Το Χόλιγουντ φοβάται ότι ένας εμπορικός πόλεμος υπό μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να καταστρέψει τις επιχειρήσεις του, ενώ οι απειλές για αντίποινα θα οδηγήσουν σε αυτολογοκρισία. Η βιομηχανία του θεάματος αποτελεί προπύργιο της φιλελεύθερης πολιτικής και οι διασημότητες διέθεσαν τεράστια χρηματικά ποσά και υποστήριξαν την αποτυχημένη υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο.

Αστέρες όπως ο Μπράιαν Κράνστον και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έκαναν προεκλογική εκστρατεία υπέρ των Δημοκρατικών, ενώ η Γούπι Γκόλντμπεργκ δεν μπόρεσε να πει το όνομα του Τραμπ μετά τις εκλογές. Η νίκη του όχι μόνο προκάλεσε πλήγμα στο ηθικό, αλλά θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στα καθαρά κέρδη του Χόλιγουντ, σε μια εποχή που τα στούντιο ήδη αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικά. «Το Χόλιγουντ είναι τρομοκρατημένο», δήλωσε ο Στίβεν Γκάλογουεϊ, κοσμήτορας της σχολής κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Chapman στην Καλιφόρνια. «Υπήρχε τεράστια δυναμική για τη Χάρις στο Χόλιγουντ, που είναι η πεμπτουσία της φιλελεύθερης πόλης των εταιρειών, και όλοι εξαπατήθηκαν πιστεύοντας ότι και ο υπόλοιπος κόσμος σκέφτεται το ίδιο».

Εάν ο Τραμπ επιβάλει παγκόσμιους δασμούς, χώρες όπως η Κίνα θα μπορούσαν να αντιδράσουν απαγορεύοντας τις αμερικανικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών και των τηλεοπτικών προϊόντων. Αυτό θα έκοβε μια ροή εσόδων και θα εμπόδιζε την παρουσία των ΗΠΑ στις αναπτυσσόμενες αγορές. «Πρόκειται για μια παγκόσμια βιομηχανία, αν μια πεταλούδα χτυπήσει τα φτερά της σε ένα μέρος του πλανήτη, θα υπάρξει καταιγίδα σε ένα άλλο μέρος», δήλωσε ο Γκάλογουεϊ. «Η Warner Bros δεν είναι πλέον μια μικρή οντότητα που διοικείται από κάποια αδέρφια που διαφωνούν. Η Disney έχει θεματικά πάρκα, κρουαζιερόπλοια και ένα πάρκο στη Σαγκάη».

Η πρώτη θητεία Τραμπ ήταν τραυματική για τις φιλελεύθερες διασημότητες, αλλά για τις επιχειρήσεις των στούντιο υπήρχαν οφέλη. Οι φορολογικοί συντελεστές των εταιρειών μειώθηκαν από 35% σε 21% και οι νόμοι περιελάμβαναν όρους που ήταν χρήσιμοι για τα στούντιο που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ορισμένοι στο Χόλιγουντ έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καλωσόριζαν έναν πρόεδρο φιλικό προς τις επιχειρήσεις σε μια εποχή που πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μόνο η ενοποίηση μπορεί να σώσει ορισμένα στούντιο.

Ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ, διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros Discovery, δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο νικητής να δώσει στις επιχειρήσεις ελευθερία κινήσεων. «Χρειαζόμαστε απλώς μια ευκαιρία για άρση της ρύθμισης, ώστε οι εταιρείες να μπορέσουν να ενοποιηθούν και να κάνουν αυτό που πρέπει, προκειμένου να γίνουν ακόμη καλύτερες», δήλωσε το καλοκαίρι. Στην εταιρεία του ανήκει το CNN, ένας μισητός εχθρός του Τραμπ, και ο πρόεδρος είναι απίθανο να κάνει τον κόπο να βοηθήσει το δίκτυο. «Αν είστε ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ, πιθανόν να σκέφτεστε: «Πώς μπορώ να απαλλαγώ από το CNN;» καθώς ο Τραμπ έχει ήδη αποδείξει ότι είναι εκδικητικός», δήλωσε ο Γκάλογουεϊ.

«Για τα μέσα ενημέρωσης που μπορούν ακόμη να τον βλάψουν, θα πάρει ένα σφυρί στο μέγεθος του Αγάλματος της Ελευθερίας και θα τα συντρίψει».
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η απειλή μιας δεύτερης θητείας Τραμπ κυριαρχούσε στους υπολογισμούς των στούντιο. Η ταινία «The Apprentice», που επικεντρώνεται στην άνοδο του Τραμπ ως επιχειρηματία ακινήτων στη Νέα Υόρκη και η οποία περιλαμβάνει μια σκηνή όπου βιάζει την πρώτη του σύζυγο, εντυπωσίασε τους κριτικούς και είχε ένα καστ αστέρων, αλλά δυσκολεύτηκε να βρει διανομή. Κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, αλλά σημείωσε χαμηλές εισπράξεις.

Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τολμηρές δημιουργικές αποφάσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι μεγαλύτερες ταινίες μπορεί να κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή και την εμπορία τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα στελέχη δεν είναι πιθανό να διακινδυνεύσουν κάτι που θα μπορούσε να εξοργίσει έναν πρόεδρο που έχει τη δύναμη να βλάψει τις επιχειρήσεις τους.

Ο Τζεφ Μπέζος είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας The Washington Post και επικρίθηκε επειδή δεν επέτρεψε στην εφημερίδα να υποστηρίξει τη Χάρις. Η Amazon έχει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο Χόλιγουντ και υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένης της αυτοκρατορίας του Μπέζος. «Η παράπλευρη απώλεια αυτού του γεγονότος όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης είναι η αυτολογοκρισία», είπε ο Γκάλογουεϊ. «Πιστεύετε ότι οποιαδήποτε εταιρεία θα ήθελε να επενδύσει τόσα χρήματα [για να γυρίσει ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού] σε κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει την οργή του Τραμπ και των φίλων του; Ποτέ. Έτσι, θα υπάρξει ένας νέος ψυχρός πόλεμος στα μέσα ενημέρωσης και όλοι θα επιστρέψουν στη σκιά».

Ήδη ορισμένες διασημότητες έχουν ορκιστεί να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ παρά να ζήσουν υπό την προεδρία του Τραμπ. Η Αμέρικα Φερρέρα, η πρωταγωνίστρια της Barbie και της Ugly Betty, φέρεται να ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Σερ, η τραγουδίστρια και ηθοποιός, δήλωσε επίσης ότι θα αποχωρήσει.

Το μέγεθος της απελπισίας που αισθάνθηκε το Χόλιγουντ ήταν εμφανές στους μονολόγους των παρουσιαστών των βραδινών εκπομπών της τηλεόρασης που αντέδρασαν στο αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Τζίμι Κίμελ αγωνίστηκε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ενώ έλεγε στο κοινό του: «Ήταν μια τρομερή νύχτα για τις γυναίκες, για τα παιδιά, για τους εκατοντάδες χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους μετανάστες που κάνουν αυτή τη χώρα να λειτουργεί».

Ωστόσο, η Ένωση Κινηματογραφικών Εταιρειών της Αμερικής, η οποία ασκεί πιέσεις εκ μέρους των στούντιο, συνεχάρη την ομάδα του Τραμπ, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους σε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών θεμάτων για τη βιομηχανία κινηματογράφου, τηλεόρασης και streaming, η οποία στηρίζει περισσότερες από 2,7 εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας, ενισχύει περισσότερες από 240.000 επιχειρήσεις σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα και προσφέρει πάνω από 242 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς στο εργατικό δυναμικό μας κάθε χρόνο». Ο Γκάλογουεϊ δεν ήταν τόσο αισιόδοξος. «Αυτή τη στιγμή θα προτιμούσα να φύγω τρέχοντας παρά να επενδύσω σε μετοχές ψυχαγωγίας», είπε.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing