ασταθής είναι και ο οποίος, όπως έχουμε διαπιστώσει εμείς και οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, είναι ακατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ο Τράμπ πραγματοποίησε τη δική του ομιλία στην Πενσυλβάνια την περασμένη εβδομάδα, η οποία πήρε μια περίεργη τροπή, αφού απάντησε σε μόλις πέντε ερωτήσεις του κοινού και στη συνέχεια επέμεινε να παίζει την αγαπημένη του μουσική για 39 λεπτά, παραμένοντας στη σκηνή και περιστασιακά χορεύοντας.
Μια νέα δημοσκόπηση για την εφημερίδα The Wall Street Journal του δίνει οριακό προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο της τάξης του 45% με 47%. Πρόκειται για ανατροπή της δημοσκόπησης του Αυγούστου, που έδειχνε τη Harris με προβάδισμα δύο μονάδων. Και τα δύο αποτελέσματα είναι εντός του περιθωρίου σφάλματος. Η δημοσκόπηση της Journal τον ανέδειξε επίσης ως τον υποψήφιο με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε τέσσερα από τα έξι βασικά θέματα των εκλογών.

Ο Τράμπ δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη στο Truth Social: «Η συντρόφισσα Κάμαλα Χάρις βλέπει ότι χάνει, και χάνει άσχημα, ειδικά αφού έκλεψε στον Αγώνα από τον απατεώνα Τζό Μπάιντεν, οπότε τώρα ανεβάζει όλο και περισσότερο τη ρητορική της, φτάνοντας στο σημείο να με αποκαλεί Αδόλφο Χίτλερ και ό,τι άλλο της κατέβει στο διεστραμμένο της μυαλό. «Αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και δεν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Και οι δημοσκοπήσεις της το δείχνουν!».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing