Η ανακάλυψη τριών υπερμεγέθων και αρχαίων γαλαξιών «κόκκινων τεράτων» υπόσχεται να ανατρέψει την αντίληψή μας για το πώς γεννήθηκαν μερικά από τα πρώτα αστέρια. Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), οι επιστήμονες παρατήρησαν τους γαλαξίες όπως ήταν πριν από 12,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι εν λόγω γαλαξίες θα πρέπει να σχηματίστηκαν εντός ενός δισεκατομμυρίου ετών από τη Μεγάλη Έκρηξη, η οποία δημιούργησε το σύμπαν. Καθένας από αυτούς έχει μάζα περίπου ισοδύναμη με 100 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας. Η ανακάλυψή τους θέτει υπό αμφισβήτηση τις υπάρχουσες αντιλήψεις για το πώς σχηματίζονται τα αστέρια, οι οποίες αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουν εξελιχθεί τόσο γρήγορα γαλαξίες τέτοιου μεγέθους. «Η εύρεση τριών τέτοιων τεράστιων θηρίων αποτελεί έναν βασανιστικό γρίφο», δήλωσε ο Στιν Γουάιτς από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, συν-συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Μέχρι τώρα πίστευαν ότι όλοι οι γαλαξίες σχηματίζονταν σταδιακά μέσα σε μεγάλα «φωτοστέφανα» αόρατης «σκοτεινής ύλης». Η βαρυτική δύναμη αυτών των φωτοστέφανων τράβηξε προς το μέρος τους νέφη συνηθισμένης ορατής ύλης με τη μορφή αερίου. Καθώς το αέριο συμπιεζόταν, γεννήθηκαν τα αστέρια. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως αρκετά αναποτελεσματική, καθώς δεν μετατρέπει περισσότερο από το 20 τοις εκατό του αερίου σε αστέρια. Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κόκκινα τέρατα φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά, με το 80% του αερίου να έχει χρησιμοποιηθεί. Έχουν μια ευδιάκριτη κόκκινη εμφάνιση στις εικόνες του JWST, εξ ου και το όνομά τους. Ο Μενγκιουάν Ζιάο του Πανεπιστημίου της Γενεύης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αναδιαμορφώνουν την κατανόησή μας για το σχηματισμό γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν».

Τα αποτελέσματα δεν αντιβαίνουν στο καθιερωμένο κοσμολογικό μοντέλο, το οποίο υποστηρίζει ότι το σύμπαν ξεκίνησε με τη Μεγάλη Έκρηξη, πέρασε μια σύντομη περίοδο σχεδόν εκθετικού πληθωρισμού και έκτοτε διαστέλλεται. Ωστόσο, εγείρουν ερωτήματα για τις θεωρίες σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες. Ο Ζιάο δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν θα μπορούσαν να σχηματίσουν αστέρια με απροσδόκητη αποτελεσματικότητα. Καθώς μελετάμε αυτούς τους γαλαξίες σε μεγαλύτερο βάθος, θα προσφέρουν νέες γνώσεις για τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τις πρώτες εποχές του σύμπαντος. «Τα κόκκινα τέρατα είναι μόνο η αρχή μιας νέας εποχής στην εξερεύνηση του πρώιμου σύμπαντος».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing