Ο ένας είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο άλλος είναι ένας Βρετανός νομπελίστας που έχει βραβευτεί για τη συμβολή του στην επιστήμη και την τεχνολογία. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο μιας αγωγής έριξαν τώρα φως στην πολύπλοκη σχέση μεταξύ του Έλον Μασκ και του Σερ Ντέμη Χασάμπη. Οι δύο άνδρες, που κάποτε ήταν κοντά, έχουν γίνει τόσο σκληροί αντίπαλοι μέσα σε λίγα χρόνια από τη συνάντησή τους το 2012, ώστε ο Μασκ πίστευε ότι ο Χασάμπης θα κατέληγε να γίνει «δικτάτορας της τεχνητής νοημοσύνης», όπως προκύπτει από τα έγγραφα.

Η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε τους ένωσε ο κοινός στόχος της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης για το καλό της ανθρωπότητας, καθώς και της προστασίας από την απειλή της για την ανθρωπότητα. Ο Χασάμπης συνίδρυσε το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης DeepMind στο Λονδίνο το 2010 με αποστολή του τη δημιουργία υπερνοημοσύνης. Ο Μασκ κατέληξε να επενδύσει 5 εκατομμύρια δολάρια (3,9 εκατομμύρια λίρες) στην εταιρεία μετά από μια επίσκεψη του Χασάμπη στη διαστημική επιχείρηση SpaceX του δισεκατομμυριούχου το 2012.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος στο κυλικείο συζήτησαν για την αποστολή του Μασκ να αποικίσει τον Άρη. Ο Χασάμπης παρατήρησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει αυτό το σχέδιο αν η τεχνολογία πήγαινε και στον κόκκινο πλανήτη. Η σκέψη αυτή άφησε τον Μασκ «άφωνο», σύμφωνα με τους New York Times. Η σχέση τους χάλασε όταν ο Χασάμπης αποφάσισε να πουλήσει την DeepMind στην Google το 2014 έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων αντί να δεχτεί την προσφορά του Μασκ. Ο Χασάμπης προσπάθησε να πείσει τον Μασκ να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο δεοντολογίας της DeepMind μετά την πώληση, αλλά απέτυχε όταν ο δισεκατομμυριούχος χαρακτήρισε το συμβούλιο ως «ένα ψέμα» μετά από μία συνεδρίαση.

Αυτό οδήγησε τον Μασκ να συνιδρύσει την OpenAI με τον Σαμ Άλτμαν, ωστόσο σήμερα και αυτοί έχουν έρθει σε ρήξη. Ο Μασκ μηνύει τον Άλτμαν και την εταιρεία για την εγκατάλειψη των μη κερδοσκοπικών ριζών της. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόλις κυκλοφόρησαν σε αυτή την υπόθεση δείχνουν πόσο πολύ απασχολούσε η DeepMind τον Μασκ. «Η DeepMind μου προκαλεί ακραία ψυχολογική πίεση», έγραψε το 2016. «Αν κερδίσουν, θα γίνουν πραγματικά κακός μπελάς με τη φιλοσοφία του ενός μυαλού που θα κυβερνήσει τον κόσμο».

Ο Μασκ ανησυχούσε επίσης ότι η Google θα ανέπτυσσε την AGI, ή αλλιώς την τεχνητή γενική νοημοσύνη, μια μορφή υπερνοημοσύνης όπου ένα υπολογιστικό σύστημα κρίνεται ότι μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες. Έγραψε το 2015: «Σκεφτόμουν πολύ για το αν είναι δυνατόν να σταματήσουμε την ανθρωπότητα από το να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη. Νομίζω ότι η απάντηση είναι σχεδόν σίγουρα όχι. Αν πρόκειται να συμβεί ούτως ή άλλως, φαίνεται ότι θα ήταν καλό να το κάνει πρώτος κάποιος άλλος εκτός της Google». Ο Χασάμπης, πρώην πρωταθλητής σκακιού με ανταγωνιστικό σερί, προσπαθούσε επίσης να «σκοτώσει» την OpenAI, όπως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου O Άλτμαν έγραψε: «Μόλις έμαθα ότι η DeepMind θα δώσει σε όλους τους συμμετέχοντες στην OpenAI μαζικές αντιπροσφορές αύριο (Τρίτη) για να προσπαθήσει να τη σκοτώσει», είπε.

Ο Χασάμπης αποκάλυψε την άποψή του για την αποστολή του Μασκ στον Άρη σε συνέντευξή του στους Times πέρυσι, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι ο Άρης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων γιατί δεν υπάρχουν πολλά εκεί. «Δεν αποικίζουμε την έρημο Γκόμπι ή τη Σαχάρα, και ο Άρης είναι πιο σκληρός από αυτές. Ωστόσο είναι μια ενδιαφέρουσα, εμπνευσμένη αποστολή ... σε όλους μας αρέσει να εξερευνούμε, αλλά σκέφτομαι περισσότερο την εξόρυξη αστεροειδών».
Φέτος, ο Χασάμπης ανακηρύχθηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του στην τεχνητή νοημοσύνη και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανάπτυξη του AlphaFold, ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει τα σχήματα των πρωτεϊνών για χρήση στα φάρμακα.

Κανείς από τους πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης δεν εμπιστευόταν τον άλλον, όπως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αγωγής. Δύο συνιδρυτές της OpenAI, ο Γκρεγκ Μπρόκμαν και ο Ίλια Σουτσκέβερ, έγραψαν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το 2017 ότι «δεν μπόρεσαν να εμπιστευτούν πλήρως τις κρίσεις του [Άλτμαν] καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας». «Είναι η τεχνητή γενική νοημοσύνη πραγματικά το πρωταρχικό σου κίνητρο; Πώς συνδέεται με τους πολιτικούς σου στόχους;» ρώτησαν τον Άλτμαν. Αμφισβήτησαν επίσης τα κίνητρα του Μασκ και είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει «δικτάτορας».

Οι δύο τους, του έγραψαν: «Δήλωσες ότι δεν θες να ελέγχεις την τελική τεχνητή γενική νοημοσύνη, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, μας έδειξες ότι ο απόλυτος έλεγχος είναι εξαιρετικά σημαντικός για εσένα. «Ανησυχούμε ότι, καθώς η εταιρεία σημειώνει πραγματική πρόοδο προς την τεχνητή γενική νοημοσύνη, θα επιλέξεις να διατηρήσεις στον απόλυτο έλεγχό σου την εταιρεία, παρά την τρέχουσα πρόθεση για το αντίθετο... είναι κακή ιδέα να δημιουργήσεις μια δομή όπου θα μπορούσες να γίνεις δικτάτορας, αν το επιλέξεις».

Ο Σουτσκέβερ έχει πλέον εγκαταλείψει την OpenAI αφού συμμετείχε σε ένα αποτυχημένο εταιρικό πραξικόπημα κατά του Άλτμαν πριν από ένα χρόνο. Ο Μασκ ίδρυσε πέρυσι την εταιρεία του xAI και έχει κατασκευάσει έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο για να αναπτύξει την τεχνολογία που θα μας βοηθήσει «να κατανοήσουμε την πραγματική φύση του σύμπαντος». Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Μασκ, ως στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να επηρεάσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης, παρά τον όρκο του Τραμπ να καταργήσει το σχετικό διάταγμα του προέδρου Μπάιντεν. Η DeepMind και η OpenAI έχουν κληθεί να σχολιάσουν.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing