Ο Άντον Σμαχάϊ, Ουκρανός στρατιώτης, δεν είδε τη ρωσική χειροβομβίδα αερίου να πέφτει από το drone. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το χαράκωμα στο οποίο βρισκόταν γέμισε με πυκνό πράσινο καπνό. 


«Εισέπνευσα μεγάλη ποσότητα. Το γυμνό δέρμα και ο λαιμός μου έκαιγαν. Δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια μου και τα ένιωθα να καίνε. Έχασα τις αισθήσεις μου», δήλωσε στην εφημερίδα The Times από την κλίνη του νοσοκομείου του στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας.


 Ο Σμαχάι είναι ένας από τους 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες που έχουν νοσηλευτεί με συμπτώματα χημικής δηλητηρίασης από τότε που ξεκίνησε η ολική εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Τρεις από τους στρατιώτες απεβίωσαν, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο συνταγματάρχης Άρτεμ Βλάσιουκ, επικεφαλής των ουκρανικών Υποστηρικτικών Δυνάμεων Προστασίας από Ραδιενεργά, Χημικά και Βιολογικά Όπλα.


Την ευθύνη για τη δολοφονία του αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων προστασίας από ραδιενεργά, χημικά και βιολογικά όπλα, στη Μόσχα, ανέλαβε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU). «Ο Κιρίλοφ ήταν εγκληματίας πολέμου και απολύτως θεμιτός στόχος», δήλωσε πηγή της SBU στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. «Έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθούν απαγορευμένα χημικά όπλα εναντίον του ουκρανικού στρατού».


Η SBU υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των περισσότερων από 4.500 επιθέσεων με χημικά όπλα που διέταξε ο Κιρίλοφ αφορούσαν χειροβομβίδες μάχης Κ-1 που περιείχαν τις τοξικές ερεθιστικές ουσίες CN και CS.

Αν και επιτρέπεται η χρήση τους από τις αστυνομικές δυνάμεις παγκοσμίως για την καταστολή των ταραχών, τα δακρυγόνα απαγορεύονται στο πεδίο της μάχης, καθώς οι στρατιώτες δεν μπορούν να διαφύγουν με ασφάλεια, σε αντίθεση με τους διαδηλωτές.


Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δήλωσε τον Οκτώβριο ότι επιβεβαίωσε την παρουσία αερίου CN σε χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή του Ντονέτσκ. Ωστόσο, πολλές φορές δεν είναι εφικτό να γίνουν δοκιμές για την αναγνώριση αυτών των χημικών ουσιών. «Όταν οι γιατροί πηγαίνουν στο μέτωπο, η προτεραιότητά τους είναι να ανασύρουν τους τραυματίες», δήλωσε ο Ρουσλάν, στρατιωτικός ιατρός.

«Η περισυλλογή των νεκρών γίνεται αργότερα και, μέχρι τότε, τα ίχνη των χημικών έχουν εξαφανιστεί».


Η Ρωσία έχει αρνηθεί τη χρήση χημικών ουσιών στην Ουκρανία ή αλλού. Ωστόσο, τον Μάιο, το μέσο ενημέρωσης RT που έχει την υποστήριξη του Κρεμλίνου έδειξε έναν πολεμικό ανταποκριτή με μια χειροβομβίδα CN ή CS, ο οποίος δήλωσε: «Αυτή είναι μια χειροβομβίδα αερίου που ρίξαμε».


Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν επίσης κατηγορήσει τη Ρωσία για χρήση χλωροπικρίνης, ενός παράγοντα που προκαλεί ασφυξία. Η χρήση της στο πεδίο της μάχης απαγορεύεται από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, την οποία έχει υπογράψει η Ρωσία.




Η Βρετανία υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο προσπάθησε να σκοτώσει τον Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην Ρώσο πράκτορα, το 2018 στο Σόλσμπερι με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ, ο οποίος χρησιμοποιούταν κατά τη σοβιετική περίοδο. Η Μόσχα κατηγορείται ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με Νοβιτσόκ στη Σιβηρία το 2020.


Η Ρωσία επιμένει ότι έχει καταστρέψει τα χημικά όπλα του Ψυχρού Πολέμου, ένας ισχυρισμός που επιβεβαιώθηκε από τον OPCW το 2017. Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Μόσχα κατέστρεψε μόνο το δηλωμένο απόθεμά της και ότι συνεχίζει να κάνει έρευνες και να κατασκευάζει χημικά όπλα.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing