Ο Πρόεδρος Μπάϊντεν, τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του, εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του κερδοφόρου ενεργειακού τομέα της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν ένα κύμα ζημιογόνων μέτρων για να «πνίξουν» τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αλλά ο Μπάιντεν, 82 ετών, δίσταζε να χτυπήσει τον ενεργειακό τομέα, καθώς φοβόταν ότι αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παγκοσμίως. Αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει.

Καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει σημαντικά και οι εκλογές έχουν βγει από τη μέση, ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να στοχεύσει τον «σκοτεινό στόλο» πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο και ενισχύουν τους πόρους του προέδρου Πούτιν για τη χρηματοδότηση του πολέμου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, τα πλοία αυτά θα αποτελέσουν το κύριο αντικείμενο ενός νέου πακέτου κυρώσεων, μαζί με τους Ρώσους εξαγωγείς πετρελαίου που δεν έχουν στοχοποιηθεί ακόμη.

Πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι επιλογές του Μπάιντεν συμπεριλάμβαναν την ανάκληση της άδειας που επιτρέπει στις τράπεζες να διεκπεραιώνουν ρωσικές συναλλαγές ενέργειας. Πρόσθεσαν επίσης ότι οι κυρώσεις θα έδιναν στον Ντόναλντ Τραμπ, τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο, μεγαλύτερη επιρροή στις διαπραγματεύσεις του με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, μένει να δούμε αν ο Τραμπ θα επικροτήσει αυτήν την κίνηση.

Ο 78χρονος Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα παρέχει γρήγορα τη λύση για τη λήξη της σύγκρουσης, επέκρινε την απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Δεν είναι σαφές αν θα ήταν θετικά διακείμενος προς τις κυρώσεις, οι οποίες θεωρούνται ως περαιτέρω κλιμάκωση στη Μόσχα. Οι κυρώσεις αποτελούν αλλαγή πολιτικής. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και την επιδείνωση του πληθωρισμού. Αυτός ήταν ο κύριος περιορισμός στην πολιτική κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία: οι εγχώριες επιπτώσεις», δήλωσε στην Post ο Έντουαρντ Φίσμαν, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Ωστόσο, οι εκλογές έχουν τελειώσει και ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. Δεν υπάρχουν πλέον λόγοι για να είμαστε τόσο προσεκτικοί όσον αφορά τις κυρώσεις». Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μπάιντεν οργάνωσε μια δυναμική απάντηση από τους συμμάχους της Δύσης. Αυτή περιλάμβανε την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ώστε να περιοριστούν τα κέρδη και να εξαντληθεί η πηγή χρηματοδότησης της πολεμικής προσπάθειας. Παρότι ο «σκοτεινός στόλος» βοήθησε τον Πούτιν να αποφύγει ορισμένα μέτρα, οι κυρώσεις λειτούργησαν μέχρι έναν βαθμό.

Ο πληθωρισμός στην οικονομία της Ρωσίας, η οποία εστιάζει στον πόλεμο, είναι στα ύψη και η κεντρική της τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 21%. Το ρούβλι έχει επίσης αποδυναμωθεί. Δυτικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η οικονομική δυσχέρεια θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποσπάσει μεγαλύτερες παραχωρήσεις από τον Πούτιν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing