Πώς η Τζόρτζια Μελόνι έγινε η νέα «βασίλισσα» της Ευρώπης
Οταν η Μελόνι ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία,
H Ιταλίδα πρωθυπουργός αποδείχθηκε μία εκ των πιο σταθερών και ισχυρών ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ορισμένοι τη βλέπουν ως διάδοχο της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ
Κάποτε οι νέοι ηγέτες στην Ευρώπη ξεκινούσαν την πολιτική τους θητεία με μία επίσκεψη στα τρία μεγάλα κέντρα εξουσίας: Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι. Ωστόσο, το αεροπλάνο της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, προσγειώθηκε στη Ρώμη το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής, στο πλαίσιο της αποστολής της να κλείσει τις τρύπες στα σύνορα της Βρετανίας.
Η Κούπερ ακολούθησε τον δρόμο που είχε ακολουθήσει ο σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ιταλία τον Σεπτέμβριο. Το προπερασμένο Σάββατο η Κούπερ είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό της, Ματέο Πιαντετόζι, πριν δώσουν από κοινού ομιλία στο Φεστιβάλ Atreju, μια εκδήλωση που διοργανώνει το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Η παρουσία της Κούπερ θα εδραιώσει την αυξανόμενη άποψη στους διπλωματικούς κύκλους ότι η Μελόνι έχει γίνει μία από τις προσωπικότητες-κλειδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής και μια σημαντική φωνή της Δεξιάς σε όλη τη Δύση.
Το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, η Κούπερ συζήτησε με την ομάδα της Μελόνι σχέδια συνεργασίας με την Ιταλία σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης των εγκληματικών συμμοριών που βρίσκονται πίσω από τη διακίνηση μεταναστών. Η Ιταλία διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία από την αντιμετώπιση της μαφίας επί δεκαετίες, ενώ το Λονδίνο, χάρη στο Σίτι, διαθέτει την καλύτερη τεχνογνωσία στην Ευρώπη από τις μυστικές χρηματοδοτήσεις και το ξέπλυμα χρήματος.
Η εμφάνιση της Μελόνι συνέπεσε με την κατάρρευση του κεντροαριστερού συνασπισμού του Ολαφ Σολτς στη Γερμανία και τα προβλήματα του Μακρόν στο εσωτερικό της Γαλλίας, ο οποίος την προπερασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε να διορίσει νέο πρωθυπουργό, μετά την απομάκρυνση του Μισέλ Μπαρνιέ.
Οταν η Μελόνι ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 2022, θεωρήθηκε ότι ακολούθησε το λαϊκιστικό κύμα που σαρώνει τη Δύση και κάποιοι αναρωτήθηκαν πόσο θα αντέξει σε μια χώρα διαβόητη για την ευθραυστότητα των κυβερνήσεών της. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά η Μελόνι αποδείχθηκε μία εκ των πιο σταθερών και ισχυρών ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ, ορισμένοι βλέπουν τη Μελόνι να διαδέχεται την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας ως η νέα «βασίλισσα» της ευρωπαϊκής πολιτικής.
O Ρομπέρτο ντ’ Αλιμόντε, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, δήλωσε: «Είναι η μόνη πρωθυπουργός μιας μεγάλης χώρας της Ε.Ε. που σίγουρα θα παραμείνει στη θέση της και έπειτα από τρία χρόνια. Αποτελεί μια σταθερά, που στην Ιταλία είναι ασυνήθιστη». Ενας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των Τόρις το έθεσε πιο ωμά: «Οταν φιλοξένησε τη συνάντηση των G7 (τον Ιούλιο), όλοι οι άλλοι ήταν σαν να μην έχουν ζωή».
Η κυβέρνηση Μελόνι εξέπληξε επίσης πολλούς από τους συμμάχους της με τον τρόπο που συνδύασε μια σκληρή και αποτελεσματική καταστολή της μετανάστευσης, χωρίς να υιοθετήσει τη σκληροπυρηνική προσέγγιση που συνδέεται με τους νεοφασίστες της Ιταλίας (12 από τους οποίους συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για απόπειρα δολοφονίας εις βάρος της). Η Μελόνι απέφυγε το ρατσιστικό δόλωμα του συμμάχου της στον συνασπισμό, Ματέο Σαλβίνι.
Eχει επίσης αυξήσει τη δύναμή της, σχηματίζοντας αθόρυβα μια αποτελεσματική συμμαχία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού - ενός ζητήματος που προκάλεσε αναστάτωση στις Βρυξέλλες, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον επιδίωξε περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία πριν από το δημοψήφισμα για την Ε.Ε. το 2016.
Ο Ντ’ Αλιμόντε είπε: «Ακόμα και τα σκανδιναβικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το πρόβλημα. Βρίσκεται στη σωστή πλευρά του σωστού θέματος τη σωστή στιγμή». Ο Φρανσέσκο Γκαλιέτι, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Policy Sonar στη Ρώμη, προσέθεσε: «Η Ιταλία βρέθηκε μπροστά από την καμπύλη και είναι σαν ένα τρυβλίο Ρetri για την ευρωπαϊκή πολιτική».
Αυτό εξηγεί γιατί η Κούπερ ήταν στη Ρώμη εκείνο το Σαββατοκύριακο. Εκτός από τις ομιλίες της σχετικά με τη χρηματοδότηση των παράνομων συμμοριών, το υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί νέες «εκστρατείες επικοινωνίας προς τα πάνω», με στόχο την αποκάλυψη των ψεμάτων που λένε οι συμμορίες λαθρεμπόρων. Η δραστηριότητα αυτή θα περιλαμβάνει προειδοποιήσεις προς τους υποψήφιους μετανάστες σχετικά με τις εκμεταλλευτικές πρακτικές των εργοδοτών και τις άσχημες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι από αυτούς που βρέθηκαν να εργάζονται παράνομα, με βάση πραγματικές μαρτυρίες.
Αυτό είναι μια «ηχώ» της συμφωνίας που έκλεισαν η Μελόνι και η Φον ντερ Λάιεν με την Τυνησία, για να σταματήσουν τα δρομολόγια στη Μεσόγειο (τα οποία επισκιάζουν σε κλίμακα και κίνδυνο εκείνα στη Μάγχη). Αυτό συνέβαλε στη μείωση των αφίξεων στην Ιταλία σε περίπου 64.000 φέτος, λιγότερο από το ήμισυ των 153.000 που είχαν καταγραφεί τέτοια εποχή πέρυσι.
Η συμφωνία δεν επικεντρώνεται μόνο στην επιβολή της νομοθεσίας, αλλά η Μελόνι έπεισε επίσης την υπόλοιπη Ε.Ε. να επιμερίσει περισσότερο τα βάρη σχετικά με τους πρόσφυγες. Και έχει επίσης επικεντρωθεί στο ρεύμα ανόδου, συνεργαζόμενη με χώρες της Βόρειας Αφρικής, για να πείσει τους ανθρώπους να μη φεύγουν. Η φράση της είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν «το δικαίωμα να μη μεταναστεύουν» και όχι να αισθάνονται υποχρεωμένοι να το κάνουν.
H Κούπερ τόνισε ότι η Ιταλία είχε πρωτοστατήσει στην προτροπή για μεγαλύτερη συνεργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ότι οι συνομιλίες με τη λεγόμενη ομάδα χωρών του Καλαί (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο) παρουσίαζαν πρόοδο. «Υπήρξε μια πραγματική αλλαγή ταχύτητας», δήλωσε η Κούπερ, «και η Ιταλία ήταν μια ηγετική φωνή σε αυτό. Αυτό που θα πει η Μελόνι είναι ότι όλο αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με άλλες χώρες».
Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης το προπερασμένο Σαββατοκύριακο ότι σχεδόν 13.500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις εκλογές -ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πέντε χρόνια- και ότι οι έφοδοι και οι συλλήψεις για παράνομη εργασία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο. Εξι εργοδότες κατηγορήθηκαν για απασχόληση παράνομων εργαζομένων τους τελευταίους πέντε μήνες σε σύγκριση με μόλις τέσσερις δυόμισι χρόνια πριν από τις εκλογές. Η κυβέρνηση πρόκειται να δαπανήσει άλλα 8 εκατομμύρια λίρες για κάμερες που θα φοριούνται από τους αστυνομικούς και βιομετρικά κιτ για τη βελτίωση των επιχειρήσεων αποτροπής της μετανάστευσης.
Ακόμα και η Μελόνι αντιμετώπισε καθυστερήσεις. Η συμφωνία της με την Τυνησία φέρεται να οδήγησε σε βιασμούς μεταναστών από αστυνομικούς, που κατόπιν τους εγκατέλειπαν στην έρημο. Και η εμβληματική της συμφωνία για επιστροφή των μεταναστών στην Αλβανία έχει ανασταλεί μετά την παρεμπόδιση των σχεδίων της από τα ιταλικά δικαστήρια βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το τι συνιστά «ασφαλή χώρα».
Ωστόσο, με δύο άλλους τρόπους η Μελόνι αναδείχθηκε σε σοβαρό παίκτη. Πρώτον, ο ρεαλισμός και η προθυμία της να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έχουν διαφοροποιήσει από άλλους λαϊκιστές ηγέτες στην Ευρώπη, όπως ο Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας και η Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας. «Εδειξε ότι οι λαϊκιστές μπορούν να είναι πραγματιστές», δήλωσε ο Ντ’ Αλιμόντε. «Είναι αρκετά έξυπνη ώστε να γνωρίζει ότι ο λαϊκισμός κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν αποτελεί τρόπο διακυβέρνησης. Ηταν ρεαλίστρια όσον αφορά την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τους Προϋπολογισμούς της, οι οποίοι δεν είναι γεμάτοι με δώρα».
Δεύτερον, η Μελόνι έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους υποστηρικτές της προσωπικής διπλωματίας στον κόσμο. Αφού κάθισε δίπλα στον Τραμπ μετά την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, ο εκλεγμένος πρόεδρος τη χαρακτήρισε ως άτομο υψηλής εγρήγορσης και ενέργειας. Μία μέρα αργότερα είπε: «Είναι φανταστική, είναι φανταστική ηγέτιδα και άνθρωπος».
Η Μελόνι βρίσκεται επίσης κοντά στον Ελον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του X και βασικό παίκτη του Τραμπ, ο οποίος, ως εκλεγμένος πρόεδρος, τον διόρισε για να μειώσει τις σπατάλες της αμερικανικής κυβέρνησης. Τον Σεπτέμβριο, όταν ο Μασκ απένειμε στη Μελόνι βραβείο σε τελετή στην Ουάσινγκτον, εκείνη εξήρε την «πολύτιμη ιδιοφυΐα» του, ενώ εκείνος την αποκάλεσε «πιο όμορφη εσωτερικά απ' ό,τι εξωτερικά».
Ενας Βρετανός αξιωματούχος που την έχει δει σε δράση δήλωσε: «Είναι αστεία, φλερτάρει, είναι χαρισματική και έχει μια φωνή που ακούγεται αρκετά μπάσα και βραχνή. Τα πάει καλά με τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτήν. Ο Ρίσι (Σούνακ) δεν πίνει αλκοόλ, αλλά εκείνη κάθεται μαζί του πίνοντας Aperol και καπνίζοντας. Οταν φιλοξένησε τους G7 στην Ιταλία, τους υποδέχτηκε στην Απουλία, ένα λιγότερο διάσημο κομμάτι της Ιταλίας. Και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου της αρέσει να μένει η ίδια. Η κόρη της ήταν πάντα εκεί σε αυτές τις συναντήσεις κορυφής και αποκαλούσαν η μία την άλλη mama και bambina».
Ο Φάμπιο Ραμπέλι, βουλευτής του κόμματος της Μελόνι, ο οποίος τη γνωρίζει από την εφηβεία της, αποδίδει την επιτυχία της στην επιπέδου εργατικής τάξης ανατροφή της στην περιοχή Γκαρμπατέλα της Ρώμης: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν είναι συνηθισμένοι σε πολιτικούς που δεν είναι στημένοι, δεν έχουν αλλοιωθεί από την πολιτική και λένε τα πράγματα με το όνομά τους», είπε. «Η αίσθηση του χιούμορ της, η ικανότητά της να κάνει πλάκα, προέρχεται από το γεγονός ότι είναι βέρα Ρωμαία, γιατί οι καταβολές της είναι ταπεινές. Εχει μια ακαταμάχητα αυτοσαρκαστική διάθεση, που ανοίγει πόρτες».
Για τους Βρετανούς, ωστόσο, η Μελόνι δεν είναι κλώνος του Τραμπ και έχει πάρει μια πολιτικά γενναία θέση υπέρ της Ουκρανίας. Ενας Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε: «Διατηρεί μια πολύ ισχυρή θέση σε μια χώρα όπου η κοινή γνώμη είναι ειλικρινά πολύ πιο διφορούμενη. Η Ιταλία έχει στείλει εννέα δόσεις όπλων στην Ουκρανία». Οταν ο Ορμπαν προσπάθησε να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία, η Μελόνι ήταν εκείνη που τον έπεισε να μην ασκήσει βέτο. Μήπως θα μπορούσε να στηριχθεί και στον Τραμπ;
Ενας πρώην αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό γι' αυτήν είναι ότι είναι στη Δεξιά, αλλά είναι στην ατλαντική Δεξιά - τη Δεξιά της Θάτσερ». Ο θαυμασμός της Μελόνι στον σερ Ρότζερ Σκράτον, έναν σημαίνοντα στοχαστή των Συντηρητικών στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αποτέλεσε σημείο σύνδεσης με τον Σούνακ όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Οταν η Μελόνι επισκέφθηκε την Ντάουνινγκ Στριτ, οι υπάλληλοι της έδειξαν έγγραφα από το αρχείο της Θάτσερ, που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη του κτιρίου στον πρώτο όροφο, την οποία η πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε ως γραφείο.
Οι αγγλοϊταλικές σχέσεις βρίσκονται σε τόσο καλή κατάσταση όσο δεν ήταν εδώ και χρόνια μετά την υπογραφή, επί των ημερών της κυβέρνησης Σούνακ, με την Ιταλία και την Ιαπωνία για την από κοινού κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Μετά τις γενικές εκλογές, 18 υπουργοί των Εργατικών έχουν επισκεφθεί την Ιταλία.
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρώμη, λόρδος Λιουέλιν οφ Στιπ, θεωρείται βασικός σύνδεσμος και ο Ιταλός απεσταλμένος στο Λονδίνο, Ινιγκο Λαμπερτίνι, περιγράφεται από τον λόρδο Γκόντσαν, διευθυντή της δεξαμενής σκέψης Policy Exchange, ως «εξέχων διπλωμάτης της εποχής». Ο Γκόντσαν απένειμε στη Μελόνι το βραβείο Grotius, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Hugo Grotius, έναν από τους θεμελιωτές του Διεθνούς Δικαίου. Ο ίδιος επίσης δήλωσε: «Εσπασε ορισμένες από τις πιο δυσφημιστικές παραδόσεις της ιταλικής Δεξιάς για άκριτη υποστήριξη σε πτυχές των πολιτικών της Ρωσίας. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι σήμερα η ηγέτιδα της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Εχει αποτυπωθεί στη συνείδηση της εποχής με τρόπο που ελάχιστοι άλλοι έχουν κάνει».
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing
Η Κούπερ ακολούθησε τον δρόμο που είχε ακολουθήσει ο σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ιταλία τον Σεπτέμβριο. Το προπερασμένο Σάββατο η Κούπερ είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό της, Ματέο Πιαντετόζι, πριν δώσουν από κοινού ομιλία στο Φεστιβάλ Atreju, μια εκδήλωση που διοργανώνει το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Η παρουσία της Κούπερ θα εδραιώσει την αυξανόμενη άποψη στους διπλωματικούς κύκλους ότι η Μελόνι έχει γίνει μία από τις προσωπικότητες-κλειδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής και μια σημαντική φωνή της Δεξιάς σε όλη τη Δύση.
Το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, η Κούπερ συζήτησε με την ομάδα της Μελόνι σχέδια συνεργασίας με την Ιταλία σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης των εγκληματικών συμμοριών που βρίσκονται πίσω από τη διακίνηση μεταναστών. Η Ιταλία διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία από την αντιμετώπιση της μαφίας επί δεκαετίες, ενώ το Λονδίνο, χάρη στο Σίτι, διαθέτει την καλύτερη τεχνογνωσία στην Ευρώπη από τις μυστικές χρηματοδοτήσεις και το ξέπλυμα χρήματος.
Η εμφάνιση της Μελόνι συνέπεσε με την κατάρρευση του κεντροαριστερού συνασπισμού του Ολαφ Σολτς στη Γερμανία και τα προβλήματα του Μακρόν στο εσωτερικό της Γαλλίας, ο οποίος την προπερασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε να διορίσει νέο πρωθυπουργό, μετά την απομάκρυνση του Μισέλ Μπαρνιέ.
Οταν η Μελόνι ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 2022, θεωρήθηκε ότι ακολούθησε το λαϊκιστικό κύμα που σαρώνει τη Δύση και κάποιοι αναρωτήθηκαν πόσο θα αντέξει σε μια χώρα διαβόητη για την ευθραυστότητα των κυβερνήσεών της. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά η Μελόνι αποδείχθηκε μία εκ των πιο σταθερών και ισχυρών ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ, ορισμένοι βλέπουν τη Μελόνι να διαδέχεται την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας ως η νέα «βασίλισσα» της ευρωπαϊκής πολιτικής.
O Ρομπέρτο ντ’ Αλιμόντε, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, δήλωσε: «Είναι η μόνη πρωθυπουργός μιας μεγάλης χώρας της Ε.Ε. που σίγουρα θα παραμείνει στη θέση της και έπειτα από τρία χρόνια. Αποτελεί μια σταθερά, που στην Ιταλία είναι ασυνήθιστη». Ενας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των Τόρις το έθεσε πιο ωμά: «Οταν φιλοξένησε τη συνάντηση των G7 (τον Ιούλιο), όλοι οι άλλοι ήταν σαν να μην έχουν ζωή».
Η κυβέρνηση Μελόνι εξέπληξε επίσης πολλούς από τους συμμάχους της με τον τρόπο που συνδύασε μια σκληρή και αποτελεσματική καταστολή της μετανάστευσης, χωρίς να υιοθετήσει τη σκληροπυρηνική προσέγγιση που συνδέεται με τους νεοφασίστες της Ιταλίας (12 από τους οποίους συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για απόπειρα δολοφονίας εις βάρος της). Η Μελόνι απέφυγε το ρατσιστικό δόλωμα του συμμάχου της στον συνασπισμό, Ματέο Σαλβίνι.
Eχει επίσης αυξήσει τη δύναμή της, σχηματίζοντας αθόρυβα μια αποτελεσματική συμμαχία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού - ενός ζητήματος που προκάλεσε αναστάτωση στις Βρυξέλλες, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον επιδίωξε περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία πριν από το δημοψήφισμα για την Ε.Ε. το 2016.
Ο Ντ’ Αλιμόντε είπε: «Ακόμα και τα σκανδιναβικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το πρόβλημα. Βρίσκεται στη σωστή πλευρά του σωστού θέματος τη σωστή στιγμή». Ο Φρανσέσκο Γκαλιέτι, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Policy Sonar στη Ρώμη, προσέθεσε: «Η Ιταλία βρέθηκε μπροστά από την καμπύλη και είναι σαν ένα τρυβλίο Ρetri για την ευρωπαϊκή πολιτική».
Αυτό εξηγεί γιατί η Κούπερ ήταν στη Ρώμη εκείνο το Σαββατοκύριακο. Εκτός από τις ομιλίες της σχετικά με τη χρηματοδότηση των παράνομων συμμοριών, το υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί νέες «εκστρατείες επικοινωνίας προς τα πάνω», με στόχο την αποκάλυψη των ψεμάτων που λένε οι συμμορίες λαθρεμπόρων. Η δραστηριότητα αυτή θα περιλαμβάνει προειδοποιήσεις προς τους υποψήφιους μετανάστες σχετικά με τις εκμεταλλευτικές πρακτικές των εργοδοτών και τις άσχημες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι από αυτούς που βρέθηκαν να εργάζονται παράνομα, με βάση πραγματικές μαρτυρίες.
Αυτό είναι μια «ηχώ» της συμφωνίας που έκλεισαν η Μελόνι και η Φον ντερ Λάιεν με την Τυνησία, για να σταματήσουν τα δρομολόγια στη Μεσόγειο (τα οποία επισκιάζουν σε κλίμακα και κίνδυνο εκείνα στη Μάγχη). Αυτό συνέβαλε στη μείωση των αφίξεων στην Ιταλία σε περίπου 64.000 φέτος, λιγότερο από το ήμισυ των 153.000 που είχαν καταγραφεί τέτοια εποχή πέρυσι.
Η συμφωνία δεν επικεντρώνεται μόνο στην επιβολή της νομοθεσίας, αλλά η Μελόνι έπεισε επίσης την υπόλοιπη Ε.Ε. να επιμερίσει περισσότερο τα βάρη σχετικά με τους πρόσφυγες. Και έχει επίσης επικεντρωθεί στο ρεύμα ανόδου, συνεργαζόμενη με χώρες της Βόρειας Αφρικής, για να πείσει τους ανθρώπους να μη φεύγουν. Η φράση της είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν «το δικαίωμα να μη μεταναστεύουν» και όχι να αισθάνονται υποχρεωμένοι να το κάνουν.
H Κούπερ τόνισε ότι η Ιταλία είχε πρωτοστατήσει στην προτροπή για μεγαλύτερη συνεργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ότι οι συνομιλίες με τη λεγόμενη ομάδα χωρών του Καλαί (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο) παρουσίαζαν πρόοδο. «Υπήρξε μια πραγματική αλλαγή ταχύτητας», δήλωσε η Κούπερ, «και η Ιταλία ήταν μια ηγετική φωνή σε αυτό. Αυτό που θα πει η Μελόνι είναι ότι όλο αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με άλλες χώρες».
Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης το προπερασμένο Σαββατοκύριακο ότι σχεδόν 13.500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις εκλογές -ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πέντε χρόνια- και ότι οι έφοδοι και οι συλλήψεις για παράνομη εργασία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο. Εξι εργοδότες κατηγορήθηκαν για απασχόληση παράνομων εργαζομένων τους τελευταίους πέντε μήνες σε σύγκριση με μόλις τέσσερις δυόμισι χρόνια πριν από τις εκλογές. Η κυβέρνηση πρόκειται να δαπανήσει άλλα 8 εκατομμύρια λίρες για κάμερες που θα φοριούνται από τους αστυνομικούς και βιομετρικά κιτ για τη βελτίωση των επιχειρήσεων αποτροπής της μετανάστευσης.
Ακόμα και η Μελόνι αντιμετώπισε καθυστερήσεις. Η συμφωνία της με την Τυνησία φέρεται να οδήγησε σε βιασμούς μεταναστών από αστυνομικούς, που κατόπιν τους εγκατέλειπαν στην έρημο. Και η εμβληματική της συμφωνία για επιστροφή των μεταναστών στην Αλβανία έχει ανασταλεί μετά την παρεμπόδιση των σχεδίων της από τα ιταλικά δικαστήρια βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το τι συνιστά «ασφαλή χώρα».
Ωστόσο, με δύο άλλους τρόπους η Μελόνι αναδείχθηκε σε σοβαρό παίκτη. Πρώτον, ο ρεαλισμός και η προθυμία της να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έχουν διαφοροποιήσει από άλλους λαϊκιστές ηγέτες στην Ευρώπη, όπως ο Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας και η Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας. «Εδειξε ότι οι λαϊκιστές μπορούν να είναι πραγματιστές», δήλωσε ο Ντ’ Αλιμόντε. «Είναι αρκετά έξυπνη ώστε να γνωρίζει ότι ο λαϊκισμός κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν αποτελεί τρόπο διακυβέρνησης. Ηταν ρεαλίστρια όσον αφορά την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τους Προϋπολογισμούς της, οι οποίοι δεν είναι γεμάτοι με δώρα».
Δεύτερον, η Μελόνι έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους υποστηρικτές της προσωπικής διπλωματίας στον κόσμο. Αφού κάθισε δίπλα στον Τραμπ μετά την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, ο εκλεγμένος πρόεδρος τη χαρακτήρισε ως άτομο υψηλής εγρήγορσης και ενέργειας. Μία μέρα αργότερα είπε: «Είναι φανταστική, είναι φανταστική ηγέτιδα και άνθρωπος».
Η Μελόνι βρίσκεται επίσης κοντά στον Ελον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του X και βασικό παίκτη του Τραμπ, ο οποίος, ως εκλεγμένος πρόεδρος, τον διόρισε για να μειώσει τις σπατάλες της αμερικανικής κυβέρνησης. Τον Σεπτέμβριο, όταν ο Μασκ απένειμε στη Μελόνι βραβείο σε τελετή στην Ουάσινγκτον, εκείνη εξήρε την «πολύτιμη ιδιοφυΐα» του, ενώ εκείνος την αποκάλεσε «πιο όμορφη εσωτερικά απ' ό,τι εξωτερικά».
Ενας Βρετανός αξιωματούχος που την έχει δει σε δράση δήλωσε: «Είναι αστεία, φλερτάρει, είναι χαρισματική και έχει μια φωνή που ακούγεται αρκετά μπάσα και βραχνή. Τα πάει καλά με τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτήν. Ο Ρίσι (Σούνακ) δεν πίνει αλκοόλ, αλλά εκείνη κάθεται μαζί του πίνοντας Aperol και καπνίζοντας. Οταν φιλοξένησε τους G7 στην Ιταλία, τους υποδέχτηκε στην Απουλία, ένα λιγότερο διάσημο κομμάτι της Ιταλίας. Και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου της αρέσει να μένει η ίδια. Η κόρη της ήταν πάντα εκεί σε αυτές τις συναντήσεις κορυφής και αποκαλούσαν η μία την άλλη mama και bambina».
Ο Φάμπιο Ραμπέλι, βουλευτής του κόμματος της Μελόνι, ο οποίος τη γνωρίζει από την εφηβεία της, αποδίδει την επιτυχία της στην επιπέδου εργατικής τάξης ανατροφή της στην περιοχή Γκαρμπατέλα της Ρώμης: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν είναι συνηθισμένοι σε πολιτικούς που δεν είναι στημένοι, δεν έχουν αλλοιωθεί από την πολιτική και λένε τα πράγματα με το όνομά τους», είπε. «Η αίσθηση του χιούμορ της, η ικανότητά της να κάνει πλάκα, προέρχεται από το γεγονός ότι είναι βέρα Ρωμαία, γιατί οι καταβολές της είναι ταπεινές. Εχει μια ακαταμάχητα αυτοσαρκαστική διάθεση, που ανοίγει πόρτες».
Για τους Βρετανούς, ωστόσο, η Μελόνι δεν είναι κλώνος του Τραμπ και έχει πάρει μια πολιτικά γενναία θέση υπέρ της Ουκρανίας. Ενας Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε: «Διατηρεί μια πολύ ισχυρή θέση σε μια χώρα όπου η κοινή γνώμη είναι ειλικρινά πολύ πιο διφορούμενη. Η Ιταλία έχει στείλει εννέα δόσεις όπλων στην Ουκρανία». Οταν ο Ορμπαν προσπάθησε να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία, η Μελόνι ήταν εκείνη που τον έπεισε να μην ασκήσει βέτο. Μήπως θα μπορούσε να στηριχθεί και στον Τραμπ;
Ενας πρώην αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό γι' αυτήν είναι ότι είναι στη Δεξιά, αλλά είναι στην ατλαντική Δεξιά - τη Δεξιά της Θάτσερ». Ο θαυμασμός της Μελόνι στον σερ Ρότζερ Σκράτον, έναν σημαίνοντα στοχαστή των Συντηρητικών στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αποτέλεσε σημείο σύνδεσης με τον Σούνακ όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Οταν η Μελόνι επισκέφθηκε την Ντάουνινγκ Στριτ, οι υπάλληλοι της έδειξαν έγγραφα από το αρχείο της Θάτσερ, που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη του κτιρίου στον πρώτο όροφο, την οποία η πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε ως γραφείο.
Οι αγγλοϊταλικές σχέσεις βρίσκονται σε τόσο καλή κατάσταση όσο δεν ήταν εδώ και χρόνια μετά την υπογραφή, επί των ημερών της κυβέρνησης Σούνακ, με την Ιταλία και την Ιαπωνία για την από κοινού κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Μετά τις γενικές εκλογές, 18 υπουργοί των Εργατικών έχουν επισκεφθεί την Ιταλία.
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρώμη, λόρδος Λιουέλιν οφ Στιπ, θεωρείται βασικός σύνδεσμος και ο Ιταλός απεσταλμένος στο Λονδίνο, Ινιγκο Λαμπερτίνι, περιγράφεται από τον λόρδο Γκόντσαν, διευθυντή της δεξαμενής σκέψης Policy Exchange, ως «εξέχων διπλωμάτης της εποχής». Ο Γκόντσαν απένειμε στη Μελόνι το βραβείο Grotius, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Hugo Grotius, έναν από τους θεμελιωτές του Διεθνούς Δικαίου. Ο ίδιος επίσης δήλωσε: «Εσπασε ορισμένες από τις πιο δυσφημιστικές παραδόσεις της ιταλικής Δεξιάς για άκριτη υποστήριξη σε πτυχές των πολιτικών της Ρωσίας. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι σήμερα η ηγέτιδα της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Εχει αποτυπωθεί στη συνείδηση της εποχής με τρόπο που ελάχιστοι άλλοι έχουν κάνει».
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing