Το κτήμα Gatcombe Park της πριγκίπισσας Άννας πιστεύεται ότι υπόκειται στους νέους κανόνες του Εργατικού Κόμματος για τη φορολογία κληρονομιάς στα οικογενειακά αγροκτήματα, ενώ ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ εξαιρούνται από τους φόρους. Το κτήμα 730 στρεμμάτων και το διατηρητέο σπίτι Grade-II αγοράστηκε το 1976 ως δώρο από τη μητέρα της, τη βασίλισσα Ελισάβετ, ως κατοικία για την πριγκίπισσα και τον σύζυγό της πλοίαρχο, Μαρκ Φίλιπς.

Η εκλιπούσα βασίλισσα αγόρασε το αγρόκτημα από τον λόρδο Μπάτλερ του Σάφρον Γουόλντεν, πρώην υπουργό Εσωτερικών των Συντηρητικών, που πέθανε το 1982, έναντι 500.000 έως 750.000 λιρών. Το ποσό που θα άξιζε τώρα σχεδόν 6 εκατομμύρια λίρες, αν και άλλες εκτιμήσεις έχουν προτείνει ότι η περιουσία θα μπορούσε να αξίζει το διπλάσιο. Το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ το αφορολόγητο όριο που υπαγορεύεται από τους κανόνες του Εργατικού Κόμματος, ακόμα και πριν συμπεριληφθούν τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της πριγκίπισσας Άννας.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Ρέιτσελ Ριβς, τα αγροτικά περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών θα φορολογούνται με 20%, αν και με τη χρήση άλλων ελαφρύνσεων το όριο σε πολλές περιπτώσεις θα είναι κοντά στα 3 εκατομμύρια λίρες. Η καγκελάριος ήλπιζε να πιάσει τους τύπους όπως ο Τζέιμς Ντάισον και τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου που επενδύουν σε τεράστιες περιουσίες με τις μεταρρυθμίσεις της στον φόρο κληρονομιάς, με στόχο την είσπραξη 520 εκατομμυρίων λιρών ετησίως έως το 2029. Ωστόσο, τα αγροτικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι θα πληγούν και οι μικρότερες, οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι αγρότες να απειλούν με «μαχητική δράση».

prigipissa_anna_ktima_forologia


Ο Τομ Μπράντσοου, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU), χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις για την ελάφρυνση της γεωργικής περιουσίας ως «δραματικό πλήγμα» για τον τομέα και δήλωσε ότι οι Εργατικοί πλήττουν τις οικογένειες των αγροτών. Η φορολογική επιδρομή στους απλούς αγρότες δεν θα αφορά, ωστόσο, τον μονάρχη και τους κληρονόμους του. Σύμφωνα με τους κανόνες που υπογράφηκαν το 1993, η εκλιπούσα βασίλισσα συμφώνησε να καταβάλει οικειοθελώς φόρο εισοδήματος και κεφαλαιακών κερδών, αλλά τα «κληροδοτήματα από μονάρχη σε μονάρχη» απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς. Αυτό θα περιλαμβάνει το Duchy Home Farm, μέρος του King's Highgrove Estate, στο Γκλόστερσαϊρ, και τις σημαντικές ιδιοκτησίες γης του Γουίλιαμς στην Κορνουάλη.

Αν ο φόρος είχε επιβληθεί στην προσωπική περιουσία της αείμνηστης βασίλισσας, ύψους 370 εκατομμυρίων λιρών, η οποία περιελάμβανε ακίνητα, ιδιωτικές επενδύσεις και άλογα ιπποδρομιών, ο βασιλιάς θα ήταν υπεύθυνος για λογαριασμό 148 εκατομμυρίων λιρών. Η απόφαση έχει επίσης απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς του συζύγου, γεγονός που σημαίνει ότι η μητέρα-βασίλισσα μεταβίβασε ολόκληρη την περιουσία της, που εκτιμάται σε 70 εκατομμύρια λίρες, στην κόρη της, την αείμνηστη βασίλισσα, χωρίς φόρο κληρονομιάς το 2002.

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, οι πολίτες συμφώνησαν με τους υποστηρικτές της φορολογικής εκστρατείας ότι είναι «αστείο» το γεγονός πως οι απλές οικογένειες αναγκάζονται να πληρώνουν φόρο κληρονομιάς για τον πλούτο τους, ενώ ο βασιλιάς απαλλάσσεται. Την περασμένη εβδομάδα οι «Sunday Times» ανέφεραν ότι η περιουσία του Δουκάτου του Λάνκαστερ του βασιλιά και η περιουσία του Δουκάτου της Κορνουάλης του Γουίλιαμ, αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών, χρεώνουν ενοίκιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο υπουργείο Άμυνας και στην υπηρεσία φυλακών.

Οι επιχειρήσεις που ανήκαν στα κτήματα είχαν επίσης κέρδη που απαλλάσσονταν από τον εταιρικό φόρο, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, έδινε στις επιχειρήσεις τους αθέμιτο πλεονέκτημα. Όταν η Άννα και ο πλοίαρχος Φίλιπς χώρισαν το 1992, το κτήμα μοιράστηκε μεταξύ τους και η 74χρονη πριγκίπισσα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το σπίτι ως εξοχική κατοικία με τον δεύτερο σύζυγό της, σερ Τίμοθι Λόρενς. Αναμένεται να αφήσει την περιουσία της στα παιδιά της, την Ολυμπιονίκη Ζάρα Τίνταλ και τον Πίτερ Φίλιπς, όταν πεθάνει. Η περιουσία της υπολογιζόταν σε περίπου 8 εκατομμύρια λίρες πριν από τον θάνατο της μητέρας της, το 2022. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing