Κίεβο - Η Ουκρανία θα μπορούσε να κατασκευάσει μια βασικών προδιαγραφών πυρηνική βόμβα σε λιγότερο από ένα χρόνο, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο που εκπονήθηκε για το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας. Η χώρα θα μπορούσε σε σύντομο διάστημα να φτιάξει μια βασικών προδιαγραφών συσκευή πλουτωνίου, τεχνολογίας παρόμοιας με εκείνη της βόμβας «Fat Man», που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945, αναφέρει η έκθεση. «Η δημιουργία μιας απλής ατομικής βόμβας, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του Σχεδίου Μανχάταν, δεν θα είναι κάτι δύσκολο 80 χρόνια μετά», αναφέρεται στο έγγραφο.

Καθώς δεν υπάρχει χρόνος για την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, η Ουκρανία σε καιρό πολέμου θα έπρεπε να βασιστεί στη χρήση πλουτωνίου, που θα εξάγεται από τις ράβδους αναλωμένου καυσίμου των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ουκρανίας. Η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο εννέα λειτουργικών αντιδραστήρων και να διαθέτει σημαντική πυρηνική εμπειρογνωμοσύνη, παρά το ότι το 1996 αποσύρθηκε από την παραγωγή πυρηνικών όπλων, έχοντας τότε το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Η έκθεση αναφέρει: «Το βάρος του πλουτωνίου των αντιδραστήρων που διαθέτει η Ουκρανία είναι περίπου επτά τόνοι... Ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων θα απαιτούσε πολύ λιγότερο υλικό ... η ποσότητα του υλικού είναι επαρκής για εκατοντάδες κεφαλές με τακτική απόδοση αρκετών κιλοτόνων».

Μια τέτοια βόμβα θα είχε περίπου το ένα δέκατο της ισχύος της «Fat Man», καταλήγουν οι συντάκτες του εγγράφου. «Αυτό θα ήταν αρκετό για να καταστρέψει μια ολόκληρη ρωσική αεροπορική βάση ή μαζικές στρατιωτικές, βιομηχανικές ή υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις. Το αποτέλεσμα θα ήταν απρόβλεπτο, επειδή θα χρησιμοποιούσε διαφορετικά ισότοπα πλουτωνίου», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης, Oleksii Yizhak, επικεφαλής τμήματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουκρανίας, ένα κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο που λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του προεδρικού γραφείου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

zelenski_vomva

Το πλουτώνιο θα ενδορρηγνυόταν, με τη χρήση «ενός περίπλοκου συμβατικού εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα λειτουργούσε με υψηλή ταχύτητα κύματος πυροδότησης ταυτόχρονα γύρω από ολόκληρη την επιφάνεια της σφαίρας πλουτωνίου», αναφέρεται στην έκθεση. Σύμφωνα με το έγγραφο, η παραγωγή μιας τόσο σύνθετης έκρηξης θα αποτελούσε πρόκληση, αλλά θα ήταν εντός της τεχνογνωσίας της Ουκρανίας.

Τον περασμένο μήνα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε πει στον Τραμπ ότι η Ουκρανία θα χρειαζόταν πυρηνικά όπλα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας του, εάν δεν της επιτρεπόταν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως έχει απαιτήσει ο Πούτιν. Ο Ζελένσκι δήλωσε αργότερα ότι εννοούσε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική εγγύηση ασφαλείας και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν έκτοτε αρνηθεί ότι το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο πυρηνικού επανεξοπλισμού.

Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται από το Κέντρο Μελετών Στρατού, Μετατροπής Όπλων και Αφοπλισμού, μια σημαντική ουκρανική στρατιωτική δεξαμενή σκέψης, κοινοποιήθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας και επρόκειτο να παρουσιαστεί χθες Τετάρτη σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας. Δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά θέτει τα νομικά θεμέλια βάσει των οποίων η Ουκρανία θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), η επικύρωση της οποίας εξαρτιόταν από τις εγγυήσεις ασφαλείας που έδωσαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία στο μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994.

Η συμφωνία ανέφερε ότι η Ουκρανία θα παρέδιδε το πυρηνικό της οπλοστάσιο των 1.734 στρατηγικών κεφαλών με αντάλλαγμα την υπόσχεση προστασίας. «Η παραβίαση του μνημονίου από την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσική Ομοσπονδία δίνει επίσημα λόγο για την αποχώρηση της Ουκρανίας από την NPT και ηθικούς λόγους για την επανεξέταση της άρσης κατασκευής πυρηνικών όπλων που έγινε στις αρχές του 1994», αναφέρει το έγγραφο. Τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος, καθώς προελαύνουν στην περιοχή του Ντονμπάς και ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ εκτός εάν το Κίεβο υποκύψει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο Μπράιαν Λάνζα, σύμβουλος του Τραμπ, έχει ήδη πει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραδώσει την Κριμαία. Αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ χλεύασε τον Ζελένσκι, δημοσιεύοντας στο X: «Σε 38 ημέρες θα χάσεις το χαρτζιλίκι σου».

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον αμερικανικό οπλισμό και οποιαδήποτε μείωση της ροής δυτικών όπλων στη χώρα, πόσο δε μάλλον η απαγόρευσή της, θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο πεδίο της μάχης. Αυτό ώθησε τους Ουκρανούς να αναζητήσουν έναν τρόπο να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. «Πρέπει να καταλάβετε ότι αντιμετωπίζουμε μια υπαρξιακή πρόκληση. Εάν οι Ρώσοι καταλάβουν την Ουκρανία, εκατομμύρια Ουκρανοί θα σκοτωθούν, όντας υπό κατοχή», δήλωσε ο Valentyn Badrak, διευθυντής του κέντρου που συνέταξε το έγγραφο. «Υπάρχουν εκατομμύρια από εμάς που θα προτιμούσαμε να πεθάνουμε από το να πάμε στα γκουλάγκ». Ο Badrak είναι από το Ιρπίν. Εκεί οι Ρώσοι κατακτητές βασάνιζαν και δολοφονούσαν αμάχους και κυνηγούσαν τον ίδιο για να τον σκοτώσουν.

Οι δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να εξελίξει ένα πυρηνικό όπλο και το κατάλληλο μεταφορικό του μέσο, αλλά ο Badrak επιμένει ότι η Ουκρανία απέχει λιγότερο από ένα χρόνο από την κατασκευή των δικών της βαλλιστικών πυραύλων. «Σε έξι μήνες η Ουκρανία θα είναι σε θέση να επιδείξει ότι διαθέτει ικανότητα δημιουργίας βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς: θα έχουμε πυραύλους με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Badrak. Οι Yizhak και Badrak υποστηρίζουν ότι, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την Ουκρανία, η Βρετανία θα μπορούσε να τιμήσει την υποχρέωσή της για ασφάλεια βάσει του μνημονίου της Βουδαπέστης, βοηθώντας την Ουκρανία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, δεδομένου ότι δεν διαθέτει συμβατικά μέσα για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να καταλάβει την Ουκρανία.

Ο Yizhak πιστεύει ότι το κατώφλι για την ανάπτυξη ενός προγράμματος πυρηνικού επανεξοπλισμού θα ήταν τα στρατεύματα του Πούτιν να φτάσουν στην πόλη Παβλοχράντ, ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό κέντρο περίπου 60 μίλια από τη σημερινή γραμμή του μετώπου. Αν προχωρήσει περισσότερο, θα υπήρχε ο κίνδυνος κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Ντνίπρο και το Χάρκοβο, να πέσουν πριν κατασκευαστεί το όπλο. «Με εξέπληξε το δέος των ΗΠΑ για τα πυρηνικά της Ρωσίας. Μπορεί να μας κόστισε τον πόλεμο», δήλωσε ο Yizhak. «Αντιμετωπίζουν τα πυρηνικά όπλα ως ένα είδος Θεού. Έτσι, ίσως είναι καιρός να προσευχηθούμε σε αυτόν τον Θεό».

Μή έγκριση εμπορικού σήματος για την πολεμική ιαχή

Οι δικαστές της ΕΕ διεμήνυσαν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα μια υβριστική ιαχή-απάντηση σε ένα από τα πρώτα περιστατικά της εισβολής του Πούτιν το 2022: «Ρώσικο πολεμικό πλοίο, άντε γ*****» (γράφει ο Bruno Waterfield). Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από τον Roman Hrybov, έναν Ουκρανό συνοριοφύλακα, όταν διατάχθηκε από το Moskva, ένα ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό, να παραδώσει το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι. Η φράση έγινε σλόγκαν και εμφανίστηκε σε εμπορεύματα για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας των Ουκρανών.

Ωστόσο, οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απέρριψαν την πατριωτική αίτηση της Ουκρανίας, δίνονταν τον τυπικά στενό ορισμό του εμπορικού σήματος. Και αυτό ουσιαστικά επικύρωνε την προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ισπανία, που ανέφερε ότι μια φράση που χρησιμοποιεί «χυδαία γλώσσα με προσβλητική σεξουαλική χροιά» θα ισοδυναμούσε με ανήθικη πολεμική κερδοσκοπία. «Η φράση, η οποία έχει γίνει σύμβολο του αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας, δεν γίνεται αντιληπτή ως ένδειξη εμπορικής έμπνευσης», δήλωσε χθες Τετάρτη το δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing