Γερμανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη θα απογειωθούν από τη Σκωτία το επόμενο έτος, για να κυνηγήσουν ρωσικά υποβρύχια, στο πλαίσιο ενός αμυντικού συμφώνου μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου. Τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας τύπου P-8 Poseidon του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού θα αναπτύσσονται περιοδικά από τη βάση Lossiemouth της RAF, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία του Βόρειου Ατλαντικού, μετά τις ανησυχίες για ρωσικά υποβρύχια κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η RAF διαθέτει εννέα από τα αεροσκάφη της Boeing, τα οποία είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την εύρεση, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ρωσικών σκαφών, ενώ τα γερμανικά θα ενισχύσουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, John Healey, και ο Γερμανός ομόλογός του, Boris Pistorius, υπέγραψαν τη συμφωνία στο Λονδίνο την Τετάρτη. Μια πηγή του Whitehall δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γερμανικά αεροσκάφη εγκαθίστανται στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 25 χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι, αν και υπήρξαν περιορισμένες αποστολές στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο κοινής εκπαίδευσης με τους Γερμανούς τη δεκαετία του 1980, η τελευταία ανακοίνωση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αναπτύσσονται σε αυτήν την κλίμακα και για τη διενέργεια επιχειρήσεων.

Δεν ήταν σαφές πόσα αεροσκάφη του γερμανικού Ναυτικού θα βρίσκονται σταθμευμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανά πάσα στιγμή. Βάσει του συμφώνου, η Βρετανία θα ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο για την κατασκευή σωλήνων πυροβόλων όπλων, για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, χρησιμοποιώντας τον χάλυβα της Sheffield Forgemasters. Η συμμαχία περιλαμβάνει μια συμφωνία για την ταχεία ανάπτυξη ενός όπλου κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορεί να βάλλει μακρύτερα από τους βρετανικής κατασκευής πυραύλους Storm Shadow, οι οποίοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 155 μιλίων, ενώ επίσης θα είναι ακριβέστερο από οποιοδήποτε άλλο χρησιμοποιείται σήμερα.

Οι σύμμαχοι προβλέπουν ότι το όπλο θα μπορούσε να ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Μόσχα, αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσιζε να εκτοξεύσει τακτικά πυρηνικά όπλα. Θα έχει εμβέλεια περίπου 2.000 μιλίων, σύμφωνα με πρόσφατες συζητήσεις. Μια αμυντική πηγή δήλωσε ότι θα υπερβεί «κατά πολύ» τις υπάρχουσες δυνατότητες. Το 1987, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν τη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς ή INF, η οποία απαγόρευσε τους χερσαίους βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές από 310 έως 3.400 μίλια.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συνθήκη το 2019, αφού ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι την παραβίαζε. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών της Ευρώπης με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή όσον αφορά τις σχέσεις με τη Γερμανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Πέρυσι ο ναύαρχος Sir Tony Radakin, επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε για «πρωτοφανή αύξηση της ρωσικής υποβρύχιας και υποθαλάσσιας δραστηριότητας» κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κρίσιμων υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνίας. Τα δύο έθνη θα διερευνήσουν νέες δυνατότητες υποθαλάσσιας επιτήρησης στο πλαίσιο της συμφωνίας, για να μπορούν να εντοπίζουν καλύτερα οποιαδήποτε ρωσική δραστηριότητα γύρω από τα καλώδια. Επίσης, θα εκπαιδεύονται και θα πραγματοποιούν από κοινού ασκήσεις στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, όπου θα επιδιώξουν να αναπτύξουν νέους τρόπους μάχης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που θα πετούν μαζί με μαχητικά. Στο πλαίσιο των σχεδίων υποστήριξης της Ουκρανίας, θα εργαστούν για τον εξοπλισμό των γερμανικών ελικοπτέρων Sea King με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing