Η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με έναν Λίβυο πολέμαρχο για τη μεταφορά ναυτικών μέσων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Συρία στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, καθώς το Κρεμλίνο αναζητά ένα εναλλακτικό στήριγμα στη Μεσόγειο, δήλωσαν πηγές. Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο στρατηγός που ελέγχει τμήματα της Ανατολικής Λιβύης, στηρίζεται από ρωσικές δυνάμεις που επιστράτευσε το 2019, όταν ξεκίνησε πόλεμο κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Ο Χαφτάρ τείνει να αποδεχθεί το ρωσικό αίτημα, σύμφωνα με μια λιβυκή πηγή, για τη μεταφορά πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού από το συριακό λιμάνι της Ταρτούς στο Τομπρούκ. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρει εξοπλισμό από τη συριακή αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη Λιβύη, καθώς μειώνει τις δυνάμεις της μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο στρατός έχει αποσύρει τον στόλο των έξι πλοίων του από τη ναυτική βάση της Ταρτούς, αν και διατηρεί στρατεύματα εκεί. Τα πλοία φαίνεται να είναι αγκυροβολημένα σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Συρίας και ένας Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη αναχωρήσει για τη Λιβύη, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις συνομιλίες με τις νέες συριακές Αρχές για το μέλλον των βάσεών της.

Η Συρία παρείχε στη Μόσχα τις μοναδικές αεροπορικές βάσεις της εκτός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και μια ναυτική βάση, που έδινε στη Ρωσία ένα στήριγμα στη μεσογειακή πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Στο αποκορύφωμα της ανάπτυξης της Ρωσίας στη Συρία, μετά την επέμβασή της το 2015 για την υποστήριξη του Ασαντ, υπήρχαν περισσότεροι από 8.000 στρατιώτες και ιδιώτες εργολάβοι, υποστηριζόμενοι από δεκάδες πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και προηγμένα συστήματα αεράμυνας, όπως οι πύραυλοι S-400. Οι συριακές βάσεις λειτούργησαν ως εφαλτήριο για τη ρωσική επέκταση στη Λιβύη το 2019 και την ανάπτυξη σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Ρωσία μετέφερε πολλά πολεμικά αεροσκάφη από το Χμεϊμίμ σε αεροπορικές βάσεις της Λιβύης εκείνο το έτος, για να υποστηρίξει την αποτυχημένη επίθεση του Χαφτάρ για την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η Μόσχα διατήρησε τις δυνάμεις της, κυρίως μισθοφόρους με δεσμούς με το Κρεμλίνο, στη Λιβύη μετά την κατάπαυση του πυρός, όταν η χώρα χωρίστηκε σε ανταγωνιστικές τουρκικές και ρωσικές ζώνες επιρροής. Ο Χαφτάρ και οι αξιωματικοί του Λιβυκού Εθνικού Στρατού άρχισαν να φθείρονται από τους Ρώσους, οι οποίοι αγνοούσαν την εξουσία του. Εχει επανειλημμένα αναφέρει στις αμερικανικές και δυτικές κυβερνήσεις ότι θέλει να τους απομακρύνει, αλλά θα χρειαζόταν μια άλλη δύναμη για να καλύψει το κενό που θα αφήσει πίσω του, δήλωσαν δύο Δυτικοί αξιωματούχοι.

Παρά τη συνεργασία με τον Χαφτάρ σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να του παράσχουν εξοπλισμό, όπως πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος και άλλα όπλα. Η Ρωσία παραμένει επίσης επιφυλακτική απέναντι στον Χαφτάρ, ο οποίος θεωρείται αναξιόπιστος και πεισματάρης από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υποστήριξαν την πολεμική του προσπάθεια. Η Ρωσία βλέπει τώρα τη Λιβύη ως ένα ασφαλέστερο στοίχημα από τη Συρία, όπου πολεμούσε την αντιπολίτευση του Ασαντ, μέχρι που οι αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό αυτόν τον μήνα.

Η ηγετική ομάδα των ανταρτών, η ισλαμιστική «Hayat Tahrir alSham» («HTS»), είχε σχεδιάσει μια ταχεία επίθεση, που δεν θα έδινε χρόνο στους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους του Ασαντ να επέμβουν δυναμικά, και η Ρωσία ενημερώθηκε να μείνει έξω από τη σύγκρουση, αν ήλπιζε να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη παρουσία, είπαν δύο Σύροι αξιωματούχοι στους «Times». Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. «Δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις σχετικά με αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, και συνέχισε: «Βρισκόμαστε σε επαφή με εκπροσώπους των δυνάμεων που ελέγχουν τώρα την κατάσταση στη χώρα».

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο ηγέτης της «HTS», που τώρα χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, Αχμέντ αλ Σάρα, ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη μειωμένη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη χώρα ως διαπραγματευτικό χαρτί. Το να επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει μια βάση θα ήταν αντιδημοφιλές μεταξύ των στελεχών του, αλλά θα κέρδιζε την οργάνωση, που έχει υποστεί κυρώσεις, η οποία είναι παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», έναν σύμμαχο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πιθανή βοήθεια. Θα μπορούσε, επίσης, να χρησιμοποιήσει τη ρωσική παρουσία ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν την απομάκρυνση της Ρωσίας από τη χώρα, δήλωσε Δυτικός αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing