Πρόοδο στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα βλέπει η Αθήνα
"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει"
Τα σχόλια έγιναν πριν από μια συνάντηση μεταξύ του σερ Κιρ Στάρμερ και του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη
Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, βλέπει η ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντηθεί με τον σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και από τις δύο πλευρές γι' αυτό ο κ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος. «Τίποτα δεν κρύβεται. Τίποτα δεν είναι κρυφό».
Σύμφωνα με το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού το μέλλον των Γλυπτών δεν θα είναι στην ατζέντα του κ. Στάρμερ ο οποίος θα ήθελε να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς και για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Η θέση μας για τα Γλυπτά δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. «Παραμένει θέμα του Βρετανικού Μουσείου και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο για να επιτρέψει τη μόνιμη μετακίνηση των γλυπτών του Παρθενώνα».
Γίνεται κατανοητό ότι οι συνομιλίες για τα Γλυπτά των οποίων ηγείται ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, επικεντρώνονται σε μια πιθανή συμφωνία δανείου ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι οι χώροι που φιλοξενούν τα Γλυπτά πρόκειται να κλείσουν για να γίνουν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης τα επόμενα χρόνια.
Αυτό μπορεί να δώσει την ευκαιρία να επιστρέψουμε στα Γλυπτά στην Αθήνα, τουλάχιστον προσωρινά. Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τη βρετανική ιδιοκτησία των Γλυπτών, κάτι που ήταν ένα κόλλημα στις συνομιλίες μέχρι τώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τον επαναπατρισμό των έργων τέχνης προτεραιότητα της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του.
Το Βρετανικό Μουσείο από την πλευρά του θα χρειαζόταν την υποστήριξη της κυβέρνησης για οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί της θα μπορούσαν να επιβάλουν απαγόρευση της εξόδου των γλυπτών από τη χώρα, εμποδίζοντας την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Μια πηγή ανέφερε ότι το ερώτημα είναι εάν ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να αποδεχθεί μια συμφωνία δανείου, κάτι που θα απαιτούσε από τους Έλληνες να αποδεχτούν επισήμως τη βρετανική ιδιοκτησία των θησαυρών. «Η πολιτική είναι τόσο δύσκολη στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε μια άλλη πηγή.
«Υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να γίνει - αλλά είναι απολύτως πιθανό οι συμβιβασμοί που χρειάζονται και οι δύο κυβερνήσεις για να ξεπεράσουν το κόλλημα να είναι πολύ μεγάλοι».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι μια συμφωνία ήταν «σχετικά κοντά».
Περιγράφοντας τις συζητήσεις ως «ειλικρινείς και ανοιχτές», ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε στον Guardian: «Υπάρχει κοινή αντίληψη για το πώς μπορούμε να δομήσουμε τη συνεργασία μας και πιστεύω ότι με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουμε σε μια συμφωνία καθώς, δεν θα πρόβαλε αντιδράσεις σε μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει αξιοσημείωτη πολιτική βούληση για να συμβεί κάτι τέτοιο» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από την απόκτησή τους από τον Λόρδο Έλγιν το 1816.
Ως πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ο Έλγιν είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους από την Ακρόπολη σε συνθήκες που μέχρι σήμερα παραμένουν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες.
Σκαλισμένες από τον Φειδία, τον κορυφαίο γλύπτη του Περικλή, οι αρχαιότητες κοσμούσαν τη μνημειακή ζωφόρο του Παρθενώνα από τον 5ο αιώνα π.Χ., οι οποίες σύμφωνα με τον Έλγιν του είχε χορηγηθεί άδεια από τις οθωμανικές αρχές για να τους απομακρύνει.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing