Οι πρόσφυγες θα ήταν δυνατόν να επιστρέψουν από την Ολλανδία στη Συρία ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους, βάσει ενός νέου νόμου. Ο νόμος περί έκτακτων μέτρων για το άσυλο κατατέθηκε από τον ολλανδικό συνασπισμό, στον οποίο κυριαρχούν οι σκληροί δεξιοί εθνικιστές, με επικεφαλής τον Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος κέρδισε πέρυσι τις εκλογές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο διέρρευσε στον ολλανδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS, η εθνική πολιτική σχετικά με τη Συρία θα «αυστηροποιηθεί σημαντικά», με τον καθορισμό ασφαλών περιοχών «φέτος, αν είναι δυνατόν», που θα επιτρέπει την επιστροφή νέων αιτούντων άσυλο.

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα η Ολλανδία θα είναι επίσης δυνατό να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι «παράτυποι μετανάστες», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα, θα στέλνονται αμέσως πίσω στη Γερμανία ή το Βέλγιο, ενδεχομένως κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ. Η απέλαση Σύρων που δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα στη Συρία θα «εξεταστεί» στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία θα συνεπάγονται την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Ολλανδίας με τον πρόεδρο Άσαντ.

Ο Στέφαν βαν Μπάαρλ, ηγέτης του Denk, ενός κεντροαριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης, που δημιουργήθηκε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, επιτέθηκε στο σχέδιο του συνασπισμού για την απέλαση των αιτούντων άσυλο πίσω στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς το ως «συμφωνία με τον διάβολο». «Η ακροδεξιά ιδεολογία του Βίλντερς κανονικοποιείται ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή απάνθρωπων σχεδίων», δήλωσε.

Την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύροι αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011. Η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας «επανεισδοχής» με τον Άσαντ, παρά τη φήμη του καθεστώτος ότι καταστέλλει και «εξαφανίζει» τους αντιφρονούντες, θεωρείται ένα πολύ σημαντικό επόμενο βήμα από αυξανόμενο αριθμό χωρών.

Η Αυστρία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Σλοβακία, καθώς και η Ολλανδία πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεώσει τους διπλωματικούς δεσμούς με τον Άσαντ προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλείς περιοχές για τους αιτούντες άσυλο. Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέδριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε ότι η επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων από τον Λίβανο, που διέφυγαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τη χερσαία εισβολή κατά της Χεζμπολάχ, αποτελεί «απόδειξη» ότι η Συρία είναι μια ασφαλής χώρα.

ollandia_prosfyges_asant_2

Η Τζόρτζια Μελόνι, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, αποχώρησε από το στρατόπεδο των χωρών που πιέζουν για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της απόσπασης πρεσβευτή στη Δαμασκό, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των μεταναστών, ξεκινώντας από την εθελοντική «επανεγκατάσταση».

Φέτος ο Νατζίμπ Μικάτι, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, η χώρα του οποίου έχει φιλοξενήσει την πλειονότητα των προσφύγων από τον εμφύλιο πόλεμο της διπλανής πόρτας, δήλωσε ότι «οι περισσότεροι Σύροι» θα μπορούσαν να επιστρέψουν, αφού «η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει» ασφαλείς ζώνες. Οι πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τις διώξεις του καθεστώτος Άσαντ ή τρομοκρατικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να διαφωνούν. Όσοι πέρασαν τα σύνορα από τον Λίβανο πρόσφατα υποστηρίζουν ότι ήταν το λιγότερο δυσμενές από τα δύο δεινά.

«Η Συρία δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλές μέρος. Ως άνδρες, κινδυνεύουμε με σύλληψη και αναγκαστική στράτευση», δήλωσε ένας άνδρας στο Al Jazeera αφού επέστρεψε στο χωριό του κοντά στην Ιντλίμπ, στη Βορειοδυτική Συρία, από τον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Άσαντ ανακοίνωσε «γενική αμνηστία» για τους πολιτικούς κρατουμένους και κάλεσε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία. Ωστόσο, φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιούν για δεκάδες συλλήψεις μεταξύ αυτών που επιστρέφουν. «Δεν υπάρχουν ''ασφαλείς ζώνες'' στη Συρία του Άσαντ», δήλωσε το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την περασμένη εβδομάδα.

Η Συρία χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές μετά τον εμφύλιο πόλεμο, με το μεγαλύτερο μέρος, που καλύπτει το 60% της πρώην επικράτειάς της, να ελέγχεται από τον Άσαντ. Οι περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Άγκυρας. Το έδαφος στα βορειοανατολικά διοικείται από τις συροκουρδικές δυνάμεις. Ένα μικρότερο τμήμα της Συρίας στα βορειοδυτικά διοικείται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα.

Οι νέοι ολλανδικοί κανόνες, οι οποίοι θα δοκιμαστούν σε κοινοβουλευτικές μάχες τις προσεχείς εβδομάδες, θα καταργήσουν τις άδειες ασύλου που έχουν οριστεί για αόριστο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας το άσυλο σε τριετή περίοδο. Στις αρχές του επόμενου έτους οι Ολλανδοί θα δημιουργήσουν κέντρα κράτησης για αιτούντες άσυλο χωρίς χαρτιά και για όσους έχουν απορρίψει τις αιτήσεις τους για καθεστώς πρόσφυγα.

Το ολλανδικό VluchtelingenWerk, ή αλλιώς συμβούλιο προσφύγων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λαμβάνει μέτρα που θα καταστήσουν το σύστημα ασύλου μη λειτουργικό. «Η κυβέρνηση προσπαθεί σκόπιμα να διαταράξει το σύστημα ασύλου», δήλωσε ο Φρανκ Κάντελ, πρόεδρος του συμβουλίου.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing