ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, και πρόκειται να απελευθερωθούν;

"Εχθρικοί μαχητές"

Κρατούμενοι στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ

guantanamo-prison-releases

Από το κέντρο κράτησης του Κόλπου του Γκουαντάναμο, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2002 για την κράτηση και τη δίωξη ατόμων που χαρακτηρίζονταν ως «εχθρικοί μαχητές» στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, έχουν περάσει 780 κρατούμενοι σε περίοδο δύο δεκαετιών. Σήμερα, παραμένουν 27.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, αναβιώνοντας τις προσπάθειες που ξεκίνησε ο πρόεδρος Ομπάμα για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, επέβλεψε την αποφυλάκιση 13 κρατουμένων, εκ των οποίων οι τρεις έλαβαν χώρα αυτόν τον μήνα. Ο Μοχάμεντ Αμπντούλ Μαλίκ Μπατζάμπου, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση για περισσότερα από 17 χρόνια χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, μεταφέρθηκε στην Κένυα. Οι Μοχάμεντ Φαρίκ μπιν Αμίν και ο Μοχάμεντ Ναζίρ μπιν Λεπ, οι οποίοι εμπλέκονταν στις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί το 2002, επαναπατρίστηκαν στη Μαλαισία.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους κρατούμενους, η στρατιωτική επιτροπή αξιολόγησης του Γκουαντάναμο έχει δώσει έγκριση υπό όρους ώστε 15 από αυτούς να μεταφερθούν σε άλλη χώρα. Ωστόσο, οι προσπάθειες επαναπατρισμού τους έχουν καθυστερήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις για διάστημα μεγαλύτερο από δεκαετία.

Δύο έχουν καταδικαστεί για κατηγορίες τρομοκρατίας από μια στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ και επτά άλλοι αναμένουν τη δίκη τους, συμπεριλαμβανομένου του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, του φερόμενου ως εγκεφάλου της τρομοκρατικης επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Τρεις από τους κρατούμενους δεν έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα, αλλά θεωρούνται υπερβολικά μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια για να αφεθούν ελεύθεροι.

Με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται πιθανό να επιδιώξει να κλείσει το Γκουαντάναμο σύντομα. Μάλιστα, προτού αναλάβει τα καθήκοντά του για την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ ζήτησε να σταματήσουν οι αποφυλακίσεις κρατουμένων και υποσχέθηκε να στείλει περισσότερους κρατούμενους εκεί.

Την επόμενη χρονιά υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα για να διατηρήσει ανοιχτές τις εγκαταστάσεις, αντιστρέφοντας την πολιτική του Ομπάμα. Ο Τραμπ απελευθέρωσε έναν κρατούμενο, υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας, το 2018. Το 2019, χαρακτήρισε «τρελό» το ετήσιο κόστος για τη λειτουργία του Γκουαντάναμο, το οποίο ανέρχεται στα 540 εκατομμύρια δολάρια, αλλά αρνήθηκε και πάλι να δεσμευτεί για το κλείσιμο της φυλακής.

Η φυλακή, η οποία βρίσκεται σε μια ναυτική βάση των ΗΠΑ στην Κούβα, θεωρείται σύμβολο βασανιστηρίων και κακοποίησης από τα Ηνωμένα Έθνη και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κρατούμενοι στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ

Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, γνωστός και ως KSM. 2006.

Ο Μοχάμεντ, 59 ετών, κατονομάστηκε ως ο βασικός αρχιτέκτονας των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αναφορά της Επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου. Το ανώτερο μέλος της Αλ Κάιντα συνελήφθη στο Ραβαλπίντι του Πακιστάν το 2003 και κρατήθηκε σε μυστικά στρατόπεδα κράτησης της CIA για περισσότερα από τρία χρόνια πριν από τη μεταφορά του στο Γκουαντάναμο. Ο ίδιος και τέσσερις άλλοι κρατούμενοι κατηγορήθηκαν το 2012 με σχεδόν 3.000 κατηγορίες για δολοφονίες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Μοχάμεντ και άλλοι δύο κρατούμενοι συμφώνησαν να δηλώσουν ένοιχοι τον Ιούλιο, αλλά η συμφωνία ακυρώθηκε από τον Λόιντ Όστιν, Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

Ουαλίντ Μπιν Ατάς, γνωστός και ως Χαλάντ. 2006.

Ο Ατάς, 46 ετών, είναι πολίτης της Υεμένης, ο οποίος φέρεται να επέλεξε και να εκπαίδευσε τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου. Συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 και κρατήθηκε σε μυστική φυλακή της CIA κοντά στη Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, προτού μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο το 2006. Δήλωσε ένοχος για συνωμοσία στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου τον Ιούλιο του 2024, για να αποφύγει τη θανατική ποινή. Η συμφωνία ανακλήθηκε από τον Όστιν

Μουσταφά Αχμέντ αλ Χαουσάουι. 2006.

Ο Αλ Χαουσάουι, 56 ετών, είναι υπήκοος της Σαουδικής Αραβίας που κατηγορείται για συνωμοσία στη διάπραξη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Μετά τη σύλληψή του στο Ραβαλπίντι το 2003, πέρασε περίπου τριάμισι χρόνια στην κράτηση της CIA πριν μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο ως «κρατούμενος υψηλής αξίας». Η συμφωνία του για αποδοχή του κατηγορητηρίου ανακλήθηκε επίσης από τον Όστιν.

Αλί Αμπντούλ Αζίζ Αλί, γνωστός και ως Αμάρ αλ Μπαλούτσι. 2006.

Ο Αλί, 47 ετών, γνωστός με το ψευδώνυμο Αμάρ αλ Μπαλούτσι, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα πριν από τη σύλληψή του στο Καράτσι το 2003. Κρατήθηκε για περίπου 1.200 ημέρες σε μυστικές τοποθεσίες της CIA πριν από τη μεταφορά του στο Γκουαντάναμο. Ο Αλί είναι ανιψιός του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και κατηγορείται για συνομωσία στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, γνωστός και ως Αμπού Μπιλάλ αλ-Μακί. 2006.

Ο Αλ Νασίρι, 59 ετών, είναι υπήκοος τη Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε την επίθεση κατά του USS Cole στην Υεμένη το 2000, κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 αμερικανοί στρατιώτες. Συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2002 και κρατήθηκε για τέσσερα χρόνια σε μυστικές φυλακές της CIA. Το 2011 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία, αλλά η υπόθεση έχει παραμείνει στάσιμη στις νομικές διαδικασίες.

Ραμζί μπιν αλ Σίμπ, γνωστός και ως Αμπού Ουμπάιντα. 2006.

Πολίτης της Υεμένης, 52 ετών, κατηγορήθηκε για την οργάνωση ενός πυρήνα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Συνελήφθη στο Καράτσι το 2002 και κρατήθηκε σε μυστικές τοποθεσίες της CIA μέχρι τη μεταφορά του στο Γκουαντάναμο το 2006. Πέρυσι, ένας δικαστής έκρινε ότι ήταν νοητικά ανίκανος να δικαστεί λόγω των βασανιστηρίων που υπέστη.

Εντζέπ Νουρτζαμάν, γνωστός και ως Χαμπάλι. 2006.

Γνωστός με το ψευδώνυμο Χαμπάλι, ο 60χρονος υπήκοος της Ινδονησίας ήταν υψηλόβαθμο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια. Είχε συλληφθεί στην Ταϊλάνδη το 2003 για τον σχεδιασμό των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί το 2002, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Ο Χαμπάλι κρατήθηκε από τη CIA για τρία χρόνια πριν μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο το 2006.

Καταδικαστήκαν από στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ

Αλί Χαμζά Αχμάντ Σουλιμάν αλ Μπαλούλ, γνωστός και ως Αμπού Ανας αλ-Μακί. 2002.

Πολίτης της Υεμένης, 55 ετών, φέρεται να ήταν ο κύριος προπαγανδιστής της Αλ Κάιντα και γραμματέας μέσων ενημέρωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το 2008 καταδικάστηκε για τρεις κατηγορίες τρομοκρατίας και του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις ανατράπηκαν αργότερα. Ο Μπαλούλ συνελήφθη κοντά στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο το 2002.

 

Αμπντ αλ-Χαντί αλ-Ιράκι, γνωστός και ως Νασουάν αλ Ταμίρ. 2007.

 Ο 63χρονος Ιρακινός πολίτης ήταν ανώτερος διοικητής της Αλ Κάιντα, ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία το 2006 και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο τον επόμενο χρόνο. Ομολόγησε την ενοχή του ότι ηγήθηκε ανταρτών που σκότωσαν 17 στρατιώτες του συνασπισμού στο Αφγανιστάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης βάσει συμφωνίας που συνήφθη το 2022.

Κρατούμενοι που έχουν λάβει έγκριση για αποφυλάκιση υπό όρους

Χαλέντ Αχμέντ Κασίμ, γνωστός και ως Χαλίντ άι-Αντένι. 2002.

 Ο 47χρονος πολίτης της Υεμένης συνελήφθη στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 από τη Βόρεια Συμμαχία, μια αφγανική παράταξη που πολεμούσε τους Ταλιμπάν. Ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι βασανίστηκε και εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ψευδώς ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα. Κρατείται χωρίς κατηγορίες στο Γκουαντάναμο από τον Μάιο του 2002 και έλαβε άδεια για αποφυλάκιση από μια επιτροπή αξιολόγησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2022

 

Μοάθ Χαμζά Αχμέντ αλ-Άλουι, γνωστός και ως Μοάζ αλ Σαΐντ. 2002.

 Ο 47χρονος Αλ-Άλουι συνελήφθη από πακιστανικές δυνάμεις και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο τον Ιανουάριο του 2002. Η κυβέρνηση Μπους ισχυρίστηκε ότι ο υπήκοος της Υεμένης ήταν σωματοφύλακας του Μπιν Λάντεν και τον χαρακτήρισε ως εχθρικό μαχητή. Παρά το γεγονός ότι δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες, κρίθηκε υπερβολικά επικίνδυνος για να αφεθεί ελεύθερος από το στρατοδικείο. Βρίσκεται σε μακροχρόνια απεργία πείνας.

Χανί Σαλέχ Ρασίντ Αμπντουλά, γνωστός και ως Σαΐντ Σαλί Σαΐντ Νασίρ. 2002.

Ο Αμπντουλάχ, 55 ετών, συνελήφθη στο Καράτσι του Πακιστάν το 2002 και κατηγορήθηκε ότι ήταν πράκτορας της Αλ Κάιντα. Ο πολίτης της Υεμένης κρατείται στο Γκουαντάναμο από τον Οκτώβριο του 2002 χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο Αμπντουλάχ έλαβε έγκριση για αποφυλάκιση από την επιτροπή αξιολόγησης του Γκουαντάναμο τον Δεκέμβριο του 2020, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν αποτελούσε πλέον σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ.

Ζουχαΐλ Αμπντό Ανάμ Σαΐντ αλ-Σαραμπί, γνωστός και ως Αμπντούλ Μοχάμεντ Αμπντούλ Ανάμ Σουχαΐλ. 2002.

 Ο Αλ-Σαραμπί, από την Υεμένη, συνελήφθη στο βόρειο Πακιστάν στα τέλη του 2001 και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης στην Κούβα τον Ιανουάριο του 2002. Οι αρχές των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι επρόκειτο να συμμετάσχει στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά απορρίφθηκε η αίτησή του για βίζα εισόδου στη χώρα.

 

Μουίν Αλ Ντιν Τζαμάλ Αλ Ντιν Αμπντ αλ-Φουσάλ Αμπντ αλ-Σατάρ, γνωστός και ως Ομάρ αλ-Φαρούκ. 2002.

Ο Αλ-Σατάρ, 49 ετών, είναι απάτριδος Ροχίνγκια, ο οποίος φέρεται να έχει γεννηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να έχει πακιστανική υπηκοότητα. Μέλος και εκπαιδευτής της Αλ Κάιντα, συνελήφθη στο Πακιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και μεταφέρθηκε στην Κούβα στις αρχές του 2002. Ο Αλ-Σατάρ έλαβε έγκριση για μεταφορά το 2010, αλλά αρνήθηκε τις διπλωματικές προσπάθειες για την ανεύρεση μιας χώρας για μετεγκατάστασή του.

Ριντά Μπιν Σαλέχ αλ Γιαζίντι. 2002.

 Ο Αλ Γιαζίντι, 59 ετών από την Τυνησία, συνελήφθη κοντά στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν στα τέλη του 2001 και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο στις 11 Ιανουαρίου 2002, την ημέρα που άνοιξε το στρατόπεδο κράτησης. Έλαβε έγκριση για αποφυλάκισή υπό όρους το 2007, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Τυνησίας για τον επαναπατρισμό του.

Ουθμάν Αμπντούλ αλ Ραχίμ Μοχάμεντ Ουθμάν. 2002.

 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι ο 43χρονος Ουθμάν ήταν ένας από τους «βρώμικους τριάντα», ένα παρατσούκλι που δόθηκε στους σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν. Ο υπήκοος της Υεμένης συνελήφθη στο Πακιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και κρατείται στο Γκουαντάναμο από τον Ιανουάριο του 2002 χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η αποφυλάκισή του εγκρίθηκε τον Μάιο του 2021. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η Υεμένη ήταν υπερβολικά ασταθής για να δεχθεί τον Οθμάν.

 

Ισμαήλ Αλί Φαράτζ Αλί Μπακούς, γνωστός και ως Αμπού αλ Νταχάμπ αλ Χαμσί. 2002.

Ο 56χρονος Μπακούς συνελήφθη στη Λαχόρη του Πακιστάν τον Μάιο του 2002 και στάλθηκε στην Κούβα τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τον περιέγραψαν ως ειδικό στα εκρηκτικά. Το 2022, εγκρίθηκε η αποφυλάκιση και η μεταφορά του σε άλλη χώρα πέρα από τη Λιβύη, που είναι η χώρα καταγωγής του, υπό τον όρο ότι θα λάβει βοήθεια για την αποκατάστασή του.

Ομάρ Μοχάμεντ Αλί αλ-Ραμά, γνωστός και ως Ζακάρια αλ-Μπαιντάνι. 2003.

Ο 49χρονος Αλ-Ραμά θεωρείται ότι ήταν χαμηλόβαθμος μαχητής της Αλ Κάιντα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο οποίος διεξήγαγε επιχειρήσεις με εκρηκτικά στη Γεωργία και στην Τσετσενία. Ο Αλ-Ραμά, πολίτης της Υεμένης, συνελήφθη στη Γεωργία το 2002 και κρατήθηκε από τη CIA για έναν χρόνο πριν από τη μεταφορά του στο Γκουαντάναμο. Χαρακτηρίστηκε ως μη συνεργάσιμος κρατούμενος και προτάθηκε η αποφυλάκισή του υπό όρους το 2021.
 

Τοφίκ Νασίρ Αχμέντ αλ Μπιχάνι, γνωστός και ως Τολφίκ Νασάρ Αχμέντ αλ Μπιχάνι. 2003.

 Ο 52χρονος Αλ-Μπιχάνι συνελήφθη στο Ιράν στα τέλη του 2001 και δόθηκε για κράτηση στους Αφγανούς, προτού ανακριθεί και βασανιστεί σε ένα κέντρο κράτησης της CIA σε μυστική τοποθεσία. Υπήκοος Υεμένης που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, πιστεύεται ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα που πολέμησε τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Το 2009 προτάθηκε να αφεθεί ελεύθερος στην Υεμένη, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος της χώρας την κατέστησε ακατάλληλη για επαναπατρισμό. Ο αδελφός του, Γκαλέμπ, κρατείται επίσης στο Γκουαντάναμο.

 

Αμπντού Αλί αλ-Χατζ Σαρκάουι, γνωστός και ως Ριάντ «ο Διαμεσολαβητής». 2004.

Ο 50χρονος υπήκοος της Υεμένης συνελήφθη στο Καράτσι το 2002 και κρατήθηκε επί δύο χρόνια σε κέντρα κράτησης της CIA, όπου, όπως δήλωσε, βασανίστηκε. Μια αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών διαπίστωσε ότι ήταν «επαγγελματίας τζιχαντιστής», παρέχοντας οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε μέλη της Αλ Κάιντα. Εγκρίθηκε η αποφυλάκισή του υπό όρους το 2021.

Χασάν Μοχάμεντ Αλί Μπιν Ατάς. 2004.

Ο 38χρονος πολίτης της Υεμένης συνελήφθη στο Καράτσι το 2002 και κρατήθηκε σε κέντρο κράτησης της CIA πριν από τη μεταφορά του στο Γκουαντάναμο. Ο νεότερος κρατούμενος στη φυλακή, η αποφυλάκισή του εγκρίθηκε το 2022. Ο αδελφός του, Ουαλίντ Μπιν Αττάς, είναι ύποπτος για συμμετοχή στον σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και κρατείται επίσης στο Γκουαντάναμο.

Σανάντ Γισλάμ αλ-Καζίμι, γνωστός και ως Αμπού Μαλίκ. Υεμένη. 2004.

Ο Αλ Καζίμι, 54 ετών από την Υεμένη, βρέθηκε ότι ήταν ένας από τους προσωπικούς σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν, προτού ενταχθεί σε πυρήνα της Αλ Κάιντα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2002. Συνελήφθη στο Ντουμπάι το 2003 και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο τον επόμενο χρόνο. Το 2021 εγκρίθηκε ο επαναπατρισμός του στο Ομάν.

Αμπντουλσαλάμ αλ-Χελά. 2004.

Ο 56χρονος πολίτης της Υεμένης συνελήφθη στο Κάιρο το 2002 και κρατήθηκε στο εξωτερικό για δύο χρόνια πριν μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο το 2004. Είναι ύποπτος για παροχή υποστήριξης σε εξτρεμιστικές ομάδες, αλλά δεν του έχουν απαγγελθεί ποτέ κατηγορίες. Το 2021, μια επιτροπή αξιολόγησης ενέκρινε την αποφυλάκισή του, εφόσον η χώρα υποδοχής μπορούσε να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις ασφαλείας.

Γκουλέντ Χασάν Ντουράν, γνωστός και ως Γκουλίντ Χασάν Ντουράντ. 2006.

Ο Ντουράν, 50 ετών, συνελήφθη στη Σομαλία το 2004 και διαπιστώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ότι ήταν ανώτερο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ-Ιτιχάντ αλ-Ισλαμίγια. Μετά από δύο χρόνια κράτησης στη CIA, μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο το 2006. Ήταν ο πρώτος «κρατούμενος υψηλής αξίας» που έλαβε έγκριση για αποφυλάκιση από τις αμερικανικές αρχές τον Ιανουάριο του 2022.

 
Kρατούμενοι που κρατούνται κατά το Δίκαιο του πολέμου και δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή δεν έχουν εγκριθεί για αποφυλάκιση

Μουσταφά Φαράτζ Μουχάμαντ Μουχάμαντ Μασούντ αλ Τζαντίντ αλ Ουζάιμπι, γνωστός και ως Αμπό Φαράτζ αλ Λίμπι. 2006.

Ο 54χρονος Αλ Ουζάιμπι είναι πολίτης της Λιβύης που διαπιστώθηκε ότι ήταν ο τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα όταν συνελήφθη το 2005 στο Πακιστάν. Κρατήθηκε από τη CIA για περισσότερο από έναν χρόνο πριν μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο το 2006. Η επιτροπή αξιολόγησης των φυλακών πιστεύει ότι εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ζαΐν αλ-Αμπιντίν Μοχάμεντ Χουσεΐν, γνωστός και ως Αμπού Ζουμπάιντα. 2006

Ο 53χρονος Χουσεΐν συνελήφθη το 2002 στο Πακιστάν και κρατήθηκε επί τέσσερα χρόνια σε μυστικές εγκαταστάσεις της CIA, όπου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια εικονικού πνιγμού (waterboarding) 83 φορές. Ο Παλαιστίνιος, ο οποίος γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, ήταν ανώτερος υπολοχαγός του Μπιν Λάντεν και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Εξακολουθεί να θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Μοχάμαντ Ραχίμ, γνωστός και ως Αμπντούλ Μπασίρ. 2008

Ο 59χρονος Ραχίμ συνελήφθη στη Λαχόρη του Πακιστάν το 2007 και παραδόθηκε στη CIA για ανάκριση, αποτελώντας τον τελευταίο κρατούμενο που πέρασε από το πρόγραμμα παράδοσης, κράτησης και ανάκρισης της υπηρεσίας. Οι αμερικανικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν μεταφραστής του Μπιν Λάντεν. Έφτασε στο Γκουαντάναμο το 2008 και αποτελεί τον τελευταίο κρατούμενο που εισήχθη στη φυλακή, ενώ εξαολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing