Όταν η βελγική πόλη της Γάνδης πρότεινε ότι μια «πράσινη» λύση για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων κατά την εορταστική περίοδο ήταν η χρήση χριστουγεννιάτικων δέντρων για την προσθήκη γεύσης στο βούτυρο και τις σάλτσες, φαινόταν αρκετά αθώα. Άλλωστε, η Σκανδιναβία τα χρησιμοποιεί εδώ και καιρό για την παρασκευή τροφίμων και η ιδέα να καταναλώνουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα για να τα ανακυκλώνουμε είναι της μόδας μεταξύ των περιβαλλοντολόγων και των αστικών τροφοσυλλεκτών.

Ωστόσο, σε μια από τις πιο ασυνήθιστες κυβερνητικές προειδοποιήσεις, η βελγική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FASFC) προειδοποίησε το κοινό: μην καταναλώνετε το παλιό σας χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι συμβουλές συνταγών της Γάνδης για τη χρήση kerstboom - χριστουγεννιάτικων δέντρων - σε πικάντικο βούτυρο ερυθρελάτης έκαναν άσχημη εντύπωση στην υπηρεσία, ιδίως αφού η πόλη παρέπεμψε τους ανθρώπους σε έναν ιστότοπο που ανέφερε ότι ήταν ασφαλές να τα καταναλώνει κανείς «χωρίς πολλές γνώσεις».

«Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν προορίζονται καθόλου να καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε η Χελέν Μπόντε, εκπρόσωπος της FASFC, σημειώνοντας ότι η χρήση φυτοφαρμάκων γι' αυτά είναι υψηλότερη από τα όρια που επιβάλλονται για τα τρόφιμα. «Όταν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα φυτοφάρμακα, δεν υπήρχε ποτέ η πρόθεση να τα φάνε άνθρωποι. Επίσης, δεν υπάρχουν μέγιστες τιμές και δεν πραγματοποιούμε ελέγχους. Τα δέντρα που προέρχονται από την άγρια φύση στη Σκανδιναβία [είναι] φυσικά κάτι εντελώς διαφορετικό από τα δέντρα που καλλιεργούνται εδώ».

christmas_tree_2_times


Οι συνταγές με ερυθρελάτη ή πεύκο στη Σκανδιναβία περιλαμβάνουν την αποξήρανση των βελόνων για να χρησιμοποιηθούν ως ένα εσπεριδοειδές, αρωματικό συστατικό στο βούτυρο που συνοδεύει το χοιρινό ή το κυνήγι. Συνταγές που χρησιμοποιούν χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν γίνει δημοφιλείς από σεφ όπως ο 47χρονος Ρενέ Ρετζέπι, στο διάσημο εστιατόριο Noma της Κοπεγχάγης, το οποίο έχει τρία αστέρια Michelin. «Ένα δέντρο είναι κάτι περισσότερο από σύμβολο ή διακοσμητικό στοιχείο: είναι νόστιμο φαγητό», έγραψε το 2010.

Οι καλλιεργητές χριστουγεννιάτικων δέντρων βλέπουν τώρα την ευκαιρία να προωθήσουν προϊόντα που έχουν χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων. «Καταναλώνετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας; Παράξενο, αλλά ίσως υπάρχει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο σε αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα De Standaard ο Τζέραλντ ντε Βάουτερς από το φυτώριο δέντρων Greencap στην επαρχία Libin. «Στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας υπάρχουν τόσα λίγα φυτοφάρμακα όσα και στο μαρούλι που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing