Προτού μια χρόνια πνευμονοπάθεια την κάνει να μην μπορεί να περπατήσει σε ένα δωμάτιο, η Σέριλ Μέρκαρ, γεμάτη όρεξη για περιπέτεια, είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Είχε κάνει bungeejumping στον ποταμό East River στη Νέα Υόρκη, καταδύσεις στα νησιά Κέιμαν και είχε διασχίσει με μια Harley-Davidson Sportster του 2003 τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφού διαγνώστηκε το 2010 με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μια φλεγμονώδη πάθηση, που περιορίζει τη ροή του αέρα στους πνεύμονες, η υγεία της Μέρκαρ επιδεινώθηκε. Η εθελόντρια παραϊατρική βοηθός, σήμερα 57 ετών, προσβλήθηκε από COVID το 2022 και χρειάστηκε 24ωρη φροντίδα, ενώ τελικά μπήκε σε λίστα αναμονής για δωρεά οργάνων. Στις 22 Οκτωβρίου, η Μέρκαρ έλαβε ένα τηλεφώνημα σχετικά με έναν πιθανό συμβατό δότη και δύο ώρες αργότερα βρισκόταν σε μια προεγχειρητική αίθουσα στο Κέντρο Υγείας του NYU Langone Health, στη Νέα Υόρκη.

Η δρ Στέφανι Τσανγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής του νοσοκομείου, τη ρώτησε αν θα αισθανόταν άνετα με μια πλήρως ρομποτική χειρουργική επέμβαση. Η Τσανγκ εξήγησε ότι οι μικρότερες τομές θα έκαναν την ανάρρωση της Μέρκαρ ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη και ότι, αν υπήρχαν επιπλοκές, θα μπορούσε να επιστρέψει στη συμβατική, ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Η Μέρκαρ συμφώνησε και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε πλήρως ρομποτική, διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων. «Οταν ξύπνησα, μπόρεσα αμέσως να πάρω μια βαθιά ανάσα», δήλωσε την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά το εξιτήριό της. «Και κάθε μέρα από τότε, γίνεται όλο και πιο βαθιά», πρόσθεσε.

Καθοδηγώντας το ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi από μια ειδική κονσόλα στο χειρουργείο, η Τσανγκ αφαίρεσε τους άρρωστους πνεύμονες της Μέρκαρ και προετοίμασε την καρδιά και τους αεραγωγούς για την εμφύτευση των πνευμόνων του δότη σε μια επέμβαση που διήρκεσε επτά ώρες. Οι βραχίονες του μηχανήματος μπορούν να περιστρέφονται κατά 360 μοίρες, επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια και ευελιξία από ό,τι ένα ανθρώπινο χέρι. Μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας στο ένα χέρι παράγει μεγεθυμένες, τρισδιάστατες εικόνες του πεδίου.

«Οι συμβατικές μεταμοσχεύσεις πνευμόνων είναι πολύ επώδυνες και η επούλωση ενδέχεται να είναι αρκετά επίπονη», δήλωσε η δρ Τσανγκ. Οι ασθενείς μπορούν να παραμείνουν στο νοσοκομείο μετά τη χειρουργική επέμβαση για έως και 12 εβδομάδες. Από την άλλη, η ελάχιστα επεμβατική ρομποτική χειρουργική δημιουργεί μικρότερες τομές, λιγότερα τραύματα και ουλές και μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μικροεπεμβάσεις μπορούν να λάβουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Η δρ Τσανγκ ελπίζει ότι μέσα σε 10 χρόνια πάνω από τις μισές από τις 2.700 διπλές μεταμοσχεύσεις πνευμόνων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία, η οποία εφαρμόζεται επίσης σε επεμβάσεις στο πεπτικό σύστημα, την ουροδόχο κύστη και την καρδιά. Πέρυσι, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Royal Stoke στο Staffordshire χρησιμοποίησαν το Da Vinci Xi για να πραγματοποιήσουν έξι υστερεκτομές σε μία ημέρα. Το σύστημα, το οποίο κοστίζει περίπου 1,9 εκατ. δολ. (1,5 εκατ. λίρες), θεωρείται από ορισμένους ζωτικής σημασίας για τη μείωση των καθυστερήσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing