Manchester United: Ο Ρούμπεν Αμορίμ μπορεί να τα διορθώσει όλα, αν παίξουν με τους όρους του
Ο Αμορίμ πρέπει επίσης να επιφέρει αλλαγές στην κουλτούρα, ένα άλλο μακροχρόνιο πρόβλημα της United
Την ώρα που ο Πορτογάλος γίνεται ο νεότερος μάνατζερ της Γιουνάιτεντ, ο Jonathan Northcroft αναρωτιέται αν αυτό το πληγωμένο μεγαθήριο βρήκε επιτέλους τον κατάλληλο άνθρωπο για να επαναφέρει τις καλές στιγμές
Έχουν περάσει 38 χρόνια, ακριβώς αυτή την εβδομάδα, από τότε που ο Άρτσι Νοξ προπονούσε τους νεαρούς παίκτες της Aberdeen σε ένα τοπικό πάρκο, όταν είδε την οροφή της κόκκινης Mercedes του σερ Άλεξ Φέργκιουσον να κινείται με ταχύτητα πίσω από έναν φράχτη. Ο Φέργκι πετάχτηκε έξω. «Θα πάμε στη Manchester United», είπε. Πότε; «Απόψε». Ο Νοξ προσπάθησε να τον αποτρέψει, λέγοντάς του ότι η σύζυγός του ήταν δασκάλα και ότι τα παιδιά του ήταν πολύ ευτυχισμένα στο σχολείο. «Το ξέρω», είπε ο Φέργκι, «και θα σου προτείνουν τη θέση στην Aberdeen, οπότε τι θα κάνεις;». «Μπορώ καν να πάω σπίτι και να μιλήσω στη γυναίκα μου;» ρώτησε ο Νοξ. Ο Φέργκι εκνευρίστηκε: «Δεν έχω χρόνο για χάσιμο».
Ο Φέργκιουσον ήταν ένας άνθρωπος που βιαζόταν, και ίσως ο σπουδαιότερος από τους μάνατζερ, αλλά ακόμη και αυτός χρειαζόταν χρόνο για να ανατρέψει το μεγαλύτερο τάνκερ του ποδοσφαίρου. Μετά το διορισμό του το Νοέμβριο του 1986, η Manchester United ήταν πρωταθλήτρια Αγγλίας για 6,5 σεζόν, κάτι που αναγνωρίστηκε από το συμβολικό εξαετές συμβόλαιο που δόθηκε στον διάδοχό του, Ντέιβιντ Μόγιες.
Τώρα η Γιουνάιτεντ σκέφτεται ένα διαφορετικό πρόσωπο, τον έκτο μόνιμο προπονητή της από τότε που ο Φέργκιουσον αποσύρθηκε το 2013. Στο πλευρό του Μόγιες, του Λουίς φαν Γκάαλ, του Ζοζέ Μουρίνιο, του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και του Έρικ τεν Χαγκ βρίσκεται ο Ρούμπεν Αμορίμ, ένας νεαρός Πορτογάλος γόης με κουκούλα, τον οποίο ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποκαλεί «Ποιητή». Αποτελεί φαινόμενο στην προπονητική του καριέρα, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια πήρε τα ηνία μαζί με τον Γκάμπριελ Αγκμπονλάχορ στη Belfast, στο ίδιο ταχύρρυθμο πρόγραμμα της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που ανέδειξε τους Έντι Χάουε, Γκάρι Ο'Νιλ και Σον Ντάιτς.
Ο Αμορίμ εντάσσεται σε ένα ταλαιπωρημένο μεγαθήριο που σε 11 ολοκληρωμένες σεζόν μετά τον Φέργκιουσον έχει τερματίσει αθροιστικά 254 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια και της οποίας η κατάταξη στην UEFA είναι ακριβώς πάνω από εκείνη της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ. Ένας σύλλογος «μακριά από τη Manchester City, τη Liverpool και την Arsenal», λέει ο Πίτερ Σμάιχελ. «Δεν καταλήξαμε 14οι επειδή είχαμε κακή πορεία. Εμείς είμαστε αυτή η ομάδα».
Ωστόσο, ο Αμορίμ αποτελεί παρέκκλιση. Στα 39 του χρόνια είναι το νεότερο αφεντικό της United εδώ και 55 χρόνια και το πρώτο, μετά τον Φέργκιουσον, που έχει αποκτηθεί σε ένα νεαρό στάδιο της καριέρας του, όπου τα χαρακτηριστικά της ενέργειας, της ανοδικής πορείας και του προσωπικού μαγνητισμού του δεν έχουν φθαρεί. Είναι επίσης ο πρώτος επικεφαλής προπονητής της United, γεγονός που παραπέμπει όχι μόνο σε μια οργανωτική αλλαγή, αλλά και σε μια φιλοσοφική αλλαγή, καθώς πλέον τα βασικά ζητήματα, όπως η πρόσληψη προσωπικού, θα καθοδηγούνται από ένα ποδοσφαιρικό τμήμα και όχι από ένα άτομο. Η United επιτέλους «απομακρύνεται από ένα σύστημα όπου ολόκληρος ο σύλλογός μας είναι διαμορφωμένος κατ' εικόνα και ομοίωση του προπονητή», δήλωσε ένας εκ των ειδικών.
Παρ' όλα αυτά, ο Τεν Χαγκ εμφανίστηκε ως μια πειστική εναλλακτική λύση. Η United είχε αναπτύξει το δικό της εξειδικευμένο εργαλείο προσλήψεων που ονομαζόταν «Trackerman» και ο τότε επικεφαλής των δεδομένων, Ντομινίκ Τζόρνταν, υπέβαλε μια ερώτηση: «Μοιάζει το παιχνίδι του προπονητή με τη Manchester United: συναρπαστικό, επιθετικό [και γεμάτο] ένταση και ρυθμό;» Ο υπολογιστής απάντησε θετικά όσον αφορά τον Τεν Χαγκ. Κάποτε ο Ajax του σημείωσε 175 γκολ σε μία μόνο σεζόν και οι ειδικοί της τακτικής εξυμνούσαν το «μοναδικό» μοντέλο παιχνιδιού του, την «κάθετη tiki-taka». Για δύο παιχνίδια, ο Τεν Χαγκ προσπάθησε να οικοδομήσει την άμυνα και να κυριαρχήσει με τόλμη στον αντίπαλο. Η United είχε κατά μέσο όρο 65% κατοχή μπάλας. Αλλά η πρώτη ήταν μια εντός έδρας ήττα από την Brighton & Hove Albion και η δεύτερη μια ήττα με 4-0 εκτός έδρας από την Brentford. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια παρορμητική αύξηση των προσλήψεων, με την άφιξη του Αντονί και του Κασεμίρο με συνολικό κόστος 275 εκατομμυρίων λιρών (συνυπολογίζοντας και τους μισθούς), τιμωρίες στις προπονήσεις και μια στροφή σε ένα πιο αντεπιθετικό, ρεαλιστικό στυλ.
Υπήρξε μια ανάκαμψη, μια κατάκτηση του τελικού του League Cup, αλλά στη συνέχεια μια καταστροφή με 7-0 στο Άνφιλντ και από εκεί και πέρα η βασιλεία του Τεν Χαγκ περιλάμβανε τα ίδια τροπάρια σε επανάληψη: διακυμάνσεις στην απόδοση, άσκηση αυστηρότητας απέναντι στους παίκτες, αντιδραστικές μεταγραφές και απελπισμένη αναζήτηση αγωνιστικής ταυτότητας.
Από το 2013 έως το 2021 οι μεταγραφές διεκπεραιώνονταν από έναν λογιστή (τον Εντ Γούντγουορντ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο) και τους Γκλέιζερς. Στη συνέχεια, από το 2021 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Μάρταου ήταν επικεφαλής. Υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση στη σύναψη συμφωνιών, αλλά μικρή πρόοδος στον εντοπισμό στόχων, με τον Τεν Χαγκ να ασκεί επιρροή και τον ατζέντη του, Κέες Βος, για να εμπλέκεται στις συμφωνίες. Τώρα υπάρχει ένα τμήμα με επικεφαλής έναν έμπειρο αθλητικό διευθυντή, τον Νταν Άσγουορθ, στον οποίο θα αναφέρεται ο Αμορίμ, με έναν τεχνικό διευθυντή (Τζέισον Γουίλκοξ) και έναν γκουρού του σκάουτινγκ δεδομένων (Κρίστοφερ Βιβέλ), το έργο του οποίου έχει εξυμνηθεί σε άλλους συλλόγους. Στην κορυφή, ο διευθύνων σύμβουλος Ομάρ Μπεράντα είναι διαφορετικός από τους προκατόχους του ως ένας «ποδοσφαιρικός» διευθύνων σύμβουλος, που συνηθίζει να κλείνει συμφωνίες.
Ο Μπεράντα έπαιξε δυναμικό ρόλο στην πρόσληψη του Αμορίμ, απολύοντας τον Τεν Χαγκ πριν πετάξει στη Λισαβόνα για να διαπραγματευτεί με το νέο άτομο και τους διευθυντές της Sporting Lisbon πρόσωπο με πρόσωπο και ο Αμορίμ είναι σε μεγάλο βαθμό ο άνθρωπος του Άρσγουορθ και του Μπεράντα. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στα κοστούμια και τις φόρμες στη United που δεν έχει υπάρξει από τον σεβαστό άξονα του Φέργκιουσον και του Ντέιβιντ Γκιλ, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
Ο Αμορίμ θα έχει λόγο στις μεταγραφές, και δεν θα ήταν κακό αν πίεζε για τη «μηχανή του γκολ» της Sporting, τον Βίκτορ Γκιοκέρες, αλλά όχι τόσο σημαντικό λόγο όσο ο Τεν Χαγκ και το καλοκαίρι φάνηκε για πρώτη φορά η στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει η Ineos, δηλαδή να στρατολογήσει τους καλύτερους νέους και να αναπτύξει μια νεανική ομάδα γύρω από αυτούς και λαμπρά προϊόντα της ακαδημίας, όπως ο Αλεχάντρο Γκαρνάτσο. Πριν ο Τεν Χαγκ τους οδηγήσει σε υπογραφές όπως ο Ματίς ντε Λιχτ (ο οποίος έφτασε παρά τις προειδοποιήσεις των σκάουτερ), ο 18χρονος Γάλλος κεντρικός αμυντικός Λενί Γιορό υπέγραψε από τη Lille έναντι 58,9 εκατομμυρίων λιρών.
Η Ρεάλ Μαδρίτης πίστευε ότι είχε τον Γιόρο και ότι ήταν περιζήτητος από τη Λίβερπουλ και την Παρί Σεν Ζερμέν. Ένας κορυφαίος υπεύθυνος προσλήψεων σε έναν μεγάλο εγχώριο αντίπαλο λέει ότι ο Γιορό ήταν ένα «πραγματικό πραξικόπημα». «Πραγματικά πίστευα ότι ήταν η αρχή μιας νέας αυγής στην πρόσληψη προσωπικού στη United», είπε. «Οπότε χάρηκα όταν υπέγραψαν τον Ντε Λιχτ και τον [Νουσέιρ] Μαζραουί και αποδείχθηκε ότι όλα αυτά ήταν μια φάρσα». Τα δεδομένα ήταν καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό του Αμορίμ, όπως και η δουλειά των ντετέκτιβ, με τη United να συγκεντρώνει μαρτυρίες από όσους έχουν συνεργαστεί με ή για τον πρώην μέσο της Πορτογαλίας. Η έκθεση: αποδεδειγμένος νικητής, υψηλοί βαθμοί για το στυλ παιχνιδιού, ένας παίκτης που αναπτύσσει τους παίκτες και ένας ενεργητικός και λαμπρός επικοινωνιολόγος που μεταφέρει τις ιδέες του. Είναι το τελευταίο στοιχείο που προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα ότι θα μπορούσε να είναι «ο ένας και μοναδικός».
Αλλά η επικοινωνία και το χάρισμα είναι τα σημεία στα οποία λέγεται ότι υπερέχει περισσότερο. Ο Ρονάλντο αποκάλεσε τον Αμορίμ, πρώην συμπαίκτη του στην ομάδα της Πορτογαλίας, «Ποιητή» λόγω του τρόπου που χειρίζεται τις λέξεις. Αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να βοηθήσουν στην ατομική προπόνηση και την παρακίνηση των παικτών.
Ο Όλι Γουάτκινς υπό τον Ουνάι Έμερι. Ο Μικέλ Αρτέτα μετατρέπει τον Μπουκάγιο Σάκα από νεαρό αριστερό μπακ σε έναν από τους καλύτερους δεξιούς εξτρέμ στον κόσμο. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα κοιτάζει έναν κεντρικό αμυντικό (Γιόσκο Γκβαρντιόλ) και βλέπει έναν αμυντικό που μπορεί να μετατραπεί και να γίνει σχεδόν Νο 10. Ο Άρνε Slot κατανοεί ότι η υπερδύναμη του Ράιαν Γκράβενμπερτς είναι η κάθετη παραλαβή της μπάλας και το χτίσιμο του παιχνιδιού του γύρω από αυτή. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας προπονητής της United πρόσθεσε αξία με αυτόν τον τρόπο; «Ο Αμορίμ πήρε τον Γκιοκέρες από την Coventry και τον έκανε έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη», λέει ο Σμάιχελ. «Αυτός ο τύπος μπορεί να κάνει τους παίκτες να αγωνιστούν με τον καλύτερο τρόπο».
Ο Amorim πρέπει επίσης να επιφέρει αλλαγές στην κουλτούρα, ένα άλλο μακροχρόνιο πρόβλημα της United. Ορισμένοι παίκτες «έριξαν άκυρο» στον Τεν Χαγκ κατά τη γνώμη ενός πρώην υψηλόβαθμου ποδοσφαιρικού παράγοντα του συλλόγου. Οι συλλογικές αντοχές της ομάδας είναι τόσο χαμηλές που από τις εννέα περιπτώσεις που η United δέχθηκε νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις στην ιστορία της Premier League, οι επτά ήταν τους τελευταίους 18 μήνες. Ο Σμάιχελ έπαιξε για τη Sporting Lisbon και οι επαφές του γύρω από τον σύλλογο περιγράφουν τον Αμορίμ ως έναν σκληρό άντρα κάτω από το γοητευτικό του παρουσιαστικό. «Είναι πολύ οργανωμένος και ακριβής σε ό,τι θέλει και πολύ προσεκτικός στις λεπτομέρειες», λέει ο Σμάιχελ. «Δεν ανέχεται τους ανόητους.»
Οι επικοινωνίες κερδίζουν χρόνο σε έναν νέο διευθυντή σε μια μεταβατική περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τις παραστάσεις όπου οι οπαδοί μπορούν να δουν την πρόοδο. Οι δύο προηγούμενοι παράγοντες για τον Αμορίμ είναι ο Γιούργκεν Κλοπ στη Liverpool και ο Αρτέτα στην Arsenal. Ο Κλοπ χρειάστηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια για να κερδίσει κάτι, αλλά είχε τους οπαδούς της Liverpool στο πλευρό του από τη στιγμή που άνοιξε το στόμα του κατά την παρουσίασή του και ακόμη και στο ασυνεπές πρώτο μισό της σεζόν του κατάφερε να δώσει παιχνίδια που έκαναν το Anfield να παραμιλάει.
Η Arsenal ήταν 15η μετά από 16 παιχνίδια της δεύτερης σεζόν του Αρτέτα, αλλά πάντα μιλούσε καθαρά και πειστικά και, όπως έδειξε το ντοκιμαντέρ «Όλα ή τίποτα» του Amazon, βρισκόταν στο παρασκήνιο κάνοντας κάθε είδους ψυχολογικά κόλπα για να παρακινήσει τους παίκτες. Έδωσε επίσης πρώιμους αγώνες, όπως η νίκη στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας επί της Chelsea, που του απέφεραν εμπιστοσύνη. Ο τρόπος με τον οποίο βελτίωσε σιγά-σιγά την ομάδα του μέσω της προπόνησης, των προσθηκών και των γενναίων αποφάσεων να απορρίψει αστέρια όπως ο Μεσούτ Οζίλ και ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για να ακολουθήσει ο Αμορίμ.
«Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια. Αν είσαι ο προπονητής της Man United, πρέπει να πάρεις το καλύτερο από αυτούς τους παίκτες. Μπορεί να μην είναι αμέσως αυτό που θέλεις, αλλά κατά κάποιο τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Και ίσως μετά από ένα χρόνο να μπορέσουν να το εκτιμήσουν ξανά», δήλωσε ο Φιλ Τζόουνς, ο πρώην αμυντικός. Δύο κορυφαίοι προπονητές με σημαντική εμπειρία στην Πορτογαλία εξέφρασαν αμφότεροι αμφιβολίες σχετικά με την απειρία του Αμορίμ και την έλλειψη έκθεσης στο επίπεδο των προβλημάτων, του πρωταθλήματος και των προβολέων που πρόκειται να αντιμετωπίσει. «Το πιο σημαντικό είναι να σιγουρευτούμε ότι θα καταλάβει από την αρχή το μέγεθος της United», δήλωσε ο Σμάιχελ, αν και έχει ένα προαίσθημα ότι αυτός θα είναι ο διορισμός που θα πετύχει. Ανυπομονεί ιδιαίτερα να δει τον Χόιλουντ να παίζει επιτέλους για έναν προπονητή του οποίου το σχέδιο παιχνιδιού βασίζεται στην υπηρεσία ενός επιθετικού, κάτι από το οποίο επωφελήθηκε ο Γκιοκέρες.
Το Old Trafford έτρεμε, καθώς ο Βαν Νιστελρόι επιτηρούσε το 5-2 στο Carabao Cup εναντίον της Leicester City. Υπήρξαν πολλά αστεία σχετικά με το πώς η United θα έπρεπε να απασχολεί μόνο μάνατζερ που είναι πρώην παίκτες, οι οποίοι ενεργούν ως προσωρινά μέλη. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Όπως όταν ο Σόλσκιερ ήταν απλώς προσωρινά υπεύθυνος, ή όταν ο Ράιαν Γκιγκς και ο Μάικλ Κάρικ ήταν φροντιστές, έβλεπες τον σύλλογο να ζωντανεύει όταν του δινόταν οποιαδήποτε αναλαμπή από εκείνες τις ημέρες του Φέργκιουσον. Όταν υπάρχει διασκέδαση και συγκίνηση. Θετικότητα και πάθος στον αγωνιστικό χώρο. Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, ο Αμορίμ έχει την πιο δύσκολη δουλειά στο ποδόσφαιρο, αλλά από την άλλη πλευρά αυτό που πρέπει να προσφέρει είναι απλό. Ακούστηκαν αυτά που είπε σε μια πρώιμη συνέντευξη Τύπου στη Sporting. Στην ερώτηση τι συμβαίνει αν τα πράγματα πάνε στραβά, χαμογέλασε και απάντησε: «Τι συμβαίνει αν τα πράγματα πάνε καλά;».
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing
Ο Φέργκιουσον ήταν ένας άνθρωπος που βιαζόταν, και ίσως ο σπουδαιότερος από τους μάνατζερ, αλλά ακόμη και αυτός χρειαζόταν χρόνο για να ανατρέψει το μεγαλύτερο τάνκερ του ποδοσφαίρου. Μετά το διορισμό του το Νοέμβριο του 1986, η Manchester United ήταν πρωταθλήτρια Αγγλίας για 6,5 σεζόν, κάτι που αναγνωρίστηκε από το συμβολικό εξαετές συμβόλαιο που δόθηκε στον διάδοχό του, Ντέιβιντ Μόγιες.
Τώρα η Γιουνάιτεντ σκέφτεται ένα διαφορετικό πρόσωπο, τον έκτο μόνιμο προπονητή της από τότε που ο Φέργκιουσον αποσύρθηκε το 2013. Στο πλευρό του Μόγιες, του Λουίς φαν Γκάαλ, του Ζοζέ Μουρίνιο, του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και του Έρικ τεν Χαγκ βρίσκεται ο Ρούμπεν Αμορίμ, ένας νεαρός Πορτογάλος γόης με κουκούλα, τον οποίο ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποκαλεί «Ποιητή». Αποτελεί φαινόμενο στην προπονητική του καριέρα, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια πήρε τα ηνία μαζί με τον Γκάμπριελ Αγκμπονλάχορ στη Belfast, στο ίδιο ταχύρρυθμο πρόγραμμα της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που ανέδειξε τους Έντι Χάουε, Γκάρι Ο'Νιλ και Σον Ντάιτς.
Ο Αμορίμ εντάσσεται σε ένα ταλαιπωρημένο μεγαθήριο που σε 11 ολοκληρωμένες σεζόν μετά τον Φέργκιουσον έχει τερματίσει αθροιστικά 254 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια και της οποίας η κατάταξη στην UEFA είναι ακριβώς πάνω από εκείνη της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ. Ένας σύλλογος «μακριά από τη Manchester City, τη Liverpool και την Arsenal», λέει ο Πίτερ Σμάιχελ. «Δεν καταλήξαμε 14οι επειδή είχαμε κακή πορεία. Εμείς είμαστε αυτή η ομάδα».
Ωστόσο, ο Αμορίμ αποτελεί παρέκκλιση. Στα 39 του χρόνια είναι το νεότερο αφεντικό της United εδώ και 55 χρόνια και το πρώτο, μετά τον Φέργκιουσον, που έχει αποκτηθεί σε ένα νεαρό στάδιο της καριέρας του, όπου τα χαρακτηριστικά της ενέργειας, της ανοδικής πορείας και του προσωπικού μαγνητισμού του δεν έχουν φθαρεί. Είναι επίσης ο πρώτος επικεφαλής προπονητής της United, γεγονός που παραπέμπει όχι μόνο σε μια οργανωτική αλλαγή, αλλά και σε μια φιλοσοφική αλλαγή, καθώς πλέον τα βασικά ζητήματα, όπως η πρόσληψη προσωπικού, θα καθοδηγούνται από ένα ποδοσφαιρικό τμήμα και όχι από ένα άτομο. Η United επιτέλους «απομακρύνεται από ένα σύστημα όπου ολόκληρος ο σύλλογός μας είναι διαμορφωμένος κατ' εικόνα και ομοίωση του προπονητή», δήλωσε ένας εκ των ειδικών.
Διδάγματα από ένα αποτυχημένο καλοκαιρινό παιχνίδι
Μετά την απόλυσή του τη Δευτέρα, δόθηκε έμφαση στα λάθη που έγιναν τους τελευταίους μήνες της θητείας του Τεν Χαγκ, αλλά ο επιδέξιος τρόπος με τον οποίο η United είχε έτοιμο έναν προσωρινό (Ρουντ βαν Νίστελρόι) και έναν αντικαταστάτη (Αμορίμ) πριν την έναρξη της σεζόν, υποδηλώνει ότι η Ineos, η οποία διαχειρίζεται την ποδοσφαιρική επιχείρηση της United, έχει μάθει από άποψη στρατηγικής, διαδικασίας και αθόρυβης διεκπεραίωσης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι πρώτοι μήνες του Τεν Χαγκ επίσης προσφέρουν μαθήματα. Δεν ήταν ποτέ η ιδανική επιλογή της United. Ο πρώην διευθυντής ποδοσφαίρου τους Τζον Μάρταου παρουσίασε στο συμβούλιο ποδοσφαίρου τους τέσσερις επιλογές: Τεν Χαγκ, Μαουρίσιο Ποτσετίνο, Χουλέν Λοπετέγκουι και Λουίς Ενρίκε και η προτίμηση ήταν ο Ενρίκε, αλλά δεν μπορούσε να αποσπαστεί από τη διοίκηση της Ισπανίας.Παρ' όλα αυτά, ο Τεν Χαγκ εμφανίστηκε ως μια πειστική εναλλακτική λύση. Η United είχε αναπτύξει το δικό της εξειδικευμένο εργαλείο προσλήψεων που ονομαζόταν «Trackerman» και ο τότε επικεφαλής των δεδομένων, Ντομινίκ Τζόρνταν, υπέβαλε μια ερώτηση: «Μοιάζει το παιχνίδι του προπονητή με τη Manchester United: συναρπαστικό, επιθετικό [και γεμάτο] ένταση και ρυθμό;» Ο υπολογιστής απάντησε θετικά όσον αφορά τον Τεν Χαγκ. Κάποτε ο Ajax του σημείωσε 175 γκολ σε μία μόνο σεζόν και οι ειδικοί της τακτικής εξυμνούσαν το «μοναδικό» μοντέλο παιχνιδιού του, την «κάθετη tiki-taka». Για δύο παιχνίδια, ο Τεν Χαγκ προσπάθησε να οικοδομήσει την άμυνα και να κυριαρχήσει με τόλμη στον αντίπαλο. Η United είχε κατά μέσο όρο 65% κατοχή μπάλας. Αλλά η πρώτη ήταν μια εντός έδρας ήττα από την Brighton & Hove Albion και η δεύτερη μια ήττα με 4-0 εκτός έδρας από την Brentford. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια παρορμητική αύξηση των προσλήψεων, με την άφιξη του Αντονί και του Κασεμίρο με συνολικό κόστος 275 εκατομμυρίων λιρών (συνυπολογίζοντας και τους μισθούς), τιμωρίες στις προπονήσεις και μια στροφή σε ένα πιο αντεπιθετικό, ρεαλιστικό στυλ.
Υπήρξε μια ανάκαμψη, μια κατάκτηση του τελικού του League Cup, αλλά στη συνέχεια μια καταστροφή με 7-0 στο Άνφιλντ και από εκεί και πέρα η βασιλεία του Τεν Χαγκ περιλάμβανε τα ίδια τροπάρια σε επανάληψη: διακυμάνσεις στην απόδοση, άσκηση αυστηρότητας απέναντι στους παίκτες, αντιδραστικές μεταγραφές και απελπισμένη αναζήτηση αγωνιστικής ταυτότητας.
Περισσότερη δράση με τις προσλήψεις σε σχέση με την εποχή του Τεν Χαγκ
Ο μεγαλύτερος παράγοντας για την απόδοση οποιουδήποτε συλλόγου είναι πάντα οι προσλήψεις. Η United ήταν ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης στα χρόνια μετά τον Φέργκι. Από την αποτυχία να προχωρήσει σε συμφωνία για τον Τόνι Κρόος μετά την επίσκεψη του Μόγιες στον παίκτη, η United άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να αποκτήσει μια ονειρεμένη ομάδα αστέρων. Υπάρχει η καταπληκτική ιστορία του πρώην σκάουτερ της Σκανδιναβίας, Τόμι Μόλερ Νίλσεν, που έβαλε σε σειρά τον Έρλινγκ Χάαλαντ το 2018, μόνο και μόνο για να αποτύχει η μεταγραφή επειδή η United συμφώνησε να καλέσει τον ατζέντη του Χάαλαντ στις 9 το πρωί στο Όσλο για να οριστικοποιήσει τα πράγματα, αλλά ξέχασε ότι υπήρχε διαφορά ώρας και δεν τηλεφώνησε μέχρι τις 10 το πρωί. Μέχρι τότε ο Χάαλαντ βρισκόταν σε συνάντηση με τη Σάλτσμπουργκ. Πιο πρόσφατα, ο Ντέκλαν Ράις ήταν ανοιχτός σε μια προσέγγιση, αλλά έφυγε από τη West Ham για την Arsenal επειδή ο Τεν Χαγκ προτιμούσε τον Μέισον Μάουντ. Η Ineos πιστεύει ότι εστιάζοντας πρώτα στη δομή, πριν από την αλλαγή των διευθυντών, έφτασε στη ρίζα του μεγαλύτερου προβλήματος της United.Από το 2013 έως το 2021 οι μεταγραφές διεκπεραιώνονταν από έναν λογιστή (τον Εντ Γούντγουορντ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο) και τους Γκλέιζερς. Στη συνέχεια, από το 2021 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Μάρταου ήταν επικεφαλής. Υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση στη σύναψη συμφωνιών, αλλά μικρή πρόοδος στον εντοπισμό στόχων, με τον Τεν Χαγκ να ασκεί επιρροή και τον ατζέντη του, Κέες Βος, για να εμπλέκεται στις συμφωνίες. Τώρα υπάρχει ένα τμήμα με επικεφαλής έναν έμπειρο αθλητικό διευθυντή, τον Νταν Άσγουορθ, στον οποίο θα αναφέρεται ο Αμορίμ, με έναν τεχνικό διευθυντή (Τζέισον Γουίλκοξ) και έναν γκουρού του σκάουτινγκ δεδομένων (Κρίστοφερ Βιβέλ), το έργο του οποίου έχει εξυμνηθεί σε άλλους συλλόγους. Στην κορυφή, ο διευθύνων σύμβουλος Ομάρ Μπεράντα είναι διαφορετικός από τους προκατόχους του ως ένας «ποδοσφαιρικός» διευθύνων σύμβουλος, που συνηθίζει να κλείνει συμφωνίες.
Ο Μπεράντα έπαιξε δυναμικό ρόλο στην πρόσληψη του Αμορίμ, απολύοντας τον Τεν Χαγκ πριν πετάξει στη Λισαβόνα για να διαπραγματευτεί με το νέο άτομο και τους διευθυντές της Sporting Lisbon πρόσωπο με πρόσωπο και ο Αμορίμ είναι σε μεγάλο βαθμό ο άνθρωπος του Άρσγουορθ και του Μπεράντα. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στα κοστούμια και τις φόρμες στη United που δεν έχει υπάρξει από τον σεβαστό άξονα του Φέργκιουσον και του Ντέιβιντ Γκιλ, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
Ο Αμορίμ θα έχει λόγο στις μεταγραφές, και δεν θα ήταν κακό αν πίεζε για τη «μηχανή του γκολ» της Sporting, τον Βίκτορ Γκιοκέρες, αλλά όχι τόσο σημαντικό λόγο όσο ο Τεν Χαγκ και το καλοκαίρι φάνηκε για πρώτη φορά η στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει η Ineos, δηλαδή να στρατολογήσει τους καλύτερους νέους και να αναπτύξει μια νεανική ομάδα γύρω από αυτούς και λαμπρά προϊόντα της ακαδημίας, όπως ο Αλεχάντρο Γκαρνάτσο. Πριν ο Τεν Χαγκ τους οδηγήσει σε υπογραφές όπως ο Ματίς ντε Λιχτ (ο οποίος έφτασε παρά τις προειδοποιήσεις των σκάουτερ), ο 18χρονος Γάλλος κεντρικός αμυντικός Λενί Γιορό υπέγραψε από τη Lille έναντι 58,9 εκατομμυρίων λιρών.
Η Ρεάλ Μαδρίτης πίστευε ότι είχε τον Γιόρο και ότι ήταν περιζήτητος από τη Λίβερπουλ και την Παρί Σεν Ζερμέν. Ένας κορυφαίος υπεύθυνος προσλήψεων σε έναν μεγάλο εγχώριο αντίπαλο λέει ότι ο Γιορό ήταν ένα «πραγματικό πραξικόπημα». «Πραγματικά πίστευα ότι ήταν η αρχή μιας νέας αυγής στην πρόσληψη προσωπικού στη United», είπε. «Οπότε χάρηκα όταν υπέγραψαν τον Ντε Λιχτ και τον [Νουσέιρ] Μαζραουί και αποδείχθηκε ότι όλα αυτά ήταν μια φάρσα». Τα δεδομένα ήταν καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό του Αμορίμ, όπως και η δουλειά των ντετέκτιβ, με τη United να συγκεντρώνει μαρτυρίες από όσους έχουν συνεργαστεί με ή για τον πρώην μέσο της Πορτογαλίας. Η έκθεση: αποδεδειγμένος νικητής, υψηλοί βαθμοί για το στυλ παιχνιδιού, ένας παίκτης που αναπτύσσει τους παίκτες και ένας ενεργητικός και λαμπρός επικοινωνιολόγος που μεταφέρει τις ιδέες του. Είναι το τελευταίο στοιχείο που προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα ότι θα μπορούσε να είναι «ο ένας και μοναδικός».
Εξαιρετικός επικοινωνιολόγος
Ίσως το μεγαλύτερο μάθημα από όλα του Τεν Χαγκ είναι ότι δεν έχει νόημα να έχεις «το σχέδιο» αν δεν έχεις τις προσωπικές δεξιότητες για να το εφαρμόσεις. Ήδη, τα ιστολόγια αναλύσεων έχουν φουντώσει από συζητήσεις σχετικά με το σύστημα 3-4-3 που προτιμά ο Αμορίμ και ενθουσιασμό για ιδέες τακτικής όπως το «πεντάγωνο πρέσινγκ», όπου οι μέσοι και οι επιθετικοί του μένουν ψηλά και σε φόρμα για να κυνηγήσουν τον αντίπαλο. Υπήρχε όμως παρόμοιος θόρυβος για τον Τεν Χαγκ και αυτό που λείπει από τόσο πολύ σύγχρονο ποδοσφαιρικό διάλογο είναι το ανθρώπινο στοιχείο. Ο Τεν Χαγκ δεν μπορούσε να διδάξει το σύστημά του σε ένα αποδυτήριο γεμάτο σούπερ σταρ. Ενθαρρυντικό στο ιστορικό του Αμορίμ είναι ότι πήρε τις ίδιες αρχές και ενέπνευσε παίκτες με αυτές στην πορτογαλική τρίτη κατηγορία, σε μια ομάδα Β, σε μια μεσαία και στη συνέχεια σε μια μεγάλη πορτογαλική ομάδα. Λιγότερο ενθαρρυντική είναι η μικτή επιτυχία της τακτικής του στο Champions League.Αλλά η επικοινωνία και το χάρισμα είναι τα σημεία στα οποία λέγεται ότι υπερέχει περισσότερο. Ο Ρονάλντο αποκάλεσε τον Αμορίμ, πρώην συμπαίκτη του στην ομάδα της Πορτογαλίας, «Ποιητή» λόγω του τρόπου που χειρίζεται τις λέξεις. Αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να βοηθήσουν στην ατομική προπόνηση και την παρακίνηση των παικτών.
Προτεραιότητα η βελτίωση της προπόνησης
Αυτή ήταν μια μεγάλη έλλειψη για τη United. Πρόκειται να παίξουν με την Chelsea. Πριν από ένα χρόνο ο Ράσμους Χόιλουντ και ο Νίκολας Τζάκσον έμοιαζαν εξίσου ακατέργαστοι, αλλά τώρα ο Τζάκσον είναι ένας ολοένα και πιο ολοκληρωμένος επιθετικός, ενώ ο Χόιλουντ δεν φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τον παίκτη που ήρθε και ζητούσε να διαμορφωθεί. Ο Τεν Χαγκ απλώς δεν έκανε μαζί του την ίδια δουλειά που έκανε ο Ποκετίνο, τότε ο Έντσο Μαρέσκα, στην Chelsea με τον Τζάκσον.Ο Όλι Γουάτκινς υπό τον Ουνάι Έμερι. Ο Μικέλ Αρτέτα μετατρέπει τον Μπουκάγιο Σάκα από νεαρό αριστερό μπακ σε έναν από τους καλύτερους δεξιούς εξτρέμ στον κόσμο. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα κοιτάζει έναν κεντρικό αμυντικό (Γιόσκο Γκβαρντιόλ) και βλέπει έναν αμυντικό που μπορεί να μετατραπεί και να γίνει σχεδόν Νο 10. Ο Άρνε Slot κατανοεί ότι η υπερδύναμη του Ράιαν Γκράβενμπερτς είναι η κάθετη παραλαβή της μπάλας και το χτίσιμο του παιχνιδιού του γύρω από αυτή. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας προπονητής της United πρόσθεσε αξία με αυτόν τον τρόπο; «Ο Αμορίμ πήρε τον Γκιοκέρες από την Coventry και τον έκανε έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη», λέει ο Σμάιχελ. «Αυτός ο τύπος μπορεί να κάνει τους παίκτες να αγωνιστούν με τον καλύτερο τρόπο».
Ο Amorim πρέπει επίσης να επιφέρει αλλαγές στην κουλτούρα, ένα άλλο μακροχρόνιο πρόβλημα της United. Ορισμένοι παίκτες «έριξαν άκυρο» στον Τεν Χαγκ κατά τη γνώμη ενός πρώην υψηλόβαθμου ποδοσφαιρικού παράγοντα του συλλόγου. Οι συλλογικές αντοχές της ομάδας είναι τόσο χαμηλές που από τις εννέα περιπτώσεις που η United δέχθηκε νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις στην ιστορία της Premier League, οι επτά ήταν τους τελευταίους 18 μήνες. Ο Σμάιχελ έπαιξε για τη Sporting Lisbon και οι επαφές του γύρω από τον σύλλογο περιγράφουν τον Αμορίμ ως έναν σκληρό άντρα κάτω από το γοητευτικό του παρουσιαστικό. «Είναι πολύ οργανωμένος και ακριβής σε ό,τι θέλει και πολύ προσεκτικός στις λεπτομέρειες», λέει ο Σμάιχελ. «Δεν ανέχεται τους ανόητους.»
Οι επικοινωνίες κερδίζουν χρόνο σε έναν νέο διευθυντή σε μια μεταβατική περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τις παραστάσεις όπου οι οπαδοί μπορούν να δουν την πρόοδο. Οι δύο προηγούμενοι παράγοντες για τον Αμορίμ είναι ο Γιούργκεν Κλοπ στη Liverpool και ο Αρτέτα στην Arsenal. Ο Κλοπ χρειάστηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια για να κερδίσει κάτι, αλλά είχε τους οπαδούς της Liverpool στο πλευρό του από τη στιγμή που άνοιξε το στόμα του κατά την παρουσίασή του και ακόμη και στο ασυνεπές πρώτο μισό της σεζόν του κατάφερε να δώσει παιχνίδια που έκαναν το Anfield να παραμιλάει.
Η Arsenal ήταν 15η μετά από 16 παιχνίδια της δεύτερης σεζόν του Αρτέτα, αλλά πάντα μιλούσε καθαρά και πειστικά και, όπως έδειξε το ντοκιμαντέρ «Όλα ή τίποτα» του Amazon, βρισκόταν στο παρασκήνιο κάνοντας κάθε είδους ψυχολογικά κόλπα για να παρακινήσει τους παίκτες. Έδωσε επίσης πρώιμους αγώνες, όπως η νίκη στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας επί της Chelsea, που του απέφεραν εμπιστοσύνη. Ο τρόπος με τον οποίο βελτίωσε σιγά-σιγά την ομάδα του μέσω της προπόνησης, των προσθηκών και των γενναίων αποφάσεων να απορρίψει αστέρια όπως ο Μεσούτ Οζίλ και ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για να ακολουθήσει ο Αμορίμ.
Γιατί η United πρέπει να σκέφτεται μακροπρόθεσμα
Το συμβόλαιο του Αμορίμ είναι για 2,5 χρόνια, αλλά θα ήταν απίστευτο αν έφερνε τη United πίσω στην κορυφή σε αυτό το χρονικό διάστημα. Πόση προσπάθεια χρειάζεται; Ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας της United εκτίμησε ότι «θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να αλλάξει η κατάσταση. Χρειάζεται όλος αυτός ο χρόνος για να προετοιμαστούν οι παίκτες». Οι κανόνες κερδοφορίας και βιωσιμότητας καθιστούν απίθανο να έχει κάτι παρόμοιο με τα 550 εκατομμύρια λίρες που ξόδεψε ο Τεν Χαγκ σε πέντε περιόδους.«Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια. Αν είσαι ο προπονητής της Man United, πρέπει να πάρεις το καλύτερο από αυτούς τους παίκτες. Μπορεί να μην είναι αμέσως αυτό που θέλεις, αλλά κατά κάποιο τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Και ίσως μετά από ένα χρόνο να μπορέσουν να το εκτιμήσουν ξανά», δήλωσε ο Φιλ Τζόουνς, ο πρώην αμυντικός. Δύο κορυφαίοι προπονητές με σημαντική εμπειρία στην Πορτογαλία εξέφρασαν αμφότεροι αμφιβολίες σχετικά με την απειρία του Αμορίμ και την έλλειψη έκθεσης στο επίπεδο των προβλημάτων, του πρωταθλήματος και των προβολέων που πρόκειται να αντιμετωπίσει. «Το πιο σημαντικό είναι να σιγουρευτούμε ότι θα καταλάβει από την αρχή το μέγεθος της United», δήλωσε ο Σμάιχελ, αν και έχει ένα προαίσθημα ότι αυτός θα είναι ο διορισμός που θα πετύχει. Ανυπομονεί ιδιαίτερα να δει τον Χόιλουντ να παίζει επιτέλους για έναν προπονητή του οποίου το σχέδιο παιχνιδιού βασίζεται στην υπηρεσία ενός επιθετικού, κάτι από το οποίο επωφελήθηκε ο Γκιοκέρες.
Το Old Trafford έτρεμε, καθώς ο Βαν Νιστελρόι επιτηρούσε το 5-2 στο Carabao Cup εναντίον της Leicester City. Υπήρξαν πολλά αστεία σχετικά με το πώς η United θα έπρεπε να απασχολεί μόνο μάνατζερ που είναι πρώην παίκτες, οι οποίοι ενεργούν ως προσωρινά μέλη. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Όπως όταν ο Σόλσκιερ ήταν απλώς προσωρινά υπεύθυνος, ή όταν ο Ράιαν Γκιγκς και ο Μάικλ Κάρικ ήταν φροντιστές, έβλεπες τον σύλλογο να ζωντανεύει όταν του δινόταν οποιαδήποτε αναλαμπή από εκείνες τις ημέρες του Φέργκιουσον. Όταν υπάρχει διασκέδαση και συγκίνηση. Θετικότητα και πάθος στον αγωνιστικό χώρο. Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, ο Αμορίμ έχει την πιο δύσκολη δουλειά στο ποδόσφαιρο, αλλά από την άλλη πλευρά αυτό που πρέπει να προσφέρει είναι απλό. Ακούστηκαν αυτά που είπε σε μια πρώιμη συνέντευξη Τύπου στη Sporting. Στην ερώτηση τι συμβαίνει αν τα πράγματα πάνε στραβά, χαμογέλασε και απάντησε: «Τι συμβαίνει αν τα πράγματα πάνε καλά;».
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing